Hesabım
    Gerçek Kesit: Manyak
    Ortalama puan
    3,4
    22 Puanlama
    Gerçek Kesit: Manyak hakkında görüşlerin ?

    5 Kullanıcı yorumları

    5
    1 Eleştiri
    4
    1 Eleştiri
    3
    1 Eleştiri
    2
    1 Eleştiri
    1
    1 Eleştiri
    0
    0 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    Murat K.
    Murat K.

    Takipçi 188 değerlendirmeler Takip Et!

    2,0
    25 Mart 2018 tarihinde eklendi
    Gerçek Kesit,gerek abartılı oyunculuklarıyla gerek yüz karartmalı ropörtajlarıyla gerek ibret dolu hikayeleriyle bir dönemin fenomeni olmuş televizyon eğlencesiydi.Türevleri Kalp Gözü,Sırlar Dünyası gibi projelere zamanında senaryo yazmış Onur Ünlü'nün gözünden sinema filmi yapmak kimin fikriydi bilinmez ama açıkçası sinemanın nimetleriyle Gerçek Kesit'in buluşmuş olması beni heyecanla sinema salonuna çekti.
    Ama... Filmin iki büyük hatası olduğunu düşünüyorum.1-)Neden gerçek kesit?;Eğer bu film bir gerçek kesit parodisiyse yetersiz.Nerede o gözümüzü yakan sarı ışık? Nerede abartılı oyunculuklar? Nerede akla zarar hayal kurma,rüya görme sahneleri? Nerede tuşlu telefon kullanıp,opele binen zengin iş adamları? Bu liste böyle uzar gider... 2-)Neden komedi-macera?:Aslında filmin türü için psikolojik gerilim denseydi üç puanı hakeden bir işti.Ben izlerken gülmedim ve hatta yer yer gerildim.

    Kısacası Gerçek Kesit'in parodisi bir filmmiş gibi lanse edilip,vizyona sürülmemesi gereken bir işti.Gerçek Kesit'e hiç bulaşmadan bir psikoljik gerilim çıkardı bu filmden.

    Yine de süpriz konuk oyuncuları (hatırladıklarım;Umut Kurt,Sadi Celil Cengiz,Mehmet Erdem,Erkan Kolçak Köstendil,Hazar Ergüçlü,Sırrı Süreyya Önder ve Onur Ünlü) ve canımız ciğerimiz Sarı Bıyık hatırına izlenebilir.İyi seyirler!
    Alp T.
    Alp T.

    Takipçi 441 değerlendirmeler Takip Et!

    3,0
    26 Mart 2018 tarihinde eklendi
    Gerçek Kesit: Manyak, Onur Ünlü'nün Put Şeylere filmiyle başlattığı Mor Koyun Harekatı'nın ikinci filmi. Bu yüzden bu film komedi veya dram olmaktan ziyade, Onur Ünlü'nün yarattığı "demokratik dramaturji" türüne giriyor. Peki demokratik dramaturji kavramı ne anlama geliyor? Ünlü'nün 54. Ulusal Yarışma'da yaptığı açıklamaya göre bu yeni tür, sinemanın kalıplaşmış algılarını sorguluyor ve seyirciye bir şeyler göstermekten ziyade farklı duygular uyandırmaya çalışıyor. Şahsen, Put Şeylere filminin tamamı bu duygular bütünlüğünden ibaret olduğu için o filmin bende yarattığı etki epeyce büyüktü. Bu yüzden Put Şeylere'yi kusursuz olarak görmememe rağmen Ünlü'nün senaryosu ve özellikle de yönetmenliğinden dolayı, Put Şeylere'nin dünya sinemasının en özgün işlerinden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu yüzden Ünlü'nün Gerçek Kesit: Manyak filminde neler yapacağını merak ediyordum.

    "Gerçek Kesit: Manyak, annesine çok düşkün olan Rıza'nın zaman içerisinde karşı apartmana Serpil adlı bir kadının çocuğuyla taşınmasıyla birlikte, Rıza evlilik hayalleri kurmaya başlar. Fakat bunu düşlerken bir yandan da kendisini annesine karşı mahcup hissediyordur. Bundan sonra Rıza kendi kişiliği arasında derin bir çıkmaza düşer ve neyi nasıl yapacağını karar vermeye çalışır."

    Bu filmle birlikte Onur Ünlü, filmografisine yine eşsiz bir film eklemeyi daha başarmış. Manyak, hem Gerçek Kesit dizisinin hayranlarını son derecede memnun edecek, hem de sinemada daha önceden hiç görmedikleri bir şeyler izlemeyi isteyen seyircileri de aynı anda tatmin edecek bir yapım.

