Dr. Garipaşk
4,2

rudeonerudeone
rudeonerudeone

30 Ocak 2011 tarihinde eklendi
gerçekten "bomba" bir film,kubrickten harika bir "politik kara mizah" örneği.sanırım böyle bir başlıktan bahsedeceksek akla gelen ilk film dr strangelove olur.yönetmeninin yanı sıra başta peter sellersın farklı üç karakterdeki farklı üç tarihi performansına kesinlikle ayrı bir dikkat çekmek gerekiyor.doktor rolü sanırım uzun süre hafızalardan silinemez.diğer ana karakterler de filmin havasına çok uyuyorlar.ve tabii uzun zaman unutulamayacak şeylerden birisi de finaldeki o meşhur sahne.kaptan kongdan bahsediyorum tabii ki.garip ve sıkıcı bir konusu varmış gibi görünen fakat izlemeye başlayınca su gibi akan,ve bunu da büyük ölçüde oyunculukların yanı sıra pek sağlam senaryosundan alan bir eser.kubrick yine radikal bir filmde radikal işlere imza atmış ve işin güzel tarafı yine başarılı olmuş.bu efsane yönetmenle ve onun sinemasıyla,filmleriyle tanışmak lazım diye düşünüyorum.dr strangelove filminde de pek çok sinema dersinin yanında "komik olmayan ciddi konulardan nasıl sağlam bir mizah çıkartılır" sorusuna da cevap veriyor bir yerde.klasik.
jamesbond-2
jamesbond-2

6 Temmuz 2014 tarihinde eklendi
Yapıldığı yılına göre aslında zamanının çok ötesinde bir film çıkarmış ortaya insanoğlunun var olduğu ilk günden beri içindeki kin,nefret,düşmanlık,cinsel istek duygularını işi fazla sulandırmayan bir komiklik çerçevesinde işlemiş.Özellikle Peter Sellers 3 ayrı rolde büyülüyor insanı ve tabiki filmin içindeki diyaloglar oldukça çarpıcı,bizi yöneten devlet başkanları'nın aslında bizden pek de üstün olmadıklarını ortaya koyuyor veya insan hayatının ucuzluğunu belirtmiş böyle önemli bir filmi sanırım herkes en az 1 defa görmeli
beck31
beck31

28 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
Soğuk savaş olgusunu en ince detayına kadar muhteşem bir şekilde anlatan kült Kubrick filmi.Kaygı gütmeyen mizahı ise tam yönetmene mahsus.Peter Sellers mükemmel.9/10
nskmourinho
nskmourinho

11 Şubat 2011 tarihinde eklendi
En başta şunu söyleyebiliriz film her Kubrick filminde olduğu gibi çok sert.Devlet yapısına,siyasete,milliyetçiliğe çok çok sert mesajlar gönderiliyor.İki başkan arasındaki telefon konuşmaları harika yazılıp oynanmış.Bitmemesini istediğim filmlerden biri oldu. 8.5/10
-alp-
-alp-

2 Temmuz 2010 tarihinde eklendi
Dr. Garipaşk, Tüm filmleri birbirinden değerli, dahi yönetmen Stanley Kubrickin kara mizah üzerine büyük başyapıtı. Senaryosu, oyunculukları ve yönetimi ile muazzam olan bir Kubrick filmi ile daha tanışmak benim için bir şanstı.. Darısı diğer sinema severlerin başına...
hookers
hookers

10 Aralık 2004 tarihinde eklendi
BUGÜN FİLM BİZE ABARTILI GİBİ GELSE BİLE O DÖNEMDE İNSANLARIN HERGÜN NÜKLEER SAVAŞ KORKUSUYLA YAŞADIKLARI GÜNLERDE BU FİLM ÇOK BÜYÜK BİR SES GETİRMİŞTİ.TIPKI THE SIEGE FİLMİNİN ABARTILI BULUNUP TA 11 EYLÜL`DEN SONRA NE KADAR MANTIKLI OLDUÐUNUN ANLAŞILMASI GİBİ.BU FİLMDE BENCE DR.STRANGELOVE`IN AÐZINDAN ÇIKAN HER SÖZE DİKKAT EDİLMESİ LAZIM.HEPSİ ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN SÖZLER.ONUN ESKİ BİR NAZİ OLMASI DA FİLMDE DİKKAT ÇEKİCİ BİR BAŞKA UNSUR.FARKLI VE BAŞARILI BİR KUBRICK YAPIMI.AMA BENİM İLK 3 LİSTEMİ 2001,SPARTACUS VE BARRY LYNDON OLUŞTURUYOR...
oscar1895
oscar1895

