Mulholland Çıkmazı

potasyum
potasyum

20 Mart 2008 tarihinde eklendi
Önce rüya sonra gerçek.Filmi ilk izleyişinde anlayan bir kişiyle tanışmak isterdim doğrusu.Senaryo aslında basit.Yönetmenin zamanı ve olayları birbirine harmanlaması,olayları içinden çıkılmaz bir labirent gibi yapmış.Zaten filminde adı üzerine bu bir ÇıkMaZ.Film bilinçaltını irdelemiş.En basitinden filmden bir örnek verirsek:Betty gerçek hayatta parti sırasında kovboy şapkalı adamı 2 saniye gördü,ve adam orayı terkedip gitti,yani o adam Betty için hiçbir anlam ifade etmiyordu.Çünkü ne Betty adamı tanıyor nede o adam Betty’i.Ama işin içine bilinçaltı girince olay farklılaşıyor.O kovboy şapkalı adam Betty’nin rüyasına giriyor ve onun rüyasında bir karaktere bürünüyor.Zaten mavi kutu açılıncaya kadar ki tüm kişiler aslında bir sembol.Betty’nin gerçek hayatta gördüğü kişilerin rüyasında farklı karakterlerle yansıması.Aşağıdaki yorumlarda arkadaşın birinin yazdığı yorumdaki gibi senaryo basit.Fakat anlatım tarzı farklı.Zaten bu tarz filmler çekersen dikkat çekersin kii David Lynch bu tarz filmlerle kendisine haklı bir şöhret getirmiştir.Bana göre asla lüzumsuz bir film değil.Dvdsindede kullanım klavuzunun olmasıda çok ilginç:)
semahos
semahos

24 Kasım 2008 tarihinde eklendi
Filmi izliyorsunuz çok karışık, anlamak için bir kez daha izlemek gerekiyor falan, bilmece gibi çöz çöz bitmiyor.
Sarp Baran
Sarp Baran

16 Temmuz 2024 tarihinde eklendi
filmin bazı sahneleri parodi olmasına rağmen sonlara doğru beni çok etkiledi. postmodern bir filmden bunu beklemezdim fakat david lynch çok iyi bir duygu manüplatörü. hayran olmamak elde değil. herkesin farklı yorumlayabileceği ve farklı çıkarımlar yapabileceği trajik bir holywood dramı. sinema sanatının sınırlarını zorlayan bir başyapıt benim için.
kolaric
kolaric

22 Temmuz 2006 tarihinde eklendi
lost highway'le çoğu yönüyle kardeş filmler ama ne kadar seveni hayranı olursa olsun ben lost highway'i her yönden mulholland dr'a tercih ederim.
mavigitar
mavigitar

6 Mart 2010 tarihinde eklendi
david lynch in kafasına ulaşmak zor bir iş! herkesler başaramaz bunu. onun içinde... bunu başaramayanlar bu filmin sonu yok gibi ecüş bücüş yorumlarla doldururlar ortalığı :) bir insanın bilinç altında neler gizlidir yada içimizde ne gibi fantazilerimizi tutuyoruzda haberimiz yoktur... işte bu gibi soruların cevabını david lynch abimiz bence böyle olur diyor. ben bi çok arkadaşımla hadi bi film izleyelim ve size ilginç bie deneyim yaşatıcam diye izletirim... =) ve filmleri arasında beni en etkileyen gerçekten tüylerimi diken diken eden bir filmdir bu mulholland dr. . ve İnland Empire filminde ise adam bütün gücünü, yeteneğini, olağanüstü kurgu zekasını ortaya koymuştur. tekrar derim ben herkes izlemesin bu adamın filmlerini zaten çok popüler olmasın bu filmler herkes bilmesinki bilenler içinde özel kalsın ;)
sskugur
sskugur

23 Ocak 2008 tarihinde eklendi
sanırım bir filmi sevmek,onu her zaman izlemeyi istemek birazda yönetmene karşı duyduğunuz yakınlıkla alakalı birşey..bu yönetmenin izlediğim ilk filmiydi..yönetmenin hayata ve filmlerine karşı bakış açısını bilmiyorsanız daha doğrusu bir bilginiz yoksa filmleri sizi işkenceye davet eder..ama yönetmen hakkında bilginiz varsa ve ona yakınlık duyuyorsanız izlediğiniz film tam bir şölene dönüşür..film beklentilerinizin altında olsa bile şölende bir süs eksiktir sadece...yönetmen hakkında bilgim yok...ona karşı bir yakınlık hissetmiyorum...varın çektiğim eziyetin boyutunu siz düşünün..Filmi izledikten sonra yönetmen hakkında biraz fikrim oluştu..çektiğim tüm işkenceye rağmen yönetmenin diğer filmlerinide izleyeceğim...belki yakalayacağım bir ip,geçebileceğim bir köprü bulabilirim..Çünkü sıradışı yönetmenleri çok severim..ahhh lars von trier...!keşke sana ilk vurulduğum andaki gibi vurulsaydım davide....üzgünüm...!
gokhan-lynch
gokhan-lynch

