Vezir Parmağı

Engin Yüksel
Engin Yüksel

26 Ocak 2017 tarihinde eklendi
olayı politikleştirmeden net olarak şunu belirtiyorum ki gittim,gördüm,güldüm Yedi Kocalı Hürmüz'ü izlemiş gibi güldüm ve eğlendim 7/10
gword
gword

27 Ocak 2017 tarihinde eklendi
Filme dun gittim
Goruntuler gayet basarili ve cok guzel manzaralar var.Keske filmin basinda gosterdigi ozeni filmin sonuna kadar tasiyabilseymis.
Aslinda eglenceli bir film olmus
Özellikle Yasemin yalcini sinema ekraninda izlemek cok zevkliydi.Özlemisiz.
Ama bazi bölüm ve diyaloglar filme olan sempatimi azaltti.keske cikarilsaymis.Filmin kalitesini düsürmüs.Bazi bolumler kisa tutulup sonu daha güzel baglanabilirdi.
İsmail S.
İsmail S.

27 Ocak 2017 tarihinde eklendi
Mahsun Kırmızıgül yine teknik olarak özenli ve güzel bir film yapmış espiriler bence eski türk sinemasındaki gibi çok güzeller, amerikan özentisi türk komedi filmlerinden uzak düşündüren espiriler var, çalgı çengiden daha fazla güldüm bu filmde, politik düşünmeden film gözüyle izlerseniz güzel bir film sıkıcı sahne yok bence ancak filmin sonu çok basit kalmış daha iyi olabilirdi. film ne osmanlıyı ne politik bir düşünceyi anlatıyor. güzel bir film olmuş.
Ugur Tazegül
Ugur Tazegül

11 Mayıs 2017 tarihinde eklendi
MAHSUN KIRMIZIGÜL BU FİLMİYLE DİĞER FİLMLERİNİN GERİSİNDE KALDI ORTALAMA BİR FİLM

Filmin konusu

Erkeklerini savaşta kaybetmiş bir Osmanlı köyünün erkeksizlikten deliye dönmüş ama bakire ama dul, ama güzel ama çirkin, ama şişman ama değil onlarca evde kalmış kadını “erkek, erkek” diye yanıp tutuşmaktadır.

Derken, bizzat devlet eliyle amele pazarından seçilen 5 civan(!) bu erkeksiz köydeki biçare kadınlara doğru yola koyulur. Bir yol hikayesi mi acaba bu yanıyla? Her neyse, coğrafi güzellikler sergileme imkanı buluyor bu yolculuk esnasında film.

İşe bakınız ki, üçer dörder “karı” düşecektir yolun sonunda bu civanlara. Ve yönetmen her bir karı bolluğundaki ilk gece macerasını ve kadınların “ay kocamız”, “aman beyimiz”, “ohş ağamız” yaltaklanmalarını güle oynaya gösterecektir seyirciye. “Padişahım çok yaşa!” naraları eşliğinde.

Filmin tanıtım röportajlarında her ne kadar Yeşilçam’ı, Tosun Paşa, Şekerpare, Yedi Kocalı Hürmüz gibi efsanevi yerli komedileri referans gösterseler de, konjonktürel ecdad modasından prim yapmaya çalışan kurnaz ve karikatürize bir atmosfer hâkim filme.

Mahsun Kırmızıgül, şaşırtıcı bir şekilde ‘seks komedisi’ yapmaya girişiyor ‘Vezir Parmağı’nda. Ama ne kadar yerleşik cinsiyetçi kalıp varsa birbiri ardına sıralayarak…
Filmlerini beğenelim ya da beğenmeyelim Mahsun Kırmızıgül, 2007’de “Beyaz Melek” ile başladığı yönetmenlik kariyerinde, beşinci filmle seyircinin karşısına çıkarken kendisine bir alan yaratmayı başardı. “Güneşi Gördüm”, “New York’ta Beş Minare” ve “Mucize”nin ardından bu kez “Vezir Parmağı” ile karşımızda olan Kırmızıgül’ün sinema maharetleri açısından ileriye gittiği söylemek zor ama seyirci her filmini taltif etti ve yönetmeni cesaretlendirdi.

