Ziyaretçiler: Bölüm 2
BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
Yetersiz
Ziyaretçiler: Bölüm 2

Orijinal Hikâyeye Burada Veda Ediyoruz…

Yazar: Gizem Şimşek Kaya

Üçleme olacağı açıklanan ve ilk bölümü geçen yıl yani 2024 yılında izleyicilerle buluşan "The Strangers: Chapter 1" (2024)’den sonra "The Strangers: Chapter 2", Türkiye’de gösterime girdiği adıyla "Yabancılar: Bölüm 2" kaldığı yerden devam ediyor. Yönetmen koltuğunda ilk filmde olduğu gibi yine "Mindhunters" (2004), "Exorcist: The Beginning" (2004), "Cleaner" (2007), "Devil’s Pass" (2013), "The Misfits" (2021) gibi filmlerin de yönetmenliğini yapmış olan Renny Harlin oturuyor. İlk filmdeki kadro değişmiyor ve yine senarist olarak Alan R. Cohen ile Alan Freedland; görüntü yönetmeni olarak José David Montero ve müzikler de Justin Caine Burnett bulunuyor. Oyuncu kadrosu da ilk filmdeki gibi devam ediyor; Madelaine Petsch, Froy Gutierrez, Ben Cartwright, Richard Brake, Rachel Shenton, Gabriel Basso, Ella Bruccoleri, Ema Horvath, Olivia Kreutzova, Matus Lajcak gibi isimler bulunuyor.

Lionsgate

Filmin konusunu ilk bölümde maskeli katillerden kaçmayı başaran Maya’nın tekrar hayatta kalmak için çabalaması oluşturuyor. Maskeli üç yabancı tarafından saldırıya uğrayan ve erkek arkadaşını kaybeden Maya, şans eseri hayatta kalımıştır. Gözlerini hastanede açan Maya, kurtulduğunu düşünürken, üç psikopat onun peşindedir ve başladıkları işi bitirmeye geliyordur.

Serinin ikinci bölümü oldukça gerilim dolu ve merak uyandırıcı şekilde başlasa da maalesef filmin devamında bu atmosferi yanında taşıyamıyor. Sinematografisi aynı derecede başarılı olan bu devam filminde, ilk bölümdeki mekânlara birçok yeni mekân ekleniyor ve Maya karakteri de izleyicileri hastaneden ormana değin adeta kasaba içerisinde gezdiriyor.

İlk filmde de performansıyla dikkat çeken, Maya karakterine hayat veren Madelaine Petsch, serinin bu bölümünde de aynı çabasıyla izleyicileri kendine çekmeyi başarıyor. Özellikle araba sahnesinde Maya karakterinin yaşadığı travma sonrası şüphelerin izleyicilere de onun gözünden yansıtılması harika bir seçim olmuş ancak film maalesef bu sahnelerden sonra dibe doğru düşüşe geçmeye başlıyor. Zira ilk olaylardan sonra hastaneye kaldırılmış olan ve sonrasındaki aksiyonu gerçekleştirmesi olanaksız olan bir karaktere fazlasıyla ölümsüzlük yüklenmesi işin sihrini bozuyor. Mantık hataları da üst üste eklenmeye başladıkça da izleyiciler için güç belâ kurulmuş olan gerçekçiliğin düşüşe geçmesi kaçınılmaz oluyor.

Bu bölümdeki bir diğer unsur ise maskeli kadın katillerden birinin çocukluğuna dair de görüntüler görmeye başlamamız. Ülkemizde suça sürüklenen çocuk kavramı gündemdeyken bu filmde aslında içeride var olan kötülüğün nasıl dışarı çıkmaya başladığını görüyoruz. Bu durum da çocukların suça sürüklenmediği, içlerinde var olan kötülüğün uygun şartlar sağlandığında kendiliğinden ortaya çıkabileceğini, buna dair suçluluk ya da vicdani bir sızlama dahi hissedilemeyeceğine dair alt metinleri beraberinde getiriyor.

Serinin bu bölümünden de anlaşılacağı gibi izleyicileri muhtemelen Bölüm 3’te Maya’nın maskeli katilleri canlarından bezdirmesi ve bu üç maskeli katilin neden cinayet işlemeye başladıklarının geri dönüşlerle anlatılacak hikâyesi bekliyor. Oysa bu filmin orijinali tam da bu noktada başkalaşıyor: Amaçsız şiddet. Amaçsız şiddet hikâyesi anlatırken neden şiddette başvurulduğu ya da karakterlerin neden suça itildiği gibi mevzular anlatılmaya başlandığında bu amaçsız şiddet olmaktan çıkıyor ve şiddetin amacının ne olduğunu izleyicilere açıklama noktasına gelerek didaktik bir yapıya ulaşıyor.

Sonuç olarak "The Strangers: Chapter 2"; Maya karakterine hayat veren Madelaine Petsch’in başarılı performansıyla yürümeye çalışsa da orijinal öyküden çelişerek ayrılmaya başlaması ve mantık hataları nedeniyle ortalama bir film olmaktan öteye geçemiyor.

Gizem ŞİMŞEK KAYA