Dün çok uzun aradan sonra 2 filme gittik, tenet ilkiydi. Sinemayı özlemişiz resmen, ufak tefek klasik Nolan sorguları var elbette ama müthiş bir film. Çekimiyle, sahneleriyle, hikayesiyle, sürükleyici, düşündürücü; müthiş olmuş.
Film anlaşılması zor ve detaylı bir film olmasına rağmen bu Nolanın bu sefer eleştirileri dikkate almasından kaynaklanıyor. Film durup olayları anlatıyorsun eleştirisini dinleyip filmi tamamen izleyici ile baş başa bırakmış. 1 defa izlemek filmi yeterince anlamak için yetersiz benim görüşüme göre. Film izlenmesi gereken ama inception prestij kalitesinde olmayan iyi bir Nolan filmi.
sadece ilk 20 dakikasında bile beyninizi hissetmiyorsunuz anlamak için bence 2 3 kere filan izlemek gere. sonunda ne yok artık diyebileceğiniz gerçekten karmaşık aşırı mindfuck bir film... umarım siz ilk izleyişte anlayabilirsiniz... nolan gerçekten asla şaşırtmıyor, yapabildiği kadar karmaşık kafa patlatan filmler yapmaya devam ediyor.... iyi seyirler bence pişman olmayacaksınız....
Nolan'ın son filmi Tenet hakkında yazdım dostlar. Bence film küresel bir salgın felaketiyle boğuştuğumuz şu günlerde, çağımızın politik iklimiyle çok tuhaf bir örtüşme içerisinde. Sadece insanlığın büyük çoğunluğunun filmdeki karakterler gibi maskelerle dolaşmasından bahsetmiyorum, filmin en derin ve güçlü anlam katmanında virüsün hepimizi bilgiyi paylaşmaya, organize olmaya, birlikte hareket etmeye zorlaması gibi, yeni bir paylaşım doktrininin gizlendiğini düşünüyorum. Üstelik bunu akılalmaz bir görsel ziyafet eşliğinde yapıyor.
Bol spoiler içeren yazıma buradan ulaşabilirsiniz: https://www.ermanbostan.com/post/inceleme-tenet-nolandan-zorlu-bir-basyapit
Bir film bu kadar karmaşık olmak zorundamı sorusu geliyor insanın aklına. Hayır değil ama bu adamın filmlerini bu yüzden seviyorum bende. Haaa işin b.k çıkarmış’mı evet. Film güzel’mi peki derseniz. Bence mükemmel. İlk 1 saati sıkılmadan pür dikkat izlerseniz sonunda herşeyi birbirine bağlamış hocam. Bazı eleştirel yerler vardı. Mesela diyaloglar çok keskin geçişlerle doluydu. Sanki bi konu hakkında konuşurken bir anda başka bir konuya geçmiş gibiydiler. Bu beni biraz rahatsız etti sadece. Bir kopukluk vardı yani. Çeviriden kaynaklıda olabilir bilemiyorum. Müzikler çok güzeldi özellikle aksiyon sahneleri. Sonuç olarak film tam bir nolan filmi işte . Artık klasik hale geldi
Aslında birçok farklı eleştiriye zaten sahip bir film çünkü klasik Nolan filmlerinden birisi ve bu sebeple de gayet kendine has bir üsluba sahip. Dolayısıyla izleyicileri çok rahat ikiye bölecek bir film. Ancak Nolan'ın sürekli bu tarz filmler çekip, hep bu eksende gezmesini de bir yandan sorgulamak lazım, yeterince çekmedi mi sizce de? Zaman kavramına dair teoride ne var ne yok işlemeyi düşünüyor sanırım. Filmin karışık olduğunu söylemeye gerek yok, mutlaka bir inceleme videosuna veya makalesine ihtiyaç duyuyorsunuz. Tam anlamıyla tek seferde anlamanın mümkün olduğunu düşünmüyorum. Taşlar yerine oturuyor ama baştan sonra her şeyi izah edecek seviyeye geliyor musunuz, tartışılır. Aksiyon