Vertigo
4,3

Ekrem Doydu
Ekrem Doydu

3 Aralık 2010 tarihinde eklendi
Bunuda Okul gösteriminde yeni izleme fırsatım oldu..Gerçekten çok iyi bir film. Sürpriz sonlu filmlerin ilk başı sanırım :) yeni izlediğime çok üzüldüm :(
oscar1895
oscar1895

27 Mart 2006 tarihinde eklendi
Tıpkı diğer filmlerindeki gibi, seyirciyi sorular diyarında gezdiren;bu gizemli yolculuk sırasında 7.sanatın tüm marifetlerini ustalıkla sergileyen kusursuz bir sinema şöleni...
mawi-777
mawi-777

4 Mart 2007 tarihinde eklendi
Hitchock'un master calısması olarak kabul edilen film yavaş yavaş ilerleyen psilolojik bir çalışma olarak kabul edilebilr. Karışık bir hikaye, iyi oyunculuk, görsel öğeler ve mükemmel mzüiklerle urgulanmış iyi bir takıntı portresi çıkartılmış ortaya usta aktör stewart ve kusursuz güzel Novak'ın birlikte oynadıkları bu ilk filmleri (Bell Book and Candle) hiç kuşkusuz birçok kişi için unutulmazlar arasına girmiştir. Aynı zamanda Sahildeki sahne birçokları tarafından Şu ana kadar cevrilmiş filmlerdeki en şık sahne olarak nitelendirilmektedir.
Sikimic
Sikimic

18 Temmuz 2008 tarihinde eklendi
Zamanına göre iyi film. Şimdi izlerseniz tatmin edici olmayabilir.
er-u-han
er-u-han

3 Aralık 2009 tarihinde eklendi
Bir Hitchcock fanı olarak ustanın en beğendiğim filmlerinden biridir Vertigo...Tipik bir dedeftiklik hikaye çatısı altında değişik bezemelerle dolu bir gerilim şölenidir bu film...Hitchcock kadar sinemayı zevkle yapan bir yönetmen yoktur desem yeridir...
kemerlee
kemerlee

8 Temmuz 2011 tarihinde eklendi
Ustanın en ünlü filmlerinden zamanının ötesinde olan büyük bir başyapıt.Ustanın favori oyuncusu James Stewart yine çok başarılı Kim Novak kesinlikle büyülüyor, anlatımı ve süpriz finaliyle kesinlikle her sinema severin seğretmesi gereken bir film.Ama yinede aradan geçen 50 senede film biraz eskimiş normal olarak sevenla dövüş kulübüyle büyümüş kuşağın finali ilk 1 saatte tehmin etmemesi çok zor(ben ettim şansen) özellikle son sahnedeki ucuz adalet anlayışınıda o yılların değer yargısına bağlasamda beni tatmin etmedi ama bunların hiçbiri seğredilmesi gereken önemli bir yapıt olduğunu gerçeğini değiştirmez.
kadir503
kadir503