    Gerçek Kesit'in eski oyuncu kadrosunu bu filmde yeniden bir arada görmek harikaydı. Her ne kadar bu film içeriği bakımından demoktratik dramaturji türüne cuk diye oturuyor olsa da, Ünlü'nun bu filmi Gerçek Kesit adına bir saygı duruşu olması için çektiği rahatlıkla görülüyor. Hikayesinin absürt ilerleyişi, zayıf oyunculukları ve saçma diyaloglarıyla birlikte Manyak, Gerçek Kesit'in kusursuz bir uyarlaması olmuş. Bu bakımdan filmi izlerken harika vakit geçirdim.

    Oyuncu kadrosu ise tek kelimeyle harikaydı. Cahit Kaşıkçılar, bu filmde tek kelimeyle döktürmüş. Karakterinin ani duygu değişimleri ve garip havasını canlandırmasını izlemeye diyecek lafım yok zaten. Orijinal Gerçek Kesit kadrosundan Mehmet Vanlıoğlu, Mesut Hakyemez ve hatta Perihan Savaş'ın bu filme kattığı hava ise bir başkaydı. Bu oyuncuları yeniden bir arada görmek kesinlikle bu filmin en iyi tarafıydı.

    Onur Ünlü'nün yönetmenliğine gelecek olursak; her ne kadar bu filmdeki görüşünün Put Şeylere veya Kırık Kalpler Bankası'ndaki kadar etkili ve özgün olduğunu söyleyemesem de Manyak, Gerçek Kesit'in birebir kopyası olmaya değil, bir Gerçek Kesit öyküsünü Onur Ünlü'nün özgün bakış açısıyla anlatmaya çalışıyordu (filmdeki oyuncak askerler, ani gece-gündüz değişimleri gibi). Filmin bu tarafları kağıt üzerinde bir anlam ifade etmese de, çıkan sonuçta tıpkı Put Şeylere filminde olduğu gibi seyirciyi düşündürtmeyi başarıyor. Ayrıca, Onur Ünlü'nün büyük bir Gerçek Kesit hayranı olduğu her yönünden belli zaten. Mesela birkaç yıl önce çektiği Leyla ile Mecnun dizisinin 33. bölümünün tamamı Gerçek Kesit'e yapılan dev bir saygı duruşu niteliğindeydi (eğer izlemediyseniz o bölümü izlemenizi şiddetle tavsiye ederim). Bu filmin de bundan ne eksik, ne de fazlası var.

    Manyak'ın demoktratik dramaturji türünün ikinci filmi olduğunu düşünürsek, bu filmi karşılaştırmak için ortada Put Şeylere'den daha iyi bir örnek olamaz. (Bu paragraf Put Şeylere filmi için spoiler içeriyor) Şimdi, Put Şeylere filminin tamamı aklınızı kurcalayan olay örgüleriyle doluydu ve her bir sahne birbiriyle bağlantılı olsa da, bunun nasıl olduğunu çözmek neredeyse imkansızdı. Ünlü, o filmde sinemanın zaman, senaryo ve yönetmenlik kavramlarını yıkıp hem geçmişe hem de geleceğe aynı anda gidip gelen, bu esnada da önceden yaşanan olayları birden farklı versiyonlarıyla gösteriyordu. Put Şeylere'yi anlamak o kadar zordu ki, film bittiğinde hayatımda gördüğüm en kafa karıştırıcı filmin bu olduğuna dair hiçbir şüphem yoktu. Bu yüzden Onur Ünlü film bittikten sonra sahneye çıkıp filmin bununla hiçbir alakası olmadığına ve asıl amacının bize sinemada hiç eşi benzeri denenmemiş türden duyguları hissettirmek olduğunu söylediğinde, film benim için netlik kazandı. Sonuçta her ne kadar Put Şeylere'yi çoğu kişinin sevmeyeceğine adım gibi emin olsam da, film kesinlikle amacına ulaşmayı başarıyordu. Tıpkı geçen yıl vizyona giren Darren Aronofsky'nin mother! filmi gibi, Put Şeylere de kiminin nefret edeceği, kimininse bayılacağı bir iş olacak. Ve bir filmin insanları ikiye ayırıp içeriği hakkında konuşmasını sağlaması gerçekten de nadir görülen bir olay. Bu yüzden Onur Ünlü, o filmde gerçekten de yapılması zor bir işi başardı.

