su-sisesi
2 Eylül 2020 tarihinde eklendi
Nolan filmi bitirdikten sonra izlememiş galiba.. ismine yakışmayan özensiz pek çok eksiği mevcut yapımın.. böyle yüksek bütçeli bir filmde böyle teknik hatalar nasıl olur anlamak güç hayal kırıklığı maalesef sinemada izleyeceksiniz eğer beklentiniz en alt seviyede kalsın derim iyi seyirler..
Büyük hayallerle bekledim ama Malesef hiçte beklediğim gibi bir film olmadı. Beklentiyimi fazla abarttım bilmiyorum ama filmi Malesef beğenmedim. Nolan a yakışmayan bir film olmuş. Daha iyi olabilirdi. Zamanla oynanmış ama bu doğru bir mantık ve amaca bağlanmamıș. Film boyunca her an bir şeyin peşinde oldular oyuncular ama filmde elle tutulur bir olay durum yoktu.
Film aslında başından sonuna kadar izlettiriyor kendisini. Ama birçok mantık hatası var. Ayrıca konunun inandırıcılığında da sorun var. Hadi mantık hatalarının bir açıklaması var diyelim. Ben kaçırmış olabilirim. Ama inandırıcılık kısmı...spoiler: Kötü karakterin dünyayı yok etmek istemesi, (neden yani) o kadına sen olmazsan bu dünyayı yok ederim anlamındaki saplantısı karakterin inandırıcılığını yitiriyor. Ayrıca bu adam geleceğe de gidebiliyormuş, madem böyle bir gücün her şeyi önceden biliyor olmalısın ve ona göre önlemini alırsın. Geçmişe gidiyorsan da her başarısızlıkta tekrar gidersin ve düzeltirsin sorunu, sana engel olan ne? Veya filmin sonunda kadın döngüyü kırıyor ve gemiden atlıyor. E kötü adam öldüğüne göre bottaki kadının geleceği tamamen değişmiş olmayacak mı? E o zaman siyahi karakterin de, hatta tüm dünyanın geleceği değişmiş olmayacak mı? Hadi bunlar alternatif bir geleceği yaratacak farklı bir paradoks diyelim. Zamanda yolculuk yaparken bunlar oksijen tüpü takmıyor mu, kadın o tekneye giderken neden oksijen tüpü takmadı? Bir arkadaşım kendisinin çok iyi bir bilim kurgu okuyucusu ve izleyicisi olduğunu, bu filmi dört kere izlediğini ve kusursuz olduğunu söyledi. Yukarıdaki gaz maskesi olayını sorduğumda, ama o kadın geçmişe değil geleceğe gitti dedi ve bunda da ısrar etti. Yani artık anlayın 4 kere izleyenlere bile hiçbir şey anlatamayan karman çorman bir film. Bence Nolan da ne yaptığını anlamamış. Şu an bu alanda bence en tutarlı ve mantıklı zamanda yolculuk senaryosu DARK’a ait gibi.
Genel olarak zaman yolculukları, parelel evren, döngüsel paradokslar ve zaman bükülmeleri ile ilgili filmleri çokça izleyen ve bu sebeple kurguda bağlantı kurmakta zorlanmayan bir izleyici sınıfına koyuyorum kendimi fakat C. Nolan'ın daha önceki filmlerine hayran olmakla birlikte bu filmde zamanın geriye akış konusunun oldukça zorlama bir şekilde işlendiğini, kulanılan kamera filtresinin seyirciyi fazlasıyla yorduğunu, müziklerin gizemi çağrıştırmaktan çok, izleyiciyi gereksiz bir gerilim havasına soktuğunu ve tüm bunları tolere etmek ve yumuşatmak için aksiyon sahnelerinin klasik hollywoodvari bir şekilde çekildiğini söyleyebilirim. Nolan gibi bir ustadan "Inception, Memento, The Prestige, Akıl defteri, Kara Şövalye ve Interstellar" 'ı izleyerek büyülendikten sonra karşımıza "Tenet" gibi basit bir konu ve kurgu çıkınca bildiğiniz hayal kırıklığına uğradım. Nolan bu filmde kendini aşamamış hatta oldukça gerisinde kalmıştır.
Muhtemelen $ 205M bütçenin 1/4'üne yakınını da uçak sahnesinde harcamışlardır. Kalan sahneler zaten araba takla sahnesi vs..
Yönetmen Nolan olduğu için olmamış. İzleyici büyük isimlerden bir öncekine oranla daha büyük yapımlar bekliyor.
Onlarca şaşırtmalı, ters köşeli başarılı filmlerin usta yönetmeni Christopher Nolan, kendi yazdığı ve yönettiği yüksek bütçeli bu filmi, karmaşık hale sokmak için elinden geleni yapmış. Bugüne kadar çektiği filmlerin tamamını kardeşi jonathan Nolan yazdı. Keşke yine o yazmış olsaydı. 1 defa izlemek filmi yeterince anlamak için yetersiz. Aksiyon ve efekt yönünden doyurucu ancak, karmaşık ve hızlı gelişen bir senaryosu, rahatsız edici müzikleri yönünden benim için tam bir hayal kırıklığı oldu.