Sully

Engin Yüksel
Engin Yüksel

23 Eylül 2016 tarihinde eklendi
gerçek bir öyküden gerçeküstü oyunculuk performanslarıyla çok iyi bir yapım kesinlikle izlenmeli Tom Hanks artık gözümde bir aktör değil kesinlikle pilot bu kadar mı iyi oyunculuk olur 8/10
KaliteTAKİP
KaliteTAKİP

18 Kasım 2016 tarihinde eklendi
"SULLY", 2009 yılında meydana gelen gerçek bir olay sonrası, başından geçenleri kaleme alan kahraman pilot Chesley Sullenberger’in kitabından esinlenerek çekilen ve Yönetmenliğini Clint Eastwood’un yaptığı, 96 dakikalık biyografi - dram türündeki filmde, 208 saniyelik yaşanan mucize sonrası, bir taraftan kahraman, bir taraftan suçlu ilan edilmeye çalışılan ve olay sonrası soruşturma geçiren pilotun yaşamış olduğu dramı güzel yansıtan, son zamanlarda gerçek hikayelerden alınma filmlerde yer almayı tercih eden, usta oyuncu Tom Hanks'in performansı her zamanki gibi mükemmeldi. Görselleri etkileyici, kamera açıları ve ses efektleri güzeldi. Sadece süresini kısa buldum, daha uzun tutabilirlerdi. Ben filmi çok beğendim. Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim iyi seyirler...
Mert H
Mert H

10 Ağustos 2019 tarihinde eklendi
Olayın hikayesini ve yayınlanan belgeseli birçok insan seyretmiştir. Filme hiçbir şey bilmeden gittiğinizde tam puan vermeniz oldukça olası. Ancak benim için tam puanlık bir film değil. Olayı anlatmaktan ziyade psikolojik bir film olmuş. Drama tarafı da pek yok filmde. Olayın gerçekliğini hissedebileceğiniz nadir ve güzel filmlerden biri.
Fundalina Jolie
Fundalina Jolie

6 Eylül 2016 tarihinde eklendi
Sully filmi için bir biyografik drama tanımlaması yapılabilir. Aksiyon ve heyecan dolu bir filmden çok, dramatize edilmiş bir belgesel tadı alıyorsunuz. Ancak bu ortaya çıkan işin kalitesini düşürmüyor aksine, gerçekliğini artırıyor.
Alp T.
Alp T.

17 Ekim 2016 tarihinde eklendi
Clint Eastwood'un yönettiği ve usta oyuncu Tom Hanks'in başrolünde olduğu Sully, 15 Ocak 2009 yılında bir uçağın Hudson Nehri'ne sorunlu iniş yapmasına, uçağın kaptanı Chesley Sullenberger'ın bundan sonra kahraman olup olmadığına değiniyor. Açıkçası, böyle sıra dışı bir konuyu bu kadar sade ve aynı zamanda da oldukça etkileyici anlatan bir filmi uzun zamandır görmemiştim.

Sully'yi, 2012 yılında benzer bir konuyla vizyona giren Flight filmi ile karşılaştırmak istiyorum. Konulara değil, konuyu anlatış tarzlarına değineceğim. Flight, bir uçakta yaşanan sıra dışı bir olayı ve olaydan sonra kaptanın yaşadıklarını anlatıyordu. Flight, sadece ana karaktere odaklı bir filmdi ve uçakta yaşananlar da biraz mantık dışı gözüküyordu.

Sully ise yaşanan imkansız olayı anlıyor ve bu olayı en sade şekilde anlatıyor. Hatta anlatış şekli bile kronolojik sırada değil. Sully, uçak kazasından sonra yaşananlar ile başlayarak sizi direk olayların içerisine sürüklüyor. Bu sayede filmi merakla izliyorsunuz. Ara sıra uçak kazası ile ilgili yapılan flashbackler de hikayeyi destekliyor.

