cudiferat
26 Nisan 2009 tarihinde eklendi
Vietnam hakkında çekilmiş en iyi filmlerden biri denir; Kubrickin birçok filmini izledim ama en çok beni sıkan filmin bu film olduğunu söyleyebilirim.
Açıkçası filmi; eğitim sırası ve eğitim sonrası vietnam olarak 2ye ayırabiliriz ve bu iki bölümde de o koşullardaki çarpıklıkları cesurca göz önüne getiriyor diyebiliriz.
Ama yine de şahsım adına söyleyeyim; film boyunca bekledim bişeyler olacak olacak diye ama film pat diye bitti. Sonuç olarak biraz hayal kırıklığı oldu benim için. 7,6/10 Benim nazarımda diğer psikolojik/dramatik savaş filmlerinden sadece ilk yarısındaki Eğitim Kısmı ile ayrılıyor; yoksa pek bi extrası yok. (O. Stone filmleri tavsiyemdir)
film gerçekten çok etkileyici. savaşın, insanları ne hale getirdiğini iyi yansıtmış. ve tarafları güzel eleştirmiş. eski bir film olmasına rağmen eskimeyen bir yapım. kesinlikle kolleksiyonluk. 9/10
savaş filmleriyle pek aram yoktur;çünkü ya savaşı överler ya da savaşı lanetlerler.tamam savaşın lanetlenmesi güzel bir şey ama çoğu film hep aynı filmi izliyorum hissini veriyor bana.ta ki bu filme kadar.savaşı en çıplak haliyle ahkam kesmeden güzelce anlatmış Kubrick usta.bi sahnesinden bahsedeyim:bir askerin mahallenin katili olacağını sakince söylemesi beni hem güldürdü hem de şaşırttı.abartıya kaçmadan öyle doğal söylemişti ki filmin aklıma ilk gelen sahnesi her zaman bu sahne oluyor.bu film gerçekten bir başyapıt.
Her savaş filminde olduğu gibi, ordu içinde de iyi ve kötülerin olduğuna inadına vurgu yapsa ve bazı oyunculukları yapmacık gelse de, bir hiç uğruna savaşa ve savaşmaya küfreden bir yapıt olarak övgüyü fazlasıyla hakkediyor.
kubrick zekası,yerinde müzikler,mizahla karışık diyaloglar..savaşların gerçek yüzünü aktararak savaş karşıtı bir tutum takınan müthiş bir klasik,eskimez bir başyapıt.savaşın makul hiçbir yanının olmadığını insanın -tabir-i caizse- gözüne sokan mutlak seyirlik bir film.
Filmi ilk sahnesinden itibaren pür dikkat izlemiştim ki o ilk sahneler bolca küfür ve ciddiyet içeriyor.Stanley Kubrick'in altına imzasını attığı yapım Vietnam Savaşı'nı konu alıyor.Sadece savaş değil,biraz gırgır da var çünkü öyle sahneler var ki izlerken gülmeden yapamıyorsunuz..
Askerlere insanlıklarını unutturup, onları birer ölüm makinesi haline geirmek ve o askerlerin psikolojisi.. Çok fazla savaş karşıtı film var ama bu bir başka.. Hariklaude bi yapıt!
Stanley Kubrick'in izlediğim ilk filmi. Gerçekten çok kaliteli bir film. Hele o çavuş Hartman denen adamın piyade adayı gençlere ilk yaptığı konuşma çok orjinaldi. Bu adam küfretmesini gerçekten iyi beceriyor. Baktım tüm filmleri yüksek puan almış. Bu şekilde bir yönetmen daha tanıyorum. ''David Lynch'' Filmlerini tavsiye ederim...
Savaşın anlamsızlığı ve savaşa gönderilmek üzere hazırlanan askerlerin insanlıklarını kaybettiren eğitimlerinin kural tanımadan ortaya konulduğu savaş karşıtı filmlerin baştacı diyebileceğimiz bir Kubrick başyapıtı.
Film 2 part tan oluşur .Birincisinde eğitim üssünde geçen olaylar ki bunu her filmde göremessiniz ,diğeride cephe de ama tabii ilk part oldukça etkili ve sıradışıdır.