Hesabım
    Yesterday
    Ortalama puan
    3,5
    yayın
    • Sabah
    • Habertürk
    • Hurriyet
    • T24
    • Gazete Duvar

    Her dergi ve gazetenin puanlama sistemi farklı olduğu için, Beyazperde, puanları 0.5 - 5 yıldız üzerinden, kendi barometresine göre vermiştir.

    Basın Eleştirisi

    Sabah

    Yazar: Olkan Özyurt

    The Beatles'sız bir dünya nasıl olurdu? Bu soru üzerine kurulu olan Yesterday'i senarist Richard Curtis katmanlı bir hikayeye dönüştürmeyi başarmış. Curtis, The Beatles'ın yarattığı kültürü, grubun doğup büyüdüğü Liverpool'u, Londra'da verdikleri kaçak çatı konserini de dahil ederek iyi bir şekilde anlattığı gibi filmi aynı zamanda bir aşk öyküsüne dönüştürmeyi de başarmış. Ama asıl vurucu olan kısım, müzik endüstrisindeki ve müzikle kurduğumuz ilişkideki değişimi anlattığı noktalar. Bu noktalarda film zirveye çıkıyor. Ama nedendir bilinmez Curtis bu değişimlerin çok da üzerinde durmuyor.

    Eleştirinin tamamı için: Sabah

    Habertürk

    Yazar: Mehmet Açar

    “Yesterday” gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir film. The Beatles hayranıysanız hiç kaçırmayın... Gülüyor, eğleniyor ve bir de üstüne harika şarkılar dinliyorsunuz. Malik'in bir türlü çıkaramadığı “Eleanor Rigby” hariç... Çünkü “Eleanor Rigby”, filmde Malik'in neden asla The Beatles'ın yerine geçemeyeceğini simgeleyen bir şarkı... Malik'in o şarkının sözlerini hatırlamak için gösterdiği çaba sırasında şarkıyı dinleme arzusu duyuyor ama bir türlü bütününü dinleyemiyoruz. Biz de tıpkı Malik gibi şarkıya film boyunca "sahip olamıyoruz"... Bir sanat eserinin “asla ele geçirilemeyecek ruhu”nu anlatması nedeniyle “Eleanor Rigby” bölümü bence filmin en parlak fikirlerinden biri...

    Eleştirinin tamamı için: Habertürk

    Hurriyet

    Yazar: Uğur Vardan

    ‘Yesterday’, ilgiye değer bir film. Üstüne üstlük Beatles hayranı bir müzisyenseniz ya da kuşak itibariyle Liverpool’lu efsanevi grup hayatınıza çok kereler değmişse, sizin için bambaşka anlamları olabilir. Ama mesela ‘High Fidelity’ türü bir klasik değil ya da olmayacakmış gibi görünüyor. Keza yine Beatles şarkılarında dolaşan ‘Across the Universe’ türü etkileyici ve çarpıcılığı da yok... Ama yine de ‘İhtiyacın olan tek şey sevgidir’ türünden basit bir fikri, bu denli zekice, eğlenceli ve müzikle dolu bir film eşliğinde izlemek keyif veriyor. Amerikalı bir sinema yazarının da vurguladığı gibi bu ‘Alacakaranlık Kuşağı’ türünden bir öykü ama korkutmuyor, germiyor; neşe saçıyor ve Beatles’ın ölümsüz bestelerini bir kez daha hatırlamamızı sağlıyor.

    Eleştirinin tamamı için: Hurriyet

    T24

    Yazar: Atilla Dorsay

    Oyunculuklara gelince... Hint kökenli İngiliz sanatçısı Himesh Patel’in seçimi ilginç. Gerçi bunun yine klasik bir “beyaz Anglo-Sakson başarısı” olmaması iyi olmuş denebilir. Ama Patel’in yeterince sempatik ve de iyi oyuncu olduğunu söylemek zor. Kankası Rocky’de Joel Fry ve de ana-babasını oynayan yaşlı Hintlilerin filme önemli bir güldürü boyutu kattıkları kesin... Aynı biçimde, uzatmalı aşk Ellie’de Lily James ve hırslı kapitalizmi temsil eden menajer Carol’da Sophia Di Martino gayet iyiler. Günümüzün en ünlü İngiliz şarkıcısı olan Ed Sheeran ise bizzat kendisini oynuyor. Kabul edilebilir bir çabayla...

    Eleştirinin tamamı için: T24

    Gazete Duvar

    Yazar: Şenay Aydemir

    Jack Malik’i canlandıran Himesh Patel, senaryonun el verdiği ölçüde karakterinin serüvenini üzerinde taşımayı başarırken, Ellie’ye hayat veren Lily James de ondan aşağı kalmıyor. Ama kendi adıma şarkıcıyı bir ‘ürün’ olarak gördüğü için yakınlık kurmayan, bugünün müzik piyasasının açgözlü yapımcılarının bir karikatürü olarak filmde yerine alan Debra’ya hayat veren Kate McKinnon’ı özel bir yere koymak isterim. “Yesterday”, The Beatles şarkıları eşliğinde biraz bugünün gençliğine, biraz müzik dünyasının hallerine, biraz aşka, biraz da dostluğa dair eğlenceli bir film olarak kayıtlara geçebilir. Danny Boyle’un en iyi filmleri arasında sayılabilir mi? Bunu söylemek zor. Ama yönetmenin önermesi akılda kalacak filmlerinden birisi olacağı kesin; “The Beatles olmasaydı. Halimiz nice olurdu!”

    Eleştirinin tamamı için: Gazete Duvar
    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top