Ve Sully, genel anlamda Kaptan Chesley Sullenberger'ın öyküsünü anlatsa da, sadece ona odaklanmıyor. Kaza sırasında uçakta bulunan yolculara, yardımcı pilota ve Sully'nin eşine de değiniyor. Bu sayede de film seyirci ile bir bütünlük oluşturuyor.

Bunun en büyük nedeni de, yönetmen Clint Eastwood'un olaylara bakış açısı. Eastwood'un önceki filmleri epey uzundu ve American Sniper gibi işleri de o kadar başarılı değildi. Ama bu filmin 95 dakikalık kısa bir süresi var ve bu süre içerisinde de hikayesini alıştıra alıştıra anlatıyor. Sully'nin gereksiz ve uzatılmış hiçbir sahnesi yok.

Ayrıca Sully, Kaptan Chesley Sullenberger'ın bir kahraman olması veya insanların hayatını gereksiz yere tehlikeye atması konusunda gerçekten düşündürmeyi başarıyor ve onun da sıradan bir insan olduğuna çok güzel değiniyor. Eastwood'un yaptığı bu sade yönle bütün bu etmenler çok daha etkileyici hale gelmiş.

Bunun dışında oyunculuklardan bahsedelim. Tom Hanks'in ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu biliyoruz zaten. Bu filmde de Hanks, oldukça başarılı bir performans sergilemiş. Yardımcı pilot rolündeki Aaron Eckhart da öyle. Hanks ile Eckhart, sakin ve gerçekçi performanslarıyla bu filmi göğüslemişler. Ayrıca Breaking Bad'den tanıdığımız Anna Gunn'ın performansını da bu filmde iyi buldum. Gunn'ın fazla sahnesi olmasa da, Breaking Bad'den sonra iyi bir gelişme sergilemiş.

Bir de teknik açıdan şunu bahsetmeden geçemeyeceğim; bu filmin tamamı IMAX kameraları ile çekilmiş. Sully, IMAX için yaratılmış yani. Gördüğüm en iyi IMAX filmlerinden birisiydi açıkçası. Eğer fırsatınız varsa, Sully'yi IMAX'de izlemeye çalışın. Yaşadığım deneyimi çok daha iyi bir hale getirdi.

Peki filmin kötü bir yanı var mı? Açıkçası aklıma gelmiyor. Fakat şöyle bir şey var; Sully, iddiasız bir film. Bu filmin En İyi Film veya En İyi Erkek Oyuncu gibi Oscarlara hatta herhangi bir Oscar'a aday gösterileceğinden şüpheliyim. Filmin kötü veya iyi olmasıyla alakası yok, bu film sadece hikayesini anlatıyor ve naif bir son ile bitiyor. Yani bu filmden "uzun bir süre aklımdan çıkmayacak" duygusuyla ayrılmıyorsunuz. Yüzünüz gülümseyerek, iyi vakit geçirerek ayrılıyorsunuz.

Kısacası Sully, hikayesini başarıyla anlatan, çok güzel noktalara değinip başarılı performanslara sahip olan, kesinlikle IMAX'de izlenmesi gereken bir film. Konusunun hakkını veren nadir filmlerden birisi Sully. Bir başyapıt olmasa da, kesinlikle başarılı bir iş. Kaçırmamalısınız.

FİLMİN İYİ YANLARI:

+ Tom Hanks ve Aaron Eckhart.

+ Sıra dışı konusunun sade anlatım biçmi.

+ IMAX.

+ Olaylara kronolojik sırayla anlatmayıp seyirciyi merakla izlettirmesi.

+ Eastwood'un diğer filmlerinden kısa ve daha etkileyici olması.

+ Manzaralar ve görsel efektler.

TOPLAM PUAN: 8.6/10
Bartu E.
Bartu E.

