Öncelikle Alien yavaş tempolu ve ilk izlendiğinde senaryosu zayıf olarak görülse de daha sonraki izleyişlerinizde farklı mesajlar çıkarmak mümkün. En basitinden Yaratık'a bakarsanız mekanik bir görüntüye sahip.(Kafasının cilalı hâle benzemesi, bedeninden boru benzeri dokular çıkması...) Ancak salya sümük içinde olması da "insanlığın ne kadar gelişirse gelişsin" orijininden kaçamamasını anlatıyor. Yaratığın kadın ya da erkek bir bedeni 'hamile bırakması' da dominant bir karakterde olup tecavüz gibi agresif bir yolla üremesi anlamına geliyor. Çoğu insan Alien filminin görsel efektlerini Star Wars ile karşılaştırır. Ama bu yanlıştır. Çünkü Star Wars'un orijinal üçlemesi Prequel serisi çıkmadan önce Remaster edilmiştir. Dünya tarihinde ilk kez Yaratığı gördüğün için değil görmediğin için gerilirsin. 79 yapımı olsa da bugün izlendiğinde bile insanı geren ve içine çeken bir atmosfere sahip. 10/10
Yönetmenin diğer bilimkurgu klasiği (Balde Runner) ile birlikte, bilimkurgu sinemasının çehresini değiştiren ve kendinden sonraki birçok filmi etkilemiş bir başyapıt. Film temel olarak mükemmel bir yaratık ile hiçde mükemmel olmayan insan türünün hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Yaratık tasarımı tek kelime ile nefes kesici. Gigerin hayalgücünün eseri olan yaratık bio-mekanik, damarlarında kan yerine asit dolaşan cinsiyetsiz bir tür. Filmin sonunda hayatta kalan Ripleyin (S. Weaver) kadın olması "Zayıf türün zayıf olan cinsiyeti" ayrı alt okumalara neden oluyor. Filmi değerlendirirken ilk başta 1979 tarihli olması yeni nesiller için çok şaşırtıcı bir bilgi olsada (Nesile Stanley Kubrickin 2001 Uzay Macerası şiddetle tavsiye edilir, kendisi 1968 yapımıdır!) Bir şeyler anlatmanın tek yolunun efekt olmadığını, diğer bir deyişle boş olanı doldurmanın!, gayet güzel anlatmayı becermiş olması büyük bir beceri. Alien hakkında söylenecek çok söz var zaten filmin büyüsüde burada bir bilimkurgudan beklenilmeyecek derecede çok katmanlı ve dolu. Naçizane tavsiyem izlenilmeli ve izletilmeli.