8 Mart 2008 tarihinde eklendi
- Yükseklik Korkusu -Sinemada devrim yapan özellikle ?gerilim? türüne sürekli yenilikler getiren gelmiş geçmiş en önemli ve en başarılı yönetmenlerden birisi Alfred Hitchcock. Usta yönetmenin en önemli eserlerinden birisi ?Vertigo?. Belli bir sinemasever kitlesi tarafından da yönetmenin en iyisi olarak kabul görüyor. ?Vertigo'yu çekene kadar ki filmlerinden izleyiciyi farklı korku-gerilim unsurlarıyla tedirgin etmeyi başaran usta yönetmen; ?Vertigo? ile de nedenini bilmeden var olan korkularımıza yöneliyor. Yükseklik korkusu bulunan ve işinde de bu korkusuyla sorunlar yaşayan Dedektif Scottie'nin, eski okul arkadaşının karısını takip etme isteğini geri çevirememesi sonucu içinde bulunduğu karmaşık psikolojik bozuklukla takip ettiği kadının yaptıkları dedektifi iyice içinden çıkamayacağı bir psikolojiye sokar. Hitchcock filmlerinin ana özelliği olan tedirginlik hissi ve söz yerine görsel öğelerle anlatılanın verilmesi filme beklenileceği üzere hakim... Yönetmenin kullandığı kamera açıları, birçok sahnede çekilmiş geniş planlar, kısacası sahneye göre kamerasını koyduğu yer Hitchcock'a neden usta dendiğini açıklıyor. Özellikle merdiven sahnesi gibi sahnelerle döneminin ilerisinde bir film olduğunu kanıtlıyor. Harika sinematiklerle film boyunca karşı karşıya gelirken, sinema tarihinin en önemli sahnelerini olarak kabul görmüş sahneleri de izlemiş oluyoruz. Tedirgin edici atmosferin yanında psikolojik bir temayla ilerleyen film, bir diğer yandan da tuhaf aşk hikayesini ortaya çıkarıyor. Başarılı oyunculuklarla ve başarılı müzik kullanımıyla birleşmiş olan Hitchcock dehası her sahnede kendisini göstermesini biliyor. Özellikle filmdeki görsellik kolayca unutulamayacak cinsten. Her bir kartpostalı çağrıştıran planlar için bile izlenebilecek bir film...Bilinç altına ve nedensiz korkulara yapılan yolculuklarla kafaları kurcalayan, yer yer rüyamsı sekanslarla aslında birçok şeyi anlatan, takındığı sürrealist hal ve Hitchcock sinemasının karakteristlik özellikleri üzerine kurulu psikolojik bir başyapıt ?Vertigo?. Ustanın en iyilerinden biri... - Vertigo / Alfred Hitchcock (1958) -
erdemmarasli
erdemmarasli

19 Aralık 2007 tarihinde eklendi
9/10
Filme çok az yorum yapılmış, belki de 50'li yıllarda yapılmış olmasındandır. Ne yazıkki böyle kaliteli yapımları bulmak çok zor ve günümüzde de bu kadar iyi filmler artık nadiren yapılıyor. TİME dergisinin yaptığı 100 yılın en iyi 100 filmi listesine giren bu film için ne söylesek az kalır. müzikler çok uyumlu, kamerayı bu kadar muhteşem kullanmak başka bir sanat olsa gerek. herkes izlemeli...
tolstoyevski
tolstoyevski

