Baris Ö.
19 Mayıs 2019 tarihinde eklendi
Hep olumlu yorum var ama hiç kimse filmin güzellikleri yanında öyle herkese hitap eden bir yapısı olmadığından bahsetmiyor. Zor bir film 2001: A Space Odyssey. Anlattıklarını anlamaya çalışmak, uzun ve yavaş ilerleyen yapısına dayanmak, dikkatiniz dağılmadan izleyebilmek. İnsanı meraka iten her anın sonunda sizi kafanızdaki soru işaretleri ile olduğunuz yerde bırakmak gibi bir huyu var filmin. En çok da o yoruyor bir yerde. Herkes film eleştirmeni kıvamında izlemiyor filmleri o yüzden sadece merak edip bakanlar için kafa karıştırıcı bile denebilir. Aslında en iyi örnek Ünlü bir ressamın tuvalini gelişi güzel çizdiği ve sıçrattığı bir tuvaldeki resmi büyük bir açılış ile en ünlü müzelerde insanlarla buluşturması ve resme bakan insanların resimden çok bir şey anlamasalar bile bu ünlü ressamın ne anlatmak istediğini anlamak için kendilerini zorlamasına benziyor sıradan seyircinin buradaki durumu. Evet Stanley Kubrick büyük bir yönetmen ama filmleri ile de gerçekten anlatım olarak karmaşık yolları seçen bir yönetmen. Filmin burada ve daha bir çok yerde yazan onca olumlu yorumuna bakarak ve bir beklenti içine girerek değil sadece kendi düşüncelerinizi göz önüne alarak izlemenizde fayda var. Sonrasında bu ve benzeri yerlerde film için yazılan ve filmin temasını anlatmaya çalışan onca yorum size daha mantıklı gelecektir.
44 yıl önce çekilmiş bu filmin o dönem çerçevesinde gerçekten de görsellik açısından kusursuz diyebileceğimiz ve bugün dahi izleyenleri o konuda sonuna kadar tatmin edebilecek bir yapısı var, bunda zaten izlemiş olan neredeyse herkes hemfikirdir. Kubrick'in yaratıcılığını bu kapsamda uzun uzadıya övebiliriz. Başta "Star Wars" olmak üzere sinema tarihi boyunca bilim kurgu-uzay türünde pek çok filmin de klişe tabiriyle "baba"sıdır. Fakat tüm bu önemli unsurlar, filmin genel anlamda sıkıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor benim gözümde. Kitabı okumadım, filmden çok daha güzel olduğu yönünde yapılan yorumlar da var, bilmiyorum. Ama filmin kalitesini teslim ederken, bir yandan da bazı kısımların gereksiz uzun tutulduğunu ve bu kısımların seyirciyi filmden kopardığını, izlenimi zor bir film yarattığını da söylemek zorundayım. Son dönemden biraz "The Tree of Life" da aklıma geldi o görüntüleri görünce. Bazı makaslar atılsaydı şu an çok daha fazla beğendiğim bir film hakkında yazıyor olacaktım. Arada kalan, yani filmin tam da orta kısımları ise, akıcı, daha hafif bir anlatım tercih ediyor. Daha rahat izleniyor. Sinema tarihine daha ziyade "teknik" başarısıyla geçmiş olan bir film Kubrick'ten.
Çekildiği yıla göre gerçekten kaliteli bir flim ancak bazı sahneler gereksiz uzamış ve müzikleri kulak gıcırtabiliyo. Eleştirimi okuduğunuz için teşekkürler.