rudeonerudeone
1.698 değerlendirmeler
21 Ekim 2018 tarihinde eklendi
Ne kadar eleştirilse de belli bir naiflik de söz konusuydu önceki filmlerde. Ancak bu defa yabancı ülkeler, kültürleri ve insanları ile ilgili de sınırda dolaşan hatta kimi yerde sınırı aşan esprilere giriliyor. Bu anlamda naiflikten pek de nasibini almamış denebilir. Güldürüyor mu? Evet, kimi sahnelerde. Fazla da bir yorum yapmaya gerek yok.
izlendikten sonra hemen unutulması gereken ama izlerken de aptalca olsa da gülünebilen bir seri daha. Korkmayın izleyip güldüğünüz zaman siz de bir Recep İvedik olmuyorsunuz sadece gülüp geçiyorsunuz. basit ama gülünür aslında bir komedi filmi bile değildir belki de basit bir güldürü olarak tasavvur edin 5/10
Türk film sektöründe hem negatif hem de pozitif anlamda çığır açan bir seri. Sinema sitelerinde izleyiciler tarafından yerden yere vurulan ve düşük puan alan seri (ilk film hariç) izleyici sayısı olarak gişe tarihinde ilk 10 film arasına serinin 4'ü giriyor. Bu yaman çelişki sanki toplumumuzun iki yüzlü yanını ortaya seriyor. Hem kötülüyoruz hem izliyoruz. Recep İvedik serisinin sinemasal bir değeri yok fakat toplumumuzun stres yükünü deşarj ederek bir nevi psikoterapi yapıyor. Serinin tüm filmlerini izledim. Kanımca seriyi izlemek isteyenler sadece eğlence amaçlı izlemeli. Yoksa bu filmlerde mantık arayıp zamanlarını heba etmemeliler.
Yeni bir Recep İvedik filmi beraberinde büyük gişe rekorları da getiriyor. Ama herkes şunun farkında ki, Recep İvedik serisi içerik olarak çok başarılı değil. Herkes argo seviyesinden, senaryonun basitliğinden ve bel altı şakalarından şikayetçi. Peki o zaman neden bu filmler izlenmeye devam ediyor?
Öncelikle filmin konusunu yazmaya gerek duymuyorum. Recep İvedik spor yarışmasına katılıyor. Olay bu. Hikayede neyin olacağını biliyorsunuz, daha fazla detaya gerek bile duymuyorsunuz. Çünkü serinin bütün filmleri neredeyse tıpkısının aynısı.
Benim bu seri hakkındaki düşüncelerimi merak ediyorsanız, Recep İvedik serisi hakkında şöyle düşünüyorum: Bütün seri benim için ortalama. Senaryo ve içeriğinin zayıflığına rağmen ara sıra yaşanan şeylere gülüyorum açıkçası. İlk film fena değildi ama Recep İvedik karakteri tam olarak şekillenmediği için sonuç zayıftı. Ama ikinci film eğlenceliydi. Film Türkiye'nin en iyi komedi filmlerinden birisi değildi, hatta yakınından bile geçmiyordu. Ama serinin standartlarına göre ikinci film dopdoluydu. Üçüncü film biraz dramatikti ve bütün seri için şaşırtıcıydı. Ama yardımcı karakterlerle film yine de eğlenceliydi. Dördüncü filmse artık gişe adına yapılmıştı. Dördüncü filmi izlerken eğlenmemin tek nedeni, geniş bir arkadaş çevresinde izlemiş olmam. Dördüncü film pek de iyi değildi ve bir daha da izlediğimi söyleyemem.
Kısacası Recep İvedik serisi benim için idare eder. Ne herkesin sevdiği kadar seviyorum ne de herkesin nefret ettiği kadar nefret ediyorum. Filmin izlerken eğlendiren anları oluyor ve bu yüzden hiç düşünmeden boş boş gülebiliyorsunuz. Filmden çıktıktan sonra da bunları hemen unutuyorsunuz.