25 Kasım 2006 tarihinde eklendi
Hey gidi Alfred Hitchcock!Her adını duyuşumda sinemasal belleğimden bir dizi görüntü akıyor.Özelikle Gary Grant’ın boş bir arazide kendisini takip eden helikopterlerle oynadığı o şaşırtıcı oyunu unutamıyorum.Gerçektende 1895 yılında Lumier kardeşlerle açılan sinema çağının en dahi yönetmenlerinden biriydi Hitchcock.Çok büyük bir görsellik yaratıcısı,’thriller’ türünün yenileyicisi,gerilim filmlerinin en ’’baba’’yönetmeniydi.Sinemada kurgu ve görsellik onun için herşey demekti.Bu nedenle görselliği diyaloğa yeğ tutuyor,sinema tekniği kuramı üzerine ciddi anlamda kafa yoruyordu.Kamerada ’’derinlik algısını’’en iyi kavramış yönetmenlerden biriydi.Aynı dönemde sinema yaptıkları meslektaşı Eisenstein nasıl ki kurguda ’yakın plan’unsurunu bütünün anlamsallığı içerisinde vererek yeni bir sinema dili yaratmışsa,(bkz Potemkin Zırhlısı)o da ’’zoom’’lama tekniği ve özellikle maket dekor çalışmalarıyla birlikte yol verdiği kamera devinimleriyle dünya sinemasında bir rönesansın başlamasını sağlamıştı.(Dipnot:Hitchcock bir kenara bırakılısa genel olarak yeknesak bir çizgi izleyen klasik sinema anlayışı Jean Luc Godard ve ’’Yeni Dalga’’akımıyla yenilenmiş,çok uzun plan-sekanslara dayalı parçalı ve kararsız gibi gözüken bir kurgu anlayışı devrimci bir sanatsal atılımın parçaları olarak sinema tarihi içerisinde gözde yerini almıştı...) Hitchcock filmlerinde beliren en temel öğe ’’kuşku’’öğesiydi.Kuşku öğesini gerilimin ayrılmaz bir parçası olarak bizlere veren yönetmen bir ölçüde de 2.Dünya Savaşı öncesi dünya toplumlarının bilinçaltı korkularına sesleniyordu.Hitchcock’un filmlerinde ana karakterler kendilerini hep çözülmesi zor bir sorun yumağı içerisinde buluyorlardı.Bir tür çarpıcı gizem perdeden izleyiciye ulaşıyor,karmaşık bir bulmacanın parçaları zamanla yerli yerine oturuyordu.Kimi filmlerinde Freudyen bir yaklaşımın izleri de vardı.Psikanalitik yöntemi filmlerine ustaca yediriyor,filmlerini adeta bir ’’bilim adamı’’titizliğiyle oluşturuyordu.Bu minvalde çekilmiş ’’Spellbound’’,kendi adıma çok sevdiğim bir filmdir. Peki ya ’’Kuşlar’’?O filmin final sahnesini Hitchcock hayranları şüphesiz bilir.Evin etrafında saldırıya koşullanmış bir kuş öbeğinin arasından usulca geçen Tippi Hedren’i unutmak mümkün mü'Kuşlardan bile böylesine bir gerilim çıkarabilen başka bir yönetmen var mıdır?’’Sapık’’taki merdiven sahnesi de şüphesiz yaratıcı bir zekayla açılanabilir.İzlediğim diğer filmleri Rebeca,The Lady Vanishes,Notorius’da da zihnime kazınmış birçok sahne vardır... Onun bizlere kazandırdığı asıl önemli unsurlardan biri de,(az kalsın atlıyordum!...)alımlı sarışın kadınlardır.Joan Fontaine’i,Kim Novak’ı ya da İngrid Bergman’ı hatırlamamak mümkün müdür? Son olarak ’’Vertigo’’filminin başta özetlediğimiz sinema anlayışıyla oluşturulmuş tipik bir Hitchcock filmi olduğunu belirtelim ve sizleri perdeden yayılan bir ’’Hitchcock aydınlığı’’nın ışıltılı sularına bırakalım...
Pınar Güner
Pınar Güner

23 Eylül 2013 tarihinde eklendi
Hitchcock'un Vertigo filmi Orson Welles'in "Yurttaş Kane" filmini tahtından ederek tüm zamanların en iyi filmi oldu.

İngiliz Film Enstitüsü'nün (BFI) "Sight and Sound" dergisinin her on yılda bir yaptığı ankette Vertigo en iyi film seçildi.

Vertigo bir Fransız romanına dayanır. Hitchcock bu hikaye üzerinde yardımcılarıyla iki yıla yakı çalıştıktan sonra senaryoyu yazması için senarist tutar ve onunla birlikte bir yıla yakın daha çalışır. Sonuçta ortaya çıkan metin, diyaloglar kafasındakileri yeterince yansıtamaz. Bir senarist daha tutup bu kez da onunla birlikte senaryo üzerinde yine aylarca çalışır. Böylelikle senaryo kısmı hazır olur.

Film daha çekilmeye başlanmamıştır ama senaryoya bunca emek vererek filmin başarısını neredeyse yüzde 50-60 garantiye almıştır, en azından sağlam temeller üzerinde bina inşa etme aşamasına gelmiştir. Merak, çatışma ve ana karakter(ler)in değişimi hep senaryodan gelir.

Kostüm ve Dekor anlamında ne istediği ise kesindir. Hangi sahnede hangi renkler kullanılacak, Kim Novak nasıl bir kostüm giyecek, ne renk olacak bellidir. Örneğin Kim Novak'ın kuleden atlayacağı sahnede gri giymesini katiyetle istemiştir.

