İbrahim
1 değerlendirme
18 Aralık 2023 tarihinde eklendi
Film Doğu Anadolunun ücra bir köyünde zorunlu doğu görevi yapan Samet adındaki bir öğretmenin başından geçen olayları anlatıyor. Film Doğu coğrafyasının ve ikliminin insan ruhunda açtığı yaranın umutla sarılabileceğine, dünyadaki çıplak olan her ruhun yaşadığı melankoli ve kaderin sürüklediği bağnaz ideolojilerle daralıp genişlediğine ve sonunda yaşadığımız çorak dünyanın karanlıkla son bulacağına çekti izleyecisini. Kirlenmiş ahlâk ve vicdanın küçük bir kız çocuğunda bulunabileceği beklentisi içinde kurulmuş devasa umut ağının ortasında esir kalmış bir insanı konu ediyordu. Toplum ve birey arasındaki uçurumun ve bağın, kaçmanın cesareti ve kalmanın korkusu arasındaki melodi çalındı yüreğe… Film şuana kadar izlediğim en iyi filmler arasında.
Kuru otlar üzerine, Nuri Bilge Ceylan'ın ustalık eseri olmuş. Bence başyapıt. Filmdeki sahnelerin, görsellerin hangisine ne yorum yapacağınızın savrulmasını yaşatıyor. Alt metin okumaları muhteşem kurgulanmış ve elbette yönetmene ve oyunculara şapka çıkarmak gerekiyor. Ülkemiz adına çok gurur verici. Çok fazla birikim var üzerinde konuşulması gereken her sahnede ayrı bir toplumsal veya bireysel sorun irdelenmiş. Bir buzdağının üstünde sahneler, altında ise dopdolu olacak yorumlarınız .
Öncelikle yorumlar da berbat, kötü vs.. yazanlar olmuş . Kesinlikle katılmıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim . Üstad yine eserini konuşturmuş. Kaliteden herkes anlamaz.