9 Ekim 2016 tarihinde eklendi
Uçak kazalarını, hikayelerini anlatan her filmde “mayday” sözcüğünü duymuşuzdur. Bu imdat çağrısını duyunca tehlike sinyalleri başlar; adrenalin tavan yapar. Hepimizi “uçak düşecek mi?” korkusu sarar ve kendimizi sinema salonunda dua eder şeklinde buluruz. Sonunu bilmediğimiz uçak kazalarını içeren filmlerde bu olay bu şekilde gerçekleşir ama “Sully” adlı filmde bu durum biraz daha farklı.
Sully Filminin Konusu:
Chesley B. Sullenberger yani nam – ı değer Sully (Tom Hanks) US Airways'de çalışmakta olan tecrübeli bir pilottur. 2009'da New York'tan Charlotte'a yapılan bir uçuş sırasında uçak havalandıktan kısa bir süre sonra kuş sürüsüne çarpar ve iki motorunu da kaybeder. Yakınındaki havalimanlarına da inemeyeceğini anlayan Sully için kritik karar süreci bu saatten sonra başlar. Ya uçağı teklif edilen havalimanlarına indirecektir ya da Hudson nehrini bir pist olarak kullanacaktır.
Sully Fiminin Oyuncuları:
Filmin başrolünde usta oyuncu Tom Hanks ( Chesley Sullenberg) bulunuyor. Drama konulu filmlerin de ustası olarak gördüğümüz Tom Hanks, yine “sen oyna biz sabaha kadar izleriz” havasını bize hissettiriyor. Kazayı yaşayan gerçek pilotun bile içinden “olay anında sen bizim yanımızda mıydın?” diye sorduğunu tahmin ediyorum. Filmde yardımcı pilot rolündeki Aaron Eckhart (Jeff Skiles) ise görevini hakkıyla yerine getiriyor. Söz kendisine verilince, filme yeni bir ivme kazandırmada oldukça başarılı. Laura Linney (Lorrie Sullenberger) ise Sully’nin eşi rolünde. Çok fazla sahnesinin olmaması bir dezavantaj olarak yansımış. Yönetmen koltuğunda ise Clint Eastwood bulunuyor. Onun için bir şey söylemeye gerek yok. Biz susalım eserleri konuşsun.
Eğer uçak kazalarını konu alan filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam size göre. Bir de konu yaşanmış bir olaydan alınıyorsa izlemeden geçmeyin diyebilirim. Film belgesel havasından ayrılıyor. Pilotun yaşadığı stresi izlerken hissedebiliyorsunuz ve “ben olsaydım ne yapardım?” sorusunu hemen kendinize soruyorsunuz. Düşünün! 155 can size emanet ve karar vermek için sadece 35 saniyeniz var. Ne yapardınız?
Filmde yolcuların yaşadığı streslere, olaylara çok fazla yer verilmiyor. Daha çok pilotun yaşadığı karar alma süreci ve uçağın başarılı bir şekilde indikten sonra gelen eleştiriler karşısındaki davranışlarına ağırlık veriyor. Onun dışında teknololijin o kadar ilerlemesine karşın hala insan faktörü olmadan uçakların bir hiç olduğunu görüyorsunuz. Kokpitte farklı bir yaşamın varlığından haberdar oluyorsunuz.
Film için genel itibarıyla sürükleyici ve sonunu bildiğiniz halde merakla takip edebileceğinizi söyleyebilirim. Aynı sahneleri defalarca izlemenize rağmen sıkılmıyorsunuz. Siz de “acaba hatası var mıydı?” diye kendinize soruyorsunuz. Ayrıca bir öneri. Film bitti diye hemen çıkmayın. Küçük bir sürpriz sizi bekliyor. İyi seyirler.
Arda E.
Arda E.

3 Ekim 2016 tarihinde eklendi
konu çok kısır .. bir gerçek hikaye ama doğurgan değil buna rağmen Tom Hanks almış taşımış zirveye bu filmi görmenizi tavsiye ederim
Selcen E.
Selcen E.

10 Eylül 2016 tarihinde eklendi
Film yavaş ve tek konu üzerinde duruyor dağılmadan ama seyirciyi dağıtıyor. Yine de tom hanksin oyunculuğu süper ve kendini tam izletiyordu. Yaşadığı travmayı , akut stres bozukluğunu kelime kelime anlatıyordu, psikiyatriyi bilircesine..
ORHAN  SANDIKCI
ORHAN SANDIKCI