28 Kasım 2006 tarihinde eklendi
Her karesi en ince detayına kadar hesaplanmış, Peter Sellers ve George C.Scott’ın karşılıklı döktürdükleri akıllara zarar bir kara mizah örneği.Kubrick her türde olduğu gibi, bu türdede en başarılı örneği armağan etmiş sinema tarihine.
alisan-sahin
alisan-sahin

11 Aralık 2006 tarihinde eklendi
peter sellersin ismi filmde en önde yazsada asıl aşırı amerikan millyetçisi rolundeki genaral turgidtson (george c. scott) bu filme damgasını vurmuştur hatırlarsanız yine aşırı amerikan milleyitçisi bir genaral rolunde "patton" da tüyler ürperten bir başarı sergilemişti bence bu filmdeki performansıyla" patton" da ona yer verildi .
gordeslideniro
gordeslideniro

9 Temmuz 2009 tarihinde eklendi
Amerika ve Sovyetler Birliği arasındaki iki kutuplu Soğuk Savaş politikalarını, Kıyamet Günü ekseni etrafında işleyen Dr. Strangelove, Or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb( Dr. Strangelove, Ya da: Endişelenmeyi Bırakıp Bombayı Sevmeyi Nasıl Öğrendim ) Çarpıcı konusu, hiciv dolu anlatımı ve zekice hazırlanmış hikaye kurgusuyla oldukça başarılı bir kara-komedi denemesi.Strangeloveun bu başarısında yönetmenin olduğu kadar, hiç şüphesiz, Peter Georgeun Kırmızı Alarm ( Red Alert ) adlı romanından uyarlanan, mizah öğesinin ağır bastığı senaryosunun da önemli bir payı var.1950li yılların Soğuk Savaş atmosferi içerisinde yoğunluk kazanan apokaliptik korkuları açığa çıkaran bu film, aynı zamanda 1960lı yıllarda baş gösteren, kontrolden çıkan ve giderek insanlığa hükmederek adeta kabus haline gelen teknoloji temasını ele alıyor.Bilim-kurgu ve kara-komedi türlerinin tarihsel gelişiminde bir dönüm noktası teşkil eden Dr. Strangeloveun bir kült film olmasındaki en büyük faktör ise, yoğun ve sıra dışı bir üslupla işlenmiş olan karakterleri aracılığıyla, geniş açılımlı ve alternatif çözümlemeler sunan bir tarihsel perspektifi getirebilmesidir.Her ne kadar bir bilim-kurgu filmi olsa da, Dr. Strangeloveun esas vurgulamak istediği nokta, bilimden ziyade insan doğasıdır. Nükteli ve oldukça alaycı bir şekilde insan doğasının şüphe götürür özelliklerini ele alan Stanley Kubrick, aklını kullanma yeteneğine sahip olmasına rağmen, insanın, kana susamışlık, kontrol edilemeyen cinsel arzu, yabancı düşmanlığı gibi irrasyonel davranışların esiri olduğunun altını çiziyor.
erdemmarasli
erdemmarasli

4 Şubat 2008 tarihinde eklendi
Kubrick'in dehasına bir kez daha hayran oluyoruz. Bizleri tüm filmleriyle şaşırtan usta bu filmde de maharetini sergiliyor. İronik bir yaklaşımla aslında hiç istemediğimiz bir tabloyla bizleri yüzleştiriyor. İzledikten sonra 2 seçeneğimiz var ya gülmek ya da düşünmek. Ben kolay olan ilkini tercih etmeye çalıştım...
cream-2
cream-2

23 Ocak 2005 tarihinde eklendi
Film hakkında ince anektodlar veriyim de keyiflenin :)- Savaş odasının bir köşesinde neden pastalar var diye merak ediyorsanız; Kubrick filmin sonunda pasta savaşı koyacakmış ama o dönemde Amerikan Başkanı Kennedy’nin suikaste kurban gitmesi ve filmde olacak olan pasta savaşında Amerikan Başkanına pasta isabet etmesi sonucu 'Başkanımız Vuruldu' repliğinin ağır geleceği düşünülerek kaldırılmasıdır. Onun yerine Peter Sellers’in tavsiyesi ile Vera Lynn’in We’ll Meet Again şarkısı eşliğindeki sahneler eklenmiştir. - Dr. Strangelove neden eldiven giyiyor: Normalde eldivenler Kubrick’in sette sıcak lambaları taşırken kullandığı eldivendir. Ama gariplik filmin esas konusu olduğundan Sellers eldiven giymek istemiştir. - Savaşı açan General Jack D. Ripper in ismi o dönemin filmlerinden 'Karındeşen Jack' yani 'Jack the Ripper' dan gelmektedir. - Filmin sonundaki Dr. Strangelove’un ayağa kalkarak 'yürüyebiliyorum' repliği Stanley Kubrick’in ne zaman cinselliği kullanacak diye beklerken filmin sonunda yine yapacağını yapmasıdır. Dr’un ayağa kalkması ereksiyonu, nükleer bombanın da atılması boşalmayı temsil etmektedir.Daha neler neler var, süper film kesin izleyin :)
e-dione
e-dione