Bu cesaretten hareket etmiş olacak ki, “Vezir Parmağı” gibi neresinden tutsak elimizde kalacak bir filmle çıktı karşımıza bu sefer. Kırmızıgül’ün seyirciyle barışık, eleştirmenlerle kavgalı bir sinema macerası olduğu az çok biliniyor. Filmlerine basın gösterimi yapmaması, sinemasını seven eleştirmenlere filmi gösterip diğerlerinden kaçırması gibi ‘ergen’ tutumları da var. Ama bu uygulamalar filmler hakkında eleştiri yapılmasının önüne geçemiyor nihayetinde. Basın gösterimi yapmasanız da film gösterime girdiğinde salonlarda izlenip üzerine birkaç kelam etme hakkımız baki. Bu, Kırmızıgül sinemasına olan önyargılardan değil, aksine bu sinemayı takip etme ve kayıt altına alma ısrarından kaynaklanıyor.

“Vezir Parmağı”, çevre ve kılık kıyafet düzenlemesinden Osmanlı’nın son dönemleri olduğunu anladığımız bir zamanda geçiyor. Köyün birinde bütün erkekler savaşta kırıldığı için kadınlar ‘erkeksiz’ kalıyorlar ve hemşerileri vezire bir mektup yazarak bu derde bir çare istiyorlar. Vezirin görevlendirdiği bir memur, hamal pazarından seçtiği beş adamla köye doğru yola çıkıyor. Kadınları duyan iki memur ve iki çapkın da onların arkasından. Tabii bu esnada köyün kadınların da “erkek, erkek…” diye yanıp tutuşuyor.

CİNSİYETÇİ ERKEK DİLİ

“Vezir Parmağı”, ülke sinemasının son dönemde görüp gördüğü en ‘cinsiyetçi’ film olarak kayıtlara geçecektir hiç kuşku yok ki. Kadınların “erkek” diye diye ölüp ölüp dirildiği; “erkek olsun çamurdan olsun” mantığıyla çok eşliliğin komedi malzemesine dönüştürülüp normalleştirildiği, ucuz seks esprilerinin havada uçuştuğu bir dille karşı karşıyayız. Tabi film hazır Yeşilçam’a selam çakarken ‘Tecavüzcü Coşkun’ ve ‘Nuri Alço’ gibi figürleri de bu cinsiyetçi komedinin malzemesi haline getirmeyi ihmal etmiyor.

“Vezir Parmağı”nın elle tutulur iki yanı var. İlki, böylesi bir dönemde Türkiye’de bir seks komedisi yapma cesarete göstermesi. Ancak, bunu yaparken seks ve cinsellikle ilgili topluma yerleşik lümpen dili ve cinsiyetçi söylemleri kullanmadaki ısrarıyla bu çaba ‘cahil cesareti’ne dönüşüyor nihayetinde. İkincisi de, dini kullanarak küpünü dolduran kadı karakteriyle ve ‘paraları sıfırlama’ göndermesiyle bugünün siyaset dünyasına yaptığı gönderme. Ama bu da kör gözüm parmağına yapılıyor.

Mahsun Kırmızıgül’ün erkek diliyle, erkek fantezileriyle süslü bir ‘seks komedisi’ yazıp çekmesinde şaşılacak bir durum yok da; bu kadar aklı başında oyuncunun hiç itiraz etmeden böylesi bir işin parçası olmayı kabul etmesini anlamak zor. İşin daha da can sıkıcı tarafı, seyircinin de bütün bunları ‘normal’ kabul edecek ve katıla katıla gülecek olması.
Can K.
Can K.

29 Ocak 2017 tarihinde eklendi
Filmi izleyeli 45 dakika oldu gerçekten cinselliğin boyutunu aşmışlardı.Ama oyuncu kadrosu harikaydı.Filmin son sahneleri gerçekten vasat denebilecek kadar kötüydü.Gardırop nedir abi ya :(
Gursel D.
Gursel D.

6 Şubat 2017 tarihinde eklendi
bu film konusu ile gorselligi ile muzikleri ile cok basarili... en cok osmanliya hakaret ediliyor diyenlere şasarim dogrusu... temposu cok az düştü... en cok sonu elestiriliyordu..
sonuda basarili bence
benim verdigim paraya degdi....
adami elestirebilirsiniz ama film ortanin cok uzerinde... nokta
buyukustadnbo
buyukustadnbo

28 Ocak 2017 tarihinde eklendi
Türk Sinemasında az film sayısına rağmen adını Çağan Irmak, Ömer Faruk Sokak, Yılmaz Erdoğan gibi usta yönetmenlerin arasına yazdıran Mahsun Kırmızıgül'ün yeni filmi olan 'Vezir Parmağı'ndan beklentimin yüksek olduğunu daha önce dile getirmiştim.