    Fakat Put Şeylere filmindeki gibi birbirini takip eden karmaşık olaylardan ziyade, Manyak filminin belli bir konusu ve karakterleri var. Onur Ünlü, bu sıradan filmi elinden geldiğince sıra dışı kılmaya çalışmış olsa da, ortaya çıkan sonuç benim gözümde Put Şeylere kadar taze ve özgün değildi. Manyak'ın sevilecek bir sürü yanı olmasına rağmen, senaryonun yeterince demokratik dramaturji türünün derinine inememesi benim için ufak bir hayal kırıklığıydı. Bu yüzden eğer bu filmi garip bulduysanız, asıl Put Şeylere filmini bekleyin.

    Bir de bunun dışında Manyak filminde, Onur Ünlü'nün diğer işlerinde gözüken bir sürü ünlü oyuncu da yer alıyordu, sadece birer sahneliğine. Serkan Keskin, Zeynep Çamcı, Sadi Celil Cengiz, Öner Erkan gibi hep bayıldığım oyuncuların filmde görünmesi hoş olsa da, bu bölümlerin biraz dikkat dağıtıcı olduğunu söylemeliyim. Yani filmin tam içerisine girecekken ekranda birkaç saniyeliğine bir ünlü gözüküyor ve "bu ünlü de mi buradaymış" diyorsunuz. Hoş bir jest ama hikayenin içeriği bakımından biraz fazla yersiz olmuş.

    Yine de genel anlamda Gerçek Kesit: Manyak'ı izlerken iyi vakit geçirdiğimi söylemesem yalan olur. Evet, bu film Onur Ünlü'nün diğer işleri kadar özgün ve taze hissettirmese de, Gerçek Kesit'in kendine has havasını ve harika oyuncu kadrosunu yeniden görmek çok hoştu. Üstelik film sadece 72 dakika sürdüğü için, ortada öyle göze batan büyük bir sorun da yoktu. Filmin elinde çok daha büyük bir potansiyel olsa da, ortadaki sonuç bile kendisini izlettirmeye yetiyor. Onur Ünlü'nün çektiği her filmle birlikte kimsenin çekmeye cesaret edemediği şeyleri yapabilmesi gerçekten de etkileyici. Eğer sinemada farklı bir şeyler izlemek istiyor veya Gerçek Kesit dizisinin büyük bir hayranıysanız, Manyak'a mutlaka bir göz atın. İyi seyirler.

    Not: Onur Ünlü'nün filmlerini bana göre şöyle sıralayabilirim (henüz Güneşin Oğlu ile Beş Şehir'i izleyemedim):

    1) İtirazım Var (9.3/10)
    2) Sen Aydınlatırsın Geceyi (9.1/10)
    3) Kırık Kalpler Bankası (8.4/10)
    4) Put Şeylere (8/10)
    5) Polis (7.4/10)
    6) Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (7.1/10)
    7) Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok (7/10)
    8) Gerçek Kesit: Manyak (6.5/10)
    9) Cingöz Recai (5.5/10)
    10) Çocuk (3/10

    FİLMİN İYİ YANLARI:

    + Oyuncu kadrosunun harika performansları.

    + Onur Ünlü'nün stili, Gerçek Kesit'e dev bir saygı duruşu olması.

    + Sıkmaması.

    FİLMİN KÖTÜ YANLARI:

    - Biraz dikkat dağıtan "cameo"lar.

    - Hikayenin biraz yüzeysel kalmış olması.

    TOPLAM PUAN: 6.5/10
    Mustafa É.
    Mustafa É.

    8 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    25 Mart 2018 tarihinde eklendi
    Öncelikle görüntü kalitesine laf edenler Senaryonun güzelliğine, üç kişi araslarında konuşana kadar neyin anlatılmak istendiğine dikkat etseydi zaten ne kadar iyi bir senaryo olduğunu anlayacaktır. Sanırım o 3 kişi benim yanımda oturan 3 kişiydi. Eleştiriyi yaptığı saatinden anladım
    Ayhan H.
    Ayhan H.

    3 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    18 Mart 2018 tarihinde eklendi
    Kesinlikle ve kesinlikle özlediğimiz Onur ünlü filmleri serisi devam ediyor.. Biz özlüyoruz Onur Abi de bizleri kırmayıp çekiyor farklı bir tonda ve bence gişesi az güzel bir film olacak..
    Sarı bıyık varsa zaten mutlaka izlenilmesi gerek :D
    ilkegin ..
    ilkegin ..

    2 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    24 Mart 2018 tarihinde eklendi
    Her şeyden önce asgari gerekli bir görüntü kalitesine sahip değil hatta göz sağlığınızın bozulmasını istemiyorsanız bu filmden uzak durun. Bu devirde nasıl böyle bir film olabilir inanılmaz. El kamerasıyla son derece amatör cekim yapılmış film bitsin diye dua edersiniz. 3 kişi gittik bizden başkada kimSe yoktu.
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top