12 Aralık 2004 tarihinde eklendi
ayasofya hocamın "ruth teyze ve bıraktığı şahane bir ev yok!" hakkında umarım geri kalan fikirleriniz vardır ardından gelecek. merak ettiğim şu: böyle bir evin olmaması demek, diane'in kaldığı motel'in yada apartın da var olmadığı anlamına gelir. peki ya bir insan gerçekleri bu kadar çarpıtabilir mi? sonuçta lynch amcamın arada bir ayptığı kamera buğuları kanımca nesnel anları simgeliyor. eğer diane ebeveynleri tarafından parise gitmek üzere yanlız bırakılmış olsa o apart tarzı mekanda bu ailenin yaşaması olanaksız. ve burası zaten gerçek mekan.

paris konusunda kuşku duyduğum noktalardan biri bu! diğeri ise kitabın üzerinde yazan tout paris'in éçığırtkan, müşteri toplayan parisé anlamına gelmesi. diane aslında paris i bilen, görmüş veya arzulayan biri. zira silencio daki paris ezgileri ve oraya varmak için yaptıkları saç kesim aşamasında olup bitenler ayrıca rita'nın bariz bir biçimde fransızlara benzemesi tesadüf olmasa gerek. clube giderken durdurdukları taksiye binerken kamera buğulanışına ve mekana dikkat edin. hatta biraz daha üzerine düşün altından iki fahişeyi bile çıkarabilirsiniz!

filmi ikiye ayırıp(gerçek-kurgu) yeniden yazmayı planlıyorum. bu zaman zarfında mulholland-paris arasında ki bağıntı hakkında ki fikirlerinizi görmek isterim.

sevgi ve selamlar
pyloth
pyloth

20 Nisan 2010 tarihinde eklendi
6/10.. Filmin başları çok sıkıcıydı. Az daha kapatıcaktım ama sonradan olaylar değişmeye başladı. Gerçi sonunu da pek anlayamadım filmin. Boş bi gecenizde izleyin.:)
kuzularynsessizli-i
kuzularynsessizli-i

11 Şubat 2009 tarihinde eklendi
Film çok karışık ama izlettiriyor ve sevdiriyor kendini...
arsev17
arsev17

31 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
Bu filme ikinci yorumumu yazmaya karar verdim. Film şu arkadaşlar; siz hangi rüyanızı gayet mantıklı açıklarsınız? Bu film bir rüyayı çok iyi anlattığı için iyi, rüyaların görselliğini anlattığı için çok iyi. Onun için bu film aynı bir rüyadan uyanmışınız gibi kafa karıştırıcı. Tabi bu benim yorumu
cougarcop
cougarcop

6 Ekim 2008 tarihinde eklendi
bu filmi öylesine seyretmeye kalkarsanız yarısında kapatırsınız. ama bir lynch filmi olduğunu bilerek ve nelerle karşılacağınızı öngörerek izlerseniz bir şaheserle karşı karşıya olduğunuzu farkedersiniz.nasıl bir bilinçaltıdır nasıl bir kurgudur inanın zorlanıyorum yazarken.bu lynch gerçekten hasta bir beyin. başka türlü izleyenlerin bile zorlanarak anlayabildiği filnleri o kurgulayıp yönetiyor.eğer filmin sonunda her taşı yerli yerine ottabilirseniz sadistce bir haz aldığınızı hissedebilirsiniz.9/10
sarpcore
sarpcore

11 Haziran 2009 tarihinde eklendi
Bir film David Lynch imzası taşıyorsa karmaşıklık,belirsizlik ve gizemlerle doludur.Film biter ve eee ne oldu bir son yokmu dersiniz.Evet bir sonu yoktur.Çünkü David Lynch insanlarin filmlerden bir şey anlamak istemelerini anlıyamıyorum der.Bir final yapma derdinde olmayan kafanızda soru işaretleri veri karmaşadan ibaret filmlerin ustası David Lynch,bu filmdede aynısı yapıyor.Kayıp otoban ve mavi kadife gibi baş yapıtlarına bence bu filmide eklemek gerekir.Özellikle Naomi Wattsı çok beğendim.Belli bir sinema düzeninde ilerlemeyen,bildiginiz anlamda sonu olmayan,karışık ve ağır ielrleyen filmleri sevmiyorsanız uzak durun.
rosetta
rosetta

24 Ekim 2006 tarihinde eklendi
oldukça karışık bir film.hatta garmagarışık bir film:))))
theyurdal
theyurdal

26 Aralık 2015 tarihinde eklendi
hayatımda izlediğim en karmaşık film mementumdanda lost hightdende karışık film kosunu alışıldık değil ve filmi 3 4 kere izlemeniz gerekiyor anlamak için 10 üz 6.8
erdemmarasli
erdemmarasli

24 Kasım 2007 tarihinde eklendi
Bundan önce yazdığım yorumdan dolayı çok pişmanım. Sebebi ilk kez lynch filmi izlemem ve aceleci davranmam oldu. İzleyenlere tavsiyem sitedeki yorumları biraz araştırsınlar ve sonra tekrar izlesinler. Ben öyle yaptım ve çok şeyin değiştiğini farkettim. Üstelik Lynch'in belkide en anlaşılır filmi bu. Bir de ''Kayıp Otobanı'' deneyin bakalım neler hissedeceksiniz! David Lynch umarım ölmeden önce filmlerinde neler anlattığını yazan bir kitap çıkarır.