Nuri Bilge Ceylan. Yine yapmış yapacağını. Diğer filmlerinde olduğu gibi; sizi tutuyor ve hikayenin içine bırakıyor. Bu film güncel hayatımızın özeti adeta. Kış Uykusundan sonra en keyif aldığım 2. NBC filmi. Eleştirilerim; bazı diyalogların gereğinden fazla uzun olması ve Murat Cemcir'in rolü olabilir. Yanlış anlaşılmasın Murat Cemcir bana göre çok iyi bir oyuncu. Ona komedi filmlerini yakıştırdığımdan farklı geldi bana. Bu filme kesinlikle bir kez daha gideceğim. NBC filmlerini sevenler kaçırmasın derim.
Nuri Bilge Ceylan’ın yaklaşık dört yıldır merakla beklenen Cannes Film Festivali'nde dakikalarca ayakta alkışlanan yeni filmi Ahlat Ağacı, iki gün önce vizyonda yerini aldı.
Senaryosu ise Akın Aksu’nun (filmde rol almasıyla) kendi ve babasının hikayesinden yola çıkılarak Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Aksu eliyle kaleme alındı.
Sony marka kamera ile çalışmaktan vazgeçilmesinin ardından hemen her filmde Nuri Bilge'yle beraber çalışan görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin Red kameraya geçişi ve Osmo ile takip etmesi birtakım riskleri ve renk kusurlarını beraberinde getiriyor; kimi sahnelerde göz yorduğu söylenebilir. Ahlat Ağacı, Sinan karakterine hayat veren Doğu Demirkol'un ilk oyunculuk deneyimi olma özelliğini taşıyor. Buna karşın Demirkol'un rolünün hakkından başarıyla geldiği su götürmez bir gerçektir.
Sinan karakterinin kahvehanede bir yandan çayını yudumlarken diğer yandan ganyan kuponu doldurma sahnesiyle bizi karşılayan Ahlat Ağacı; üniversiteyi (sınıf öğretmenliğini) bitirip Çanakkale'nin Çan ilçesindeki aile evine dönmesi ile başlıyor. Devamında Sinan'ın taşra kent karşılaşmasını odağına alıp kitap çıkarma çabalarının peşi sıra baba&oğul çatışması ve yansımasının hüküm sürdüğü hikaye, sosyo-kültürel yapının beraberinde getirtiği sorunlarla şekilleniyor. Yönetmenin son filmi olan Kış Uykusu'ndan hallice ustaca yazılmış diyalog ve monologların hakim olduğu görülür. Yanı sıra rüyaların, metaforların ve dini ögelerin yoğun olduğu filmde, rakip yönetmenlere selam göndermek de es geçilmemiş. Politik tavrını önceki filmlerinde kulağımıza fısıldarken yeni filmi ile dünyaya haykıran yönetmenin şimdiden eleştirileri oklarının hedefinde olduğu söylenebilir: NBC sinemasında görmeye alışık olmadığımız bu durum, ülke ve toplum sorunlarının çarpıcı gerçeklerini yahut gerçekliği tartışmalı olguları, seyircinin yüzüne tokat gibi çarpmasıdır. Film boyunca bu tutumunu sürdüren yönetmenin; günümüz sanatçılarının zaman zaman başvurduğu "ülkenin yaşanılmayacak bir halde olduğunu tüm obsesyonlarıyla göster ki dünyadan takdir göresin." mantalitesine tutulduğu görülüyor.
Buna karşın Nuri Bilgi Ceylan'ın filmografisinde hayli iddialı bir yerde konumlanan, her sahnenin üzerine titizlikle çalışıldığı hakikatiyle görsel anlamdaki kusurlarını görmezden gelerek hikaye anlatımı açısından gerçekle rüyavari anlatımı iç içe geçirmeyi başaran etkili bir filmdi. Ve nacizane (Nuri Bilge'nin kısa ve uzun metraj tüm yapımlarını seyretmiş biri olarak) NBC sinemasıyla ilk kez Ahlat Ağacı aracığıyla tanışacaklara bir tavsiyede bulunmam gerekirse... Gündelik hayat telaşesinden uzak kalmak isteyenlerin tercih etmemesini önererek, sizi gerçekçi sinema anlayışıyla üç buçuk saate yakın koltuğunuza kilitleyeceğini, vaktin nasıl geçirdiğinizi anlamaksızın filmin su gibi ilerleyeceğini yalnızca sabırla seyretmeniz gerektiğini söyleyebilirim.
yorumları okuyunca beyazperde.com a acıdım. sinemadan recep ivedik kadar anlayan üyeleri varmış. Ceylan ve ekibi bir iki teknik hata dışında neredeyse mükemmel bir film daha yapmış. ceylan ; hem sosyolog hem psikolog hem realist. umarım bi sonraki işi için bu kadar çok bekletmez
Eğer bir Nuri bilge ceylan filmine gidiyorsanız ne bir aksiyon nede bir dönüm noktası beklemeyin. Tabi kide dönüm noktaları var fakat bunu sizin gözünüze sokarak vermez. Algılarınızı komple filme vermeniz gerek. Hikayeden çok atmosfer yaratmayı seven ve bunu türkiyede en iyi yapan yönetmenlerden biri olan NBC nin kış uykusuyla birliklte en iyi iki fimi diyebilirim. Daha önceki filmlerine nazaran kamera daha hareketliydi ama bu durum yarattığı görselleri bize sunmasına engel değil. Kendi taşrasından çıkıp yükselmek isteyen ve atanamayan bir öğretmenin hikayesi. Babasıyla yaşadığı çatışmalar, bastırmaya çalıştığı kitabı filmin büyük bir bölümünü kapsıyor. Filmin diyaloglarına diyecek yok. müthişti. Diğer filmlerine nazaran daha çok güleceğiniz bir yapıt. İmamın elma ağacına çıkıp elma kopartmasıda ayrı bir detaydı.(yasak elma). Yazar ile ana karakterin diyalogları ve orada verilen mesajlarda çok iyidi. ikinci defa gitmeyi düşünüyorum. Bir puan kırma sebebimde bazı geçişlerde devamlılık sağlanamamasından 9/10