ruzigar4
6 Şubat 2008 tarihinde eklendi
film beklediğim gibi lucas'ın yükselişi ve düşüşü, az aksiyon, çokça olay analizi, muhteşem oyunculuk ama şu mikrofonlar da olmasaydı.. bi de naptın lucas giyilir mi o kürk :)
Film gerçekten güzel ama benim izlediğim kopyasında başrolde Denzel değil de "mikrofon" vardı. Ankara Atakulede izledim ve ses kaydı yapan mikrofon devamlı görüntüdeydi. Hatta abartıp mikrofon sopasını da bir kaç kez görüntüye soktular. Sorun filmde mmi, filmi oynatanda mı bilmem ama en heyecanlı sahnelerde tepede sallanan bir mikrofon bütün ortamı mahvediyor.
Siyah Gangster Ünlü Yönetmen Ridley Scott bu kez Kamerasını New York'un en karanlık bölgelerinden Harlem'de, Harlem'in en karmaşık dönemlerinden 1960'ların sonlarına çeviriyor. Siyahi mafya lideri Frank Lucas(Denzel Washington)'ın hızlı yükselişini, 'iyi' polis Richie Roberts(Russell Crowe)'ın çabalarıyla çöküşünü konu alan filmden sinema severlerin beklentileri bir hayli yüksek. Haksız da sayılmazlar; gerek kamera önünde gerekse de kameranın arkasında çalışanlar tam anlamıyla bir yıldızlar kadrosu. Senaryosunu Schindlerin Listesi'nden hatırladığımız Steven Zaillian'ın üstlendiği filmde, müzikler Jay-Z'den. Martin Luther King'in, ırkçılığa karşı birer manifesto olarak kabul gören o ünlü 'I Have A Dream'i okumak üzere Washington'a doğru yolculuğa hazırlandığı, Vietnam savaşına karşıt seslerin yükseldiği, Muhammet Ali'nin kelebek gibi uçtuğu 1960'ların New York'undayız. Sicilyalı mafya patronlarının cirit attığı bu dönemde, 'blue magic' yüzde yüz saf uyuşturucu sloganıyla ve hocası aynı zamanda eski mafya patronu Bumpy'den öğrendikleriyle kısa sürede mafyanın da üzerine çıkmayı başaran Frank Lucas'ı D. Washington dışında kimse bu kadar başarılı oynayamazdı. Doğrusu Malcolm-X'ten farklı bir performans beklemiyorduk. Diğer yandan kafası karışık, özel hayatında dikiş tutturamayan en az Frank kadar disiplinli ve sert karakterli dedektif Richie'in yerine geçen R. Crowe ise beklediğimin altındaydı. Kadim dostu Ridley Scott ona ödevini tam olarak anlatamamışa benziyor. Bu yılın iddialı diğer yapımlarından '3:1 to Yuma' daki oyunculuğundan uzak, silik bir görüntü sergiliyor. Sinema eleştirmenlerin, Scarface ve Godfather ile karşılaştırdığı American Gangster'i, filmin kurgusu yönünden R. De Niro ve Al Pacino'lu 'heat(büyük hesaplaşma)' ile karşılaştırmak daha uygun olacaktır. 'iyi polis-kötü mafya' mücadelesi etrafında dolaşan olaylar zinciri Büyük Hesaplaşma'da çok iyi işlemişti. Ancak American Gangster'inde 'iyi polis' ayağı(büyük hesaplaşmada bu rol Al Pacino'nundu) sekteye uğramışa benziyor. Filmin en önemli artılarına gelince: Afrika kökenli birinin, otobüsün ön kapısından içeri girerek mafya imparatorluğuna yükselişini(o dönemde siyahların ön kapıdan otobüse binmeleri yasaktı.) izlemek ilginç ve izlemeye değer. Ridley Scott,ın Vietnam savaşında Amerikan askerlerinin ülkelerine, ölen askerlerin tabutları içerisinde eroin sokmasını anlatması, Vietnam savaşını konu alan filmler de dahil sinema dünyası açısından cesur bir adımdı. Usta yönetmenin gerçek bir olaydan yola çıkması filmin diğer büyük kozu. Sonuç olarak; American Gangster, iki buçuk saat gibi uzun süresine rağmen aksiyon beklentilerinizi çok yüksek tutmadıkça sıkılmadan rahatlıkla izleyeceğiniz bir kült film adayı.
Olayların gerçek olması ve başrolleri paylaşanlar işin üstesinden rahatça gelmişleri filmin güzelliğine olumlu katkı yapmış.8 puanı hakediyor.Bizde de böyle polislerin çıkması umuduyla
Macera severler için güzel bir film! Filmin başında Denzel Washington ı kötü adam karakterinde olmasına üzülsemde filmin sonu tatmin ediciydi. Şimdiden keyifli seyirler..
Mutlaka izleyin bu filmi.Öyle süresine bakıp da sıkılırım falan diye düşünmeyin.Olay o kadar iyi işlenmiş ki iyi oyunculukla bir araya gelince kesinlikle sıkmıyor.Tüm anlatılanların gerçek olduğunu düşününce de filme farklı bir açıdan bakmaya bailıyosunuz.