O Kadın

1 Kullanıcı eleştirisi

Caner Aydın
Caner Aydın

29 Ağustos 2026 tarihinde eklendi
spoiler: O Kadın (1966) – 8/10 Yönetmen / Director: Zafer Davutoğlu Senaryo / Writer: Osman F. Seden Oyuncular / Cast: Hülya Koçyiğit, Müşfik Kenter, Salih Güney, Muzaffer Tema, Hüseyin Peyda, Nubar Terziyan TR: Klasik Yeşilçam diyebiliriz ama bence efsane filmlerden biri. Bir annenin çocuğu ve ailesi için kendini feda etmesi üzerinden ilerleyen oldukça ağır bir hikâyesi var. Bana çok benzer başka bir Yeşilçam filmini de hatırlattı. Orada anne Fatma Girik'ti diye hatırlıyorum. Oğlu Ayhan Işık mıydı, Ediz Hun muydu emin olamadım. Yine oğul, annesini ölüme mahkûm edecek bir noktaya geliyor ama sonradan vazgeçiyordu sanki. Onu da bulmak lazım. Salih Güney'i bayağıdır görmemiştim. Gerçekten karizmatik. Burada avukat olarak özellikle mahkeme sahnelerinde filme ağırlığını koyuyor. Finalde mahkemede yaptığı konuşma da filmin en güzel taraflarından biri. Hülya Koçyiğit'in canlandırdığı annenin yıllarca yaşadıkları ve oğlunun karşısına bambaşka şartlarda çıkması tam bir Yeşilçam melodramı. Bazı tesadüfler ve fedakârlıklar klasik formüllere dayanıyor ama oyunculuklar hikâyeyi taşıyor. Nubar Terziyan'ı görmek de güzel. Böyle eski filmlerde bir anda tanıdık bir yüzün çıkması ayrı keyif veriyor. Finalde kimin nereye gittiği kısmı biraz karışık geldi. Salih ile eşinin ayrılışı ve geride bekleyenler konusunda sahne bana çok açık gelmedi. Ama Salih'in mahkemedeki konuşması filmin vermek istediği mesajı güzel tamamlıyor. Klasik Yeşilçam melodramının bütün özellikleri var: fedakâr anne, yıllarca saklanan gerçekler, ayrılıklar, tesadüfler, mahkeme ve sonunda ortaya çıkan hakikat. Formül tanıdık olsa da iyi oyunculukları ve güçlü duygusal tarafıyla çok güzel bir film. 8/10. #OKadın #HülyaKoçyiğit #SalihGüney #MüşfikKenter #MuzafferTema #NubarTerziyan #ZaferDavutoğlu #OsmanFSeden #Yeşilçam #1960lar #TürkSineması