18 Ağustos 2006 tarihinde eklendi
inanılmaz.savaşa böyle bakabilmek...
bence kubrick in en iyi filmi.
eskimeyen eskitilemeyen bir film.
ince ince dokundurmaları,o esprileri çok iyi bir harman olmuş.
evet gülüyoruz ama güldüğümüzün savaş olduğunu anlayınca donup kalıyoruz.bu şaşkınlığı yaşattığı için teşekkürler.
tuffy34
tuffy34

10 Şubat 2004 tarihinde eklendi
Diyaloglar mükemmel.. gözlerini kapat ve filme kulak ver.. izlemekten daha cok keyif alırsın..
DthepYEK
DthepYEK

16 Ocak 2016 tarihinde eklendi
İnsanlığın sonunu yine insanlık getiriyor...

Bu film bize gösteriyor ki, biz bu dünyayı hak etmiyoruz. İktidar kavgaları, hükmetme duygusu, en güçlü olma arzusu insanları insanlıktan çıkarıyor. Ve emelleri uğruna onlarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca suçsuz ve zararsız insanın canını alabiliyorlar.

Kubrick bu sefer olaya farklı bir taraftan bakmış. Burada kafadan problemli bir adamın verdiği bir kararla dünyayı nasıl bir nükleer savaşın eşiğine getirdiğini görüyoruz. Sadece kafayı sıyırmış bir adama indirgemek aslında yanlış olur. Çünkü o sıyırmış adamlardan bolca var. Ve bir zamanlar tarihin en büyük katliamlarını yapıp milyonları katlettiler. Ve günümüzde de devam etmekte. Aslında değinilmek istenen, adından da anlaşılacağı üzere biz bombaları neden bu kadar seviyoruz ?

Film süre olarak kısa bir film. Açık ve net bir şekilde mesajını veriyor. Bunu yaparken biraz komedi unsurunu kullanıyor. Ama ben buna komedi demem, zaten Kubrickte bunu vermemiş. Bu trajikomik bir olay. Yer yer tebessüm ediyorsunuz ama alttan verilen mesajı almamakta mümkün mü. Kubrick onu öyle güzel veriyor ki, kenarda köşede geçen ufak tabelalarda bile görebiliyorsunuz. Eğer bir Stanley Kubrick filmi izliyorsanız ayrıntılara çok dikkat etmeniz gerekir. Zaten Kubrick severler bunu çok iyi bilirler. Bu filmde de ayrıntılar olduğu gibi açık açık verilen mesajlar da var.

Bu benim izlediğim 5. Kubrick filmi. Daha çok filmi var. Ama bu kadar filmi bile şunu söylemem için yeterli bir kanı oluşturdu bende. Bu adam tarihin en iyi 5 yönetmeninden birisidir. İzlediğim diğer filmleri arasında Shining şimdiye kadar ağır favorimdir. İzlediğim en iyi 20 filmden birisidir. Bu film ise Full Metal Jacket seviyesinde. Bunda olay akıcılığı o filmdeki kadar değil, aksiyon olarak ta o kadar değil ama içerik bakımından çok zengin bir film.

Ayrıca oyunculuklar enfesti. Albay ve doktor gerçekten çok iyiydi. Yorumu yazarken fark ettim. Filme sadece 99 yorum yapılmış. Benimki 100. yorum. Aslında böyle bir yönetmen şu dönemde yaşıyor olsaydı, orada 100 değil 3,5 bin yorum olurdu. Filmi herkese tavsiye etmiyorum açıkçası. Çünkü bazıları çıkıp saçma sapan eleştirmeye başlıyor sonra. Daha önce Kubrick filmi izlemiş ve beğenmiş herkes gönül rahatlığıyla izleyebilir. İyi seyirler... 8.1/10
basakbilgi
basakbilgi

21 Nisan 2007 tarihinde eklendi
Savaşa eleştirel gözle bakarak bilumum göndermelerle dolu bir Kubrick filmi. Soğuksavaşı oldukça iyi anlatan bunun yanısıra politikanın tamamiyle kişisel çıkarlara dayandığını gösteren bir film...Mizahi inceliğine hayran olduğum filmlerin başında gelir. Şu repliğe bakın ve bana hak verin:
"Beyler! Burada kavga edemezsiniz, burası savaş odası!"