Mert H
1.596 değerlendirmeler
26 Eylül 2024 tarihinde eklendi
Film, 18. yüzyılda bir Fransız adasında geçiyor ve ressam Marianne ile portresini yapması istenen Héloïse’in ilişkisini anlatıyor. Hikaye, bir bakıma bir aşk öyküsü gibi görünse de, aynı zamanda özgürlüğün, bastırılmış arzuların ve sanatın doğasını da sorgulayan katmanlı bir yapıya sahip. Sciamma'nın senaryosu ve yönetmenliği, minimalist ama etkili bir yaklaşım benimseyerek hikayenin daha çok görselliği ve karakterlerin iç dünyaları üzerinden anlatılmasını sağlıyor. Yani film, diyaloglardan çok bakışlarla, sessizliklerle, jestlerle ilerliyor. Bu açıdan bakıldığında, film sinematografik anlamda son derece başarılı. Claire Mathon’un görüntü yönetimi, pastoral ve nostaljik sahneler yaratmada etkileyici bir iş çıkarıyor; özellikle portre yapımı ve Héloïse’in bakışlarının bir sanat eseri haline gelmesi çok çarpıcı sahneler yaratıyor.
Ancak, tüm bu övgüye değer unsurlarına rağmen, filmi bir klasik olarak değerlendiren ve ona yüksek puanlar verenlerin aksine, bende tam anlamıyla o etkiyi yaratmadı. Film, bazen fazla yavaş ilerleyen temposu ve içe dönük yapısıyla sabır gerektiriyor. Evet, bu ağır tempo filmin atmosferini kurmak ve karakterlerin arasındaki duygusal bağı güçlendirmek için gerekli, ama yer yer bu yavaşlık, izleyiciyi hikayeden biraz uzaklaştırabiliyor. Ayrıca film, anlatısının güçlü feminist mesajlar vermesine rağmen, bazı izleyiciler için bu mesajların fazla 'didaktik' bir şekilde verilmiş gibi hissedilebileceğini düşünüyorum.
Filmde çok fazla sembolizm var; mitolojiye yapılan göndermeler (örneğin, Orpheus ve Eurydice hikayesi), resmin ve bakışın doğası üzerine felsefi tartışmalar, özgürlük ve mahkumiyet temaları gibi... Fakat, bu unsurların bir kısmı, olay örgüsünün doğal akışından ziyade daha çok entelektüel bir sorgulama aracı gibi duruyor ve zaman zaman izleyicinin karakterlerle duygusal bağ kurmasını zorlaştırıyor. Olay örgüsünden çok, daha sembolik, sanat ve aşkın temsili üzerine bir yapım olduğu için, tüm izleyici kitlesine hitap etmeyebilir. Baş yapıt olmaktan uzak olduğunu düşünüyorum.