Kırmızıgül ilk filmi Beyaz Melek ile dram yönünde önemli bir yapıma imza atmış, Güneşi Gördüm filmi ile Türk sinemasına farklı bir bakış açısı kazandırmış, New York'ta Beş Minare filmi ile dram ve aksiyonu iyi bir şekilde perçinlemekle birlikte çıtayı oldukça yükseltmiş, Mucize filmi ile zirve denilebilecek bir yapıma imza atmış dram ağırlığı olan filmde komediyi çok iyi bir biçimde serpiştirmiştir. Filmlerinde Gişe başarısının yanında sanatsal anlamda da güzel mesajlar veren Kırmızıgül özellikle Mucize filminde kullandığı betimlemeler ile sinemaseverlerin gözlerinin pasını silmiştir.

Her filmde üstüne koyması münasebetiyle Mucize filminden sonra kendisinden çok iyi bir yapım bekliyor, ve filmin kadrosunu gördükten sonra Vezir Parmağı'ndan büyük beklenti içerisindeydim.

Ancak geçmiş filmlerinde genelde drama ağırlıklı bir tür izleyen Kırmızıgül bu filmde komediyi filmin ana türü olarak seçmiş ve komedinin dozu müstehcen içeriğin yoğun olduğu bir doz olmuştur. Bu nedenden ötürü bende bir hayal kırıklığı yaşatmıştır.

Genel olarak filme baktığımızda oyunculuklar ve betimlemeler oldukça iyi olmakla birlikte farklı ve marjinal bir konu işlenmiş bu konunun etrafında kullanılan müstehcen içerikler fazlalığı filmin olumlu yönlerini en azından benim için gölgede bırakmıştır.

Edebiyatta bu tarz müstehcen içerikler sıklıkla kullanılsa da Türkiye'nin en çok gişe yapan yönetmenlerinden birinin bu tarz içerikleri fazla kullanması benim fikrimce doğru değildir, etik değildir.

Her filmde üstüne bir şeyler koyan Mahsun Kırmızıgül'ün bu filmde Mucize'nin altında kaldığını çok net bir biçimde ifade etmemle birlikte yine de bazı kısımları yok sayıp ve Türk Sinemasının şuandaki durumunu göz önüne alırsak Vezir Parmağı'nın izlemeye değer bir film olduğunu düşünüyorum.

- NBÖ
Mehmet H.
Mehmet H.

6 Şubat 2017 tarihinde eklendi
Ben daha bu filmi izlemedim ama yorumları okudukça üzüldüm ama bu hafta izleyeceğim . Bazı insanlar dizideki cinselliği vurgulamış, bazıları Osmanlı daki geçmiş tarihimize vurgu yapmış, bazıları terör ile vurgu yapmış. dikkatimi çekti herkes bakmak istediği bir gözle bakıyor, Bence yargılamadan önce iyi araştırmak lazım, sonuçta bu bir filim.

Cinsellik diyorlar ; her kanaldaki dizi cinsellik üzerine kurulmuş biri birinin karısıyla o diğerinin kardeşiyle ilişki kuruyor ve bunu her hafta farklı farlı bir kaç kanal oynatıyorlar, bunu evde çocuktan yaşlıya herkes izliyor bu cinsellik değilde peki ney ? ama izleyici reytingine bakın görürsünüz ne kadar izleniyor.
Osmanlı; bizim atamız ve gerçeğimiz kimse bunun üzerinden konuşmamalı sonuçta bu bir filim belki o dönemden alıntı yapılarak çekilmiş olabilir. Onlarca Amerika filmi var bir çoğunda ülkedeki yönetimin veya yöneticilerin karanlık ve pis olaylar üzerinden kurgu alırlar gerçek yada yalan, ama bu bir kurgu.
Terör; Kim teröre destek veriyorsa lanetliyorum.
Bu kadar teröre nemalandırmamak istiyorsanız PKK nın en büyük destekçisi kimler bunu bilmeyen kalmadı, sizde bu ülkelerin markalarının mallarını almayarak daha büyük bir katkıda bulunacağınıza eminim,
Kısacası bu bir sinema, sinemaya ve oyunculuklara siyasi değilde sinema gibi olması gereken şekilde bakalım.