Hitchcock'un 'içimizden biri' hissi yaratan bir yüzü olduğu düşüncesiyle birçok filminde severek başrol oynattığı James Stewart Rear Window, Rope gibi filmlerinde olduğu gibi Vertigo'da da başroldedir ve Amerikan Film Enstitüsü'ne göre tüm zamanların en iyi aktörleri arasında 3. sırada yer alır. Hitchcock'un 'Masum ve klas suratının altında yatan fahişe ruh ifadesine sahip olması" nedeniyle kadın başrole seçtiği Kim Novak ise rol için düşünülen ilk isim değildir. İlk isimden vazgeçilince, filmde önemli bir yer tutan büyük boyutlardaki tablo, Kim Novak'a uygun olacak şekilde yeniden yaptırılmıştır.

Doruk noktasının çekildiği kilisenin beyaz kulesi, Hitchcock ve ekibi tarafından uzun uğraşlar sonunda seçilmiş, yangından hasar görmüş olduğu için yeniden inşa ettirilmiş, kuleye tırmanan merdivenler yükseklik korkusunu azami şekilde verebilmek için önce dar yaptırılmış, sinema gereçleri-çekim için alan dar gelince yıkılıp daha geniş biçimde tekrar inşa edilmiştir.

Vertigo benim için de unutulmaz filmler arasındadır.
mayhemproject
mayhemproject

19 Şubat 2007 tarihinde eklendi
Vertigo yükseklerde başlayıp yükseklerde biten bir filmdir. Arada geçen sürede ise seyircinin birkaç kez çakılmasına neden olur. Çocukluk takıntılarıyla ilişkilendirilebilecek tekrarlanan düşüş rüyasının izini görürüz filminde. Ancak gerilimin kaynağı rahatlamayı sağlayacak düşüşün gerçekleşm*mesidir. Vertigo düşle gerçek arasında yalpalayan, ölüm korkusu ile ölüm arzusunun arasındaki gergin ipte yürüyen ama düşmeyen bir cambazdır.
miramus
miramus

27 Ekim 2007 tarihinde eklendi
ürperten bi gerilim, müthiş bi kurgu ve şok eden bi son..bu işi alfred hitchcock'dan daha iyi yapan gelmedi ve zor gelir..:)
cream-2
cream-2

10 Şubat 2005 tarihinde eklendi
Bu arada filmin finalinden bahsetmemişim. Harika bir final ki filmi kurtaran da bir nevi finali.
nskmourinho
nskmourinho

3 Eylül 2009 tarihinde eklendi
Çogu sinema yazarının ve sinefillerin Alfred kare asında Vertigo bulunur.Hatta cogunluga göre ilk sıradadır fakat benim için vertigo cok iyi olmasına ragmen üstadın diger filmlerinin bir adım arkasında.Öncelikle film cok gec konuya giriyor(diger filmlerde en gec ilk peryottan sonra nefeslerimiz kesilmeye baslar)oyunculuklar sahane ona lafım yok ama vertigoda diger filmlerdeki gizemi bulamadım. Bu demek olmuyor ki film kötü.Hayır gayet iyi ve benden 8 puanı alır ama bir basyapıt göremedim
wolkiwolki
wolkiwolki

28 Kasım 2007 tarihinde eklendi
Vertigo'nun, Hitchcock’un Psycho’dan sonraki en iyi filmi olduğuna dair rivayetler mevcut. Tabi öyle olup olmadığı bir parça görece bir durum.Ancak; başrollerde James Stewart ve Kim Novak’ın olduğu tartışmasız :))) Oyuncuları çok çok iyi bir film yani. Ancak oyuncularından daha önemlisi, kurgusu ve çarpıcı sonuyla tipik bir Hitchcock filmi. Hitchcock filmerine yazdığım klasik bir ibare var; 'boşuna usta demiyorlar adama'...