-alp-
19 Kasım 2009 tarihinde eklendi
Sinema sanatında bence 'Mükemmel' kelimesinin en çok yakıştığı bir kaç filmden biri. Diğerlerini biliyorsunuz 'Godfather, Leon vs.' Sadece bir oda ve 12 adam. İşte sinema budur. 10/10 Vesselam...
İlk kez Trtde izlemiştim çoçukken.Sonrasında bir kaç kez daha izledim.Hep aklımda kalmıştır bu film.Ne zamandır yeniden izlemek istiyordum.Nihayet bu güzel filmi tekrar izleyebildim.İlk izledigim gibi yine bende güzel film izlenimi uyandırdı.Bir oda,12 adam ve vermeleri gereken zor bir karar.11e 1 oyla başlayan oylama,filmin sonunda nasıl bir değişime uğradığını keyifle izliyorsunuz.Sadece bir odada geçen ve çok keyif aldığınız nadir filmlerdendir.Boşuna tüm zamanların en iyi filmler listesinde hep adı geçmiyor.Bu tarz bir başka film var oda,The Man From Earth.Sonuç olarak güzel ve etkili bir film.Hiç eskimeyen yapımlardan biri.Tavsiye ederim.
böyle bir senaryo 1957 de gerçekten olağan üstü.. senaryo o kadar iyi işlenmişki.ordaki kişilerin karakterlerini o kadar iyi işlemiş ki..her birinin nasıl biri olduğunu ok iyi anlıyoruz..filmdeki şuça hepimiz ilk baştan da olsa inanıoruz herşey net gibi görünüo daha sonradan çıkan ayrıntılar olayı tamamıyla değiştirio .sizide film içine sokuo sanki ordaki 13. adam mış gibi oluyosunuz..12 adam bir oda müthiş film.sinema seviorum diye herkesin izlemesi gerekir..
İnsanı izlerken düşünmeye sevk eden,adalet anlayışını sorgulayan,50li yıllarda çekilmesine rağmen bugünün senaryolarına taş çıkarabilecek,kalite ötesi bir film.10/9
gerçekten klasik bir film..Yani gerçekten şöyle bişey bence 1957 senesinde çekilmiş bir film ve 57 yıl sonra ilk defa izleyen biride bu dediklerimizi kesinlikle söyler.. sözün kısası 10 üzerinden 10 ve kesin sinema tarihinin ilk 10 filmi arasındadır.. 1957 filmi hiç sıkılmadan izledim
öncelikle siyah beyaz 57 yapımı ne işim olur kardeşim şeklinde yaklaşıyorsunuz filme.. fakat beyazperde ve imdb gerek yorum gerekse puanlarıyla kafanızı karıştırıveriyor.. hadi bi izleyeyim ne çıkar 1 saat 36 dk diyorsunuz.. ve jüri sisteminin mucizelerine tanık oluyorsunuz.. sanki hepsi özenle seçilmiş hiçbir ayrıntıyı kaçırmayan özel dedektifler.. her birinin yapboz un bir parçasını oynaması ilginç elbette.. hele kurtların sürüden önce en zayıfı koparma taktiğinin bu filmdeki uygulanışı.. hedef belirlenir.. üstüne gidilir ve 12 den vurulur.. taşların yerine bu kadar kusursuzca oturduğu bir film hatırlamıyorum.. ince ayrıntılarla kafanız karıştırılıyor.. bir sağa çekiliyorsunuz bir sola.. filmin sonuna doğru ayrıntıların yeniden hatırlatılması harika olmuş.. hem de tam adamı.. içinde kurt taşıyan lider kuzu.. filmin bence tek eksik kalan tarafı katil zanlısı arkadaşın 1-2 kare de olsa yüz ifadelerine yer verilmemesi.. en azından filmin sonunda gösterilebilecek 1-2 kare filmi 'kusursuz' mertebesine taşıyabilirdi.. 9/10
Filmi arkadaş tavsiyesi ile izlemiştim.gerçekten çok iyi bir film. Kesinlikle bir yönetmen ve senaryo başarısı.Tek bir oda içinde 12 oyuncuyla bir filmi başarı ile kotarmak zor iş. Film hiç sıkmadan sonuna kadar izletiyor kendini. 12 Adam aslında bir gencin suçlu olup olmadığını yargılarken aslında kendi hayatlarını da yargılıyorlar.Film aynı zamanda 12 adamın kişiliğini de tartışmlara verdikleri tepkilerle çok basit ve ustalıkla anlatmayı başarıyor ve 12 kişiye ayrı ayrı tek mekanda rol dağılımı yapmak çekim yapmak ne zordur.bunu film işleriyle azıcık da olsa uğraşanlar bilirler.Ben bu filmi film çekmek ya da senaryo yazmaya niyetli kişilerin mutlaka izlemesi gerektiğini ve arşivlerinde tutmaları gerektiğini düşünüyorum.Bu filmden öğrenilecek çok şey var.
Etkisini her izlediğinizde fazlasıyla üstünüzde kurabilecek türden bir film.Yılına göre çok ama çok yenilikçi ve yıllar geçtikçe kalitesi artan türden bir film olmayı hak ediyor.Henry Fonda nın yarattığı karakterden bahsetmeden edemicem, kusursuzdu.Kesinlikle sıkıcılık barındırmıyor tek bir mekanda sadece konuşmalarla geçmesine rağmen, bilakis dahada etkileyici oluyor.Diyaloglar, tezler, yargılar ve şüpheci yaklaşımların yansıtılışı mükemmel, defalarca seyredilesi bir başyapıt, çekinmeden 10/10.