Bu yüzden beşinci film için beklentilerim hiç değişmedi. Ve elde ettiğim sonuç da aynıydı. Eğer Recep İvedik serisini seviyorsanız, bu filmi de seveceksiniz. Ama eğer nefret ediyorsanız, bu film sizi serinin bir hayranı yapmayacak.
Recep İvedik 5'in yarattığı etkiyi anlatmak için aklıma gelen en iyi örnek, geçtiğimiz ay vizyona giren Çalgı Çengi İkimiz filmi. Recep İvedik 5'in senaryosu -tahmin edebileceğiniz gibi- çok zayıf, yine filmde bel altı şakalar ve biraz da argo var. Ama buna rağmen filme bayağı güldüm. Filmdeki bazı şakalar, mimikler ve tepkiler bayağı komikti. Ama bu tepki sadece film sırasında geçerli. Filmden çıktıktan sonra Recep ivedik 5'i anında unutup başka şeylere yöneldim.
Öbür yandan Çalgı Çengi İkimiz ise daha çok emekle hazırlanmış olan bir film. Hikayesi daha geniş, karakterleri eğlenceli, senaryo sürükleyici ve yeniden izleyebileceğim bir film. Ama Çalgı Çengi İkimiz'in en büyük sorunu, bana beklediğim komedi etkisini vermemiş olması. Filmdeki şakalar yaratıcı olsa da filmin temposu o kadar hızlıydı ki, seyirci şakaya bir türlü odaklanamıyordu. Ama yine de Recep İvedik 5'den daha kaliteli bir film olduğu kesin.
Eğer izlerken güleceğiniz ve beyininizi kullanmadan eğlenceli bir 2 saat geçirmek istiyorsanız, Recep İvedik 5'i izleyebilirsiniz. Kesinlikle mükemmel bir film değil, hatta iyi bir film bile değil. Hatta son zamanda çıkan komedi filmlerine göre daha tembel ve tahmin edilebilir olmuş. Ama aynı zamanda son zamanlarda en çok güldüğüm filmdi. Bu konuda seçim size ait. Bildiğimiz Recep İvedik işte, değişen hiçbir şey yok. Sinemada komedi alternatifi arayanlara.
FİLMİN İYİ YANLARI:
+ İçerdiği spor yarışmasında neredeyse bütün sporların geçiyor olması.
+ Şaşırtıcı derecede komik olup serinin ruhunu kaybetmemiş olması.
+ Komik şakalar...
FİLMİN KÖTÜ YANLARI:
- ...ve yanında bir sürü bel altı espri.
- Senaryosu çok zayıf, içeriği son zamanlarda çıkan komedi filmlerine göre daha tembel.
Her ne kadar vasat espriler olsa da türk komedi filmleri arasında maalesef ön planda olan filmimiz :) diğer seri filmlerine göre (önceki seriler) en kötüsü bu olmuş. Güldürmeyen esprileri çoktu. Film gibi değil de toplama gibi olmuş.
akıl karı deyil iyi demek çok saçmalama yanlarını kenara bıraktım fılmın ıkıncı yarısı berbattı keşke bıraz daha emek harcanıp fılm den bır keyıf bır zevk alınabilirdi
Bizim izleyici kitlemizin hangi filmlerden hoşlanıp hoşlanmadığını anlayabiliyorum. Tek bu film değil diğer Recep İvedik filmin bütün serisinin ayrı bir saçmalıktan daha fazla ileriye gidemeyeceğini izlerken anlayabiliyorum. Bu serinin devam etmesi bu filme ne kadar rağbet olduğunu açıkça gösteriyor. Daha iyi senaryo, daha iyi oyunculuk ve daha iyi kurgu üzerine kurulmuş filmler çekilse ve bizde o filmlere gitsek. Ama toplum istekleri üzerine yapılmış ve rağbet görmüş ama aslında iyi olmayan, komik olmayan aslında gülünç ve rezillik gibi gösterilecek durumları komik gibi gösteren, milletin aklıyla dalga geçen ve kitlenin cahilliğini üzerine vuran bu filmler başkalarını zengin etmektedir.