ve görsel anlamda doyuran bir film olduğu aşikar, keza müzikler de orta üst bir başarı göstermiş, oyunculuklar için o kadar pozitif miyim, bilemiyorum. Ama işin yüzeysel tarafı başarılı olarak adlandırılabilir ancak senaryo kısmında iyi olup olmadığına karar vermek bile güç. Filmin hikayesini öğrenince tabii ki bir şeyler kafada oturuyor ama mühim olan çözmek mi? Yani belki de film çözümleme yapıldıktan sonra da çok bir şey vadetmiyor olabilir. Klasik dünyayı patlatmacalı bir bilim-kurgu havasını sezmek beni bu bağlamda memnun etmedi. Birkaç sahnede de fizikle çelişen parametreler vardı düşünüyorum. Hızlı giden aracı, arka koltuktan eliyle birkaç saniyede durdurabilmesi, biz sürücü olan arkadaşların mutlaka dikkatini çekmiştir. Bir Intersellar veya Inception kadar içine giremedim veya etkisinde kalamadım. Ancak kötü film yakıştırması yapmamakla birlikte tekrar izlemeyi düşüneceğim bir film mi, kararsızım.
filmin kısaca kelimelerdeki özeti şu olabilir.. yarın fragmanı izledim, dün filmini izleyeceğim şimdi ne mi yapıyorum:? :)) film şu ara vizyonda olanlar içinde açık ara önde diyebilirim... zira o kadar mktan filmleri ülkemize getirip gözümüzün kanamasını sağlıyorlar..
Argo tabirle "Beyin Yakan" filmleri çok severim ama bu sefer olmamış. İzleyenin kafasını karıştırayım diye mahvetmişler resmen çorba yapmışlar. Zaten filmi izlerken hicbir şey anlayamiyorsunuz; sonunda ise tamamen karışıyor. Bu filmi kimsenin izleyerek anlama ihtimali yok bence. Verilen emeğe yazık!
Film aslında başından sonuna kadar izlettiriyor kendisini. Ama birçok mantık hatası var. Ayrıca konunun inandırıcılığında da sorun var. Hadi mantık hatalarının bir açıklaması var diyelim. Ben kaçırmış olabilirim. Ama inandırıcılık kısmı...spoiler: Kötü karakterin dünyayı yok etmek istemesi, (neden yani) o kadına sen olmazsan bu dünyayı yok ederim anlamındaki saplantısı karakterin inandırıcılığını yitiriyor. Ayrıca bu adam geleceğe de gidebiliyormuş, madem böyle bir gücün her şeyi önceden biliyor olmalısın ve ona göre önlemini alırsın. Geçmişe gidiyorsan da her başarısızlıkta tekrar gidersin ve düzeltirsin sorunu, sana engel olan ne? Veya filmin sonunda kadın döngüyü kırıyor ve gemiden atlıyor. E kötü adam öldüğüne göre bottaki kadının geleceği tamamen değişmiş olmayacak mı? E o zaman siyahi karakterin de, hatta tüm dünyanın geleceği değişmiş olmayacak mı? Hadi bunlar alternatif bir geleceği yaratacak farklı bir paradoks diyelim. Zamanda yolculuk yaparken bunlar oksijen tüpü takmıyor mu, kadın o tekneye giderken neden oksijen tüpü takmadı? Bir arkadaşım kendisinin çok iyi bir bilim kurgu okuyucusu ve izleyicisi olduğunu, bu filmi dört kere izlediğini ve kusursuz olduğunu söyledi. Yukarıdaki gaz maskesi olayını sorduğumda, ama o kadın geçmişe değil geleceğe gitti dedi ve bunda da ısrar etti. Yani artık anlayın 4 kere izleyenlere bile hiçbir şey anlatamayan karman çorman bir film. Bence Nolan da ne yaptığını anlamamış. Şu an bu alanda bence en tutarlı ve mantıklı zamanda yolculuk senaryosu DARK’a ait gibi.