Hesabım
    House of the Dragon Öncesi, Targaryen Soyağacı Açıklandı

    Targaryen Hanesi'nin tüm hikayesi!

    HBO'nun House of the Dragon serisi, Game of Thrones'un Targaryen'lerini ön plana çıkarıyor, ancak, ön bölüm devasa Targaryen aile ağacının yalnızca bir bölümünü kapsıyor. Game of Thrones, esas olarak House Stark'ı ana karakterler olarak yerleştirirken, ailenin en zorlayıcı dinamiği, Demir Taht'ta üç yüzyıl boyunca hüküm süren House Targaryen ile olan tarihiydi. Game of Thrones'un sonunda, kapsayıcı çatışmanın House Stark ve House Targaryen arasındaki tarih ve ilişkilere dayandığı anlaşıldı.

    Game of Thrones başladığında, Targaryen ailesi üç yüzyıl sonra Demir Taht'ta nihayet tahttan indirilmişti, sadece iki varis, Danaerys ve Viserys, doğuştan haklarını talep etmek için kalmıştı. Buna rağmen, Targaryen Hanesi'nin tarihi ve etkisi Westeros için önemini hiçbir zaman kaybetmedi, çünkü, daha önce gelen birçok kralın mirası, önde gelen haneler tarafından taht oyunları oynarken alınan stratejiler ve kararlar üzerinde büyük bir ağırlık oluşturdu. Westeros'un tüm tarihi boyunca, Targaryenler hakkındaki bir ifade asla silinmedi: "Her yeni Targaryen doğduğunda, tanrılar yazı tura atar."

    Westeros, pek çok Targaryen kral ve kraliçesinin saltanatını biliyordu, birçoğu öfke ve yıkım ya da barış ve büyüklük tarafından bölündü. HBO'nun House of the Dragon promosyon malzemeleri, bu alıntıyı sloganlarından biri olarak uygun bir şekilde benimseyerek Targaryen tarihinin en önemli dönemlerinden birini oluşturdu. Bu duygu, Targaryen soy ağacından Game of Thrones'un Ejderhaların Anası Daenerys Targaryen'e kadar sızar. House of the Dragon, Game of Thrones tarihinde çok daha büyük bir Targaryen listesi tasvir ettiğinden, Westeros'ta Fatih Aegon'dan, Jon Snow'a uzanan bir Targaryen soy ağacına sahip ve bu bilgi bir dosyamızda.

    Targaryen Tarihi

    Game of Thrones'un Targaryen Hanesi'nin tarihi, Westeros'un fethedildiği çağda, Jon Snow'un (Aegon Targaryen) Duvarın Ötesinde hayatına başladığı zamana kadar gider. Westeros'un bilinen tarihi 12.000 yıl geriye uzanırken, Game of Thrones'un zaman çizelgesinde Fatih Aegon'un ardından Demir Taht'a 16 kral/kraliçe daha oturacak ve Daenerys Targaryen'in ölümüyle sonuçlanacaktı. Targaryenler, Robert Baratheon'un Aerys II ve Rhaegar Targaryen'den tacı gasp etmesiyle nihayet tahttan indirilecekti. Targaryen Hanesi'nin tarihi, sık sık ensestliğiyle de hatırlanır; Targaryens, ejderhanın kanını "saf" tutmak için yüzyıllarca erkek kardeş, kız kardeş, teyze ve amca ile evlendirilir. Ejderhalar, Game of Thrones'ta Targaryen ailesinin saltanatının en önemli yönlerinden biriydi, çünkü bu tür yaratıkların gücü rakiplerine korku salmasına izin verdi. Ancak, Targaryen Hanesi'nin ejderhalarının sonuncusu görünüşe göre ölmüştü ve Daenerys Targaryen bir asırdan fazla bir süre sonra ejderhalarla hüküm süren ilk Targaryen'di. Bu durum, Bran the Broken'ın Westeros Kralı olarak taç giymesiyle nihayet sona ermiştir.

    Aegon The Conqueror

    Daha yaygın olarak Fatih Aegon olarak anılan Aegon I Targaryen, Game of Thrones tarihinde Westeros'u yöneten ilk Targaryen ve hanedanlarının kurucusuydu. Ejderha Kayası'nda doğan Aegon I Targaryen, kendisi de eş olarak aldığı ejderha binicisi kız kardeşleri Visenya ve Rhaenys ile Westeros'un krallıklarını fethetti. Aegon'un azılı bir savaşçı olarak bilinen Visenya'yı görev gereği, güzelliği ve sanat sevgisi ile tanınan küçük kız kardeşi Rhaenys'i ise arzusundan dolayı evlendirdiği söylenir. Aegon'un 37 yıllık saltanatı, Rhaenys ve ejderhası bölgenin çoğunu yaktıktan sonra bile diz çökmeyi reddeden Martell Hanesi ile Dorne'da sayısız savaşa sahne oldu. Böyle bir savaşta Rhaenys ve ejderhası Meraxes'in ölümleri yer aldı ve bu sadece Aegon'un gazabının daha da sertleşmesine ilham verdi. Aegon'un Rhaenys'ten Aenys I ve Visenya'dan Maegor I adında iki oğlu oldu. Aegon'un 64 yaşında felç geçirerek ölümünün ardından Demir Taht, en büyük oğlu Aenys'e geçti.

    Aenys I Targaryen

    Yedi krallığın ikinci kralı, babasının ve erkek kardeşinin savaşçı cesaretinden yoksun olmakla birlikte daha hızlı nezaket ve kararsızlıkla tanınan Aenys I Targaryen'di. Kraliçe Rhaenyra'nın oğlu Aenys, kısa sürede Alyssa Valeryon ile evlendi ve üç oğlu (Aegon, Viserys ve Jaehaerys) ve üç kızı (Rhaena, Alysanne ve Vaella) oldu. Aenys'in sadece beş yıllık kısa saltanatı, özellikle Game of Thrones'un Yedi İnancı'na bağlı savaşçılar tarafından birçok isyanla damgalandı. Ölümünden önce Aenys, oğlu Aegon'u tahtın varisi olacak kızı Rhaena ile evlendirdiğini duyurdu. Ancak Aenys, 35 yaşında öldü ve bu, küçük üvey kardeşi Maegor tarafından gasp edilmesine yol açtı.

    Maegor The Cruel

    Fatih Aegon'un küçük oğlu Maegor, Ceryse Hightower ve Alys Harroway ile çok eşli evliliği için yıllarca sürgünde geçirdikten sonra kardeşinin ölümü üzerine Demir Taht'ı ele geçirdi. Maegor, önceki eşlerinin ona hiç çocuk vermemesi sonucu evlenmeye devam etti, kral hayatının sonuna kadar altı eş aldı. Maegor, Yüce Septon ve Savaşçının Oğulları ile savaşmaya devam etti ve burada biri sonraki karısıyla evlenmeden önce düzinelerce septon'u idam etti. Aenys'in en büyük oğlu Game of Thrones'un tarihi Aegon Targaryen tahtta hak iddia ettiğini açıklayınca Maegor onu ve ejderhasını öldürdü, ardından Aenys'in çocukları Jaehaerys ve Alysanne'