12 Öfkeli Adam
4,7

husamdikit45
husamdikit45

6 Haziran 2009 tarihinde eklendi
Kült, Başyapıt, Muhteşem, Şaheser, Mükemmel, Aktif, Dinamik, Heyecanlı. Her türlü övgüyü hak ediyor. 10/10
ugurcakan@hotmail.com
ugurcakan@hotmail.com

16 Haziran 2018 tarihinde eklendi
Asr-ı saadet dönemini öğrenmeye başladığım ve anlamaya çalıştığım andan itibaren,en çok ilgimi çeken şey, sahabelerin karakterlerindeki bariz farklılıklardı.Allahualem bunun kerameti, belki biraz da o dönemin her nesle,her çağa örnek teşkil etmesi,her insan karakterinin o dönemle ve Peygamber Efendimizle arasında bir rabıta kurmasını kolaylaştırması içindi.
Nuayman (ra) gibi neşeli,Ebu Zer (ra) gibi vakur,Ebu Bekir (r.a.) gibi merhametli,Ömer (r.a.) gibi sert ,Ebu Derda (ra) gibi yoksul,Abdurrahman Bin Avf gibi zengin nice sahabe ve onların Allahın Resulüyle kurdukları ilişki, dönemler ötesine bile örnek teşkil ediyor ve bu dinin hayatın her hücresine işlemesini sağlayarak Müslümanlığı,Hristiyanlığın başına gelen kliseye hapsolmuş din kavramının tuzaklarından koruyordu.

Sinema tarihinin çekim tekniği,mekan seçimi,oyunculuk gücü ve sağlam senaryosuyla en özel filmlerinden biri olan 12 Angry Man'i her izlediğimde ,birden fazla tipin birbirinin içine girmeden ortaya koydukları karakterleri ve kişilikleri aklıma hep 1400 yıl öncesini getirir.

Hakikati aramak için bir araya gelmiş ama hakikatin yolunu görmek için birinden kıvılcım bekleyen 12 Adam.
Hep öyle olmaz mı? Aklının,kalbinin,ezberinin peşine takılan insanoğlu ,kabul etse de etmese de ,doğru için bir kılavuza,bir 8 numaralı jüri üyesine ihtiyaç duymaz mı?
Naçizane tavsiyem Lumet'in muazzam açılış sekansından,şiir gibi biten final sahnesine kadar gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz bu filme bir de bu pencereden bakın.

Hayırlı seyirler.

iyi-film.blogspot
erdenizpasali
erdenizpasali

15 Temmuz 2009 tarihinde eklendi
öncelikle siyah beyaz 57 yapımı ne işim olur kardeşim şeklinde yaklaşıyorsunuz filme.. fakat beyazperde ve imdb gerek yorum gerekse puanlarıyla kafanızı karıştırıveriyor.. hadi bi izleyeyim ne çıkar 1 saat 36 dk diyorsunuz.. ve jüri sisteminin mucizelerine tanık oluyorsunuz.. sanki hepsi özenle seçilmiş hiçbir ayrıntıyı kaçırmayan özel dedektifler.. her birinin yapboz un bir parçasını oynaması ilginç elbette.. hele kurtların sürüden önce en zayıfı koparma taktiğinin bu filmdeki uygulanışı.. hedef belirlenir.. üstüne gidilir ve 12 den vurulur.. taşların yerine bu kadar kusursuzca oturduğu bir film hatırlamıyorum.. ince ayrıntılarla kafanız karıştırılıyor.. bir sağa çekiliyorsunuz bir sola.. filmin sonuna doğru ayrıntıların yeniden hatırlatılması harika olmuş.. hem de tam adamı.. içinde kurt taşıyan lider kuzu.. filmin bence tek eksik kalan tarafı katil zanlısı arkadaşın 1-2 kare de olsa yüz ifadelerine yer verilmemesi.. en azından filmin sonunda gösterilebilecek 1-2 kare filmi 'kusursuz' mertebesine taşıyabilirdi.. 9/10
ItsYasin
ItsYasin

16 Ekim 2021 tarihinde eklendi
film bence gayet iyi bir yapım. özellikle de yılı düşünülürse. bence sıkılmanız pek mümkün değil zaten kısa replikler de gayet iyi ve mantıklıydı. izlemeniz gayet iyi olur düşünüyorum
Emirhan Yener
Emirhan Yener

31 Ocak 2024 tarihinde eklendi
Gerçek ve işleyen bir demokrasinin "çoğulcu" olması gerektiğini kanıtlar nitelikle bir yapım olmuş. Senaryo gayet iyi yazılmış, oyunculuklar dozunda ve gerçekçi. Olaylara farklı pencereden bakmaya iten harika bir yapım!
jjpwitter
jjpwitter

16 Aralık 2004 tarihinde eklendi
3 sene önce cnbc e de orjinal siyah beyaz halini izleme fırsatını bulmuştum.açıkçası tv de izlediim filmleri dikkate almamaya başladım nedense son zmnlarda.bu film tv de izleyip de beni içine çekeblen sayılı filmlerden.son zmnlarda çoğalan son 10 dakkadaki beklenmedk süprizden dolayı sonunu tahmn edemediğinz bi film diil bu.ewt sonunu başından tahmn edebiliosunuz ama o sona nasıl ulaşılıcağını çözeblmek için kafa patlatsanz da en sonunda henry fonda nın çözümleri karşısında şaşırıp"harbi ya çok mantıklı" demkten başka bişi yapamıosunz.adam resmen btn jüri üyelerinin teker teker psikolojilerini çözüp, bakmalarını diil görmelerini sağlıo.1957 yapımı ama günümüz için bile mükemmel bi senaryo!mutlaka biyerlerden bulup izleyn.
systemofadown81
systemofadown81

28 Nisan 2008 tarihinde eklendi
Bundan 50 yıl önce cevrilmis cok güzel bir film. Bir odada 90 dakikalık bir film cekeceksiniz ve üstünden ne kadar zaman gecerse gecsin hayranlıkla izlencek. bu film bunu keinlikle basarıyor ve övgüyü de fazlasıyla hakediyor.
erkanbars
erkanbars

16 Eylül 2007 tarihinde eklendi
Filmdeki oyuncu kadrosu,senaryo,kurgu,yönetmenlik ,sinematografi vb. gibi sinemanın temel unsurları bir kenara bırakılırsa , sanıyorum bu filmle ilgili daha doğru bir yargıya ulaşılabilir . Önemli olan bu filmin ne yaptığı ya da ne anlattığıdır bence...Bu film insanlığa,özellikle de demokratik olduğunu ileri süren dünyamıza çok önemli bir ders veriyor . Sidney Lumet ve ekibi gerçek bir demokrasi platformu yaratmışlar.Demaokrasiyi sinema ekranına en iyi taşıyan filmlerden biridir herhalde.Tabii ki; böyle bir platformda diyalogların önem kazanacağı açıktır. Dolayısıyla film hikayesini diyaloglar üzerinden anlatmış.Kendine has bir anlatımı var filmin...Benim açımdan gerçek bir demokrasi platformunu sinema ekranına taşımak kolay iş değil! Bu yüzden bu filmi başka filmlerle kıyaslamak pek de doğru olmaz,kendi içinde değerlendirmek gerekir...Yine de sinemanın temel unsurlarını da iyi bir şekilde birleştirdiği söylenebilir...Anlatmaya çalıştığım sebepten ötürü kesinlikle "başyapıt" kategorisinde değerlendirilmesi gereken bir filmdir...
adovic
adovic

3 Kasım 2008 tarihinde eklendi
bir odada 12 juri 90 dakika boyunca surekli konuşuyor ama hiç sıkılmıyorsunuz daha önce hiç böyle bir film izlememiştim 10/9
nuri-ozlem
nuri-ozlem

17 Nisan 2009 tarihinde eklendi
siyah beyaz olmasına rağmen sıkılmadan izledim. hoş film ,

9 puan
garland-norlin
garland-norlin

28 Temmuz 2008 tarihinde eklendi
bu filimde jüri aynı zamanda sizsiniz bunu da unutmayın...bence filimde hic abartı yok...milyon dolarlar harcanarak çekilen filimlere karşı durabilecek filimlerden biri...filim inanılmaz gerçekten...bakış açısı çok önemli tabi..bi tavsiyem filim izlerken ara vermemeye calisin yani kesintisiz başından sonuna bi seferde izleyin..kendinizi filime nekadar çok verdiğinizi filim bitince anlicaksınız...:)dünyadan koptum ben tamamen...oradaki 13. kızgın adam bendim...:D
ayib
ayib

18 Şubat 2006 tarihinde eklendi
bu filmi izlediğimde aslında önyargılı olunmaması gerektiğini anladım.konu okadar güzel anlatılmışki,tek bir adam nasıl oluyorda diğer onbir adamın fikrini değiştirebiliyorki,bu oldukça zor bir iştir.izlemeyenlere şiddetle tavsiye ediyorum.bence muhteşem bir film.sizde bu filmle kendinizi sınıyorsunuz.şimdiden iyi seyirler.
Eleştirilerimiçinhesap
Eleştirilerimiçinhesap

30 Temmuz 2022 tarihinde eklendi
Renkli halini çıkarsalar çok daha güzel olabilirmiş ama ben siyah beyaz olmasına rağmen bu halini bile hiç takılmadan ve sıkılmadan izledim. Konu bakımından değerlendirmek gerekirse daha önceden böyle bir şey izlediğimi inanın hiç hatırlamıyorum. Filme gelirsek bir tarafta çocugun tamamen suçlu olduğunu düşünenler bir tarafta ise suçlu olmadığını düşünenler var. İlk başta suçlu olduğunu düşünenlere karşı şunları sormak istiyorum: Çoğunluk her zaman haklı mıdır? Ön yargılarımız bizi yanıltır mı? Tanıklar her zaman doğruyu mu söyler? Bu tarz suç vakalarında her türlü olasılığın en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Filmde de görüyoruz ilk başta sanığın suçsuz olduğunu iddia eden adam her türlü olasılığı inceliyor ve değerlenidiriyor. Benim en sevdiğim olasılıklar bıçağı masaya saplaması ve krokiye dayanarak yataktan kapıya kadar olan süreyi kabataslak hesaplamasıydı. Ve son olarak şunu asla unutmayın: Suçu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur.
A-C-A-B-
A-C-A-B-

18 Nisan 2007 tarihinde eklendi
bu filmin yeniden çekilmiş halini izledim fena değildi ama tabi ilki kadar harika olamaz.mutlaka izlenmesi gereken bir başyapıt.
zeynal selver
zeynal selver

4 Ocak 2021 tarihinde eklendi
Film güzel anlatmağa çalışıtığı ve anlata bildiği şey, yargısız infaz yapılmaz, birini suçlamadan önce iyice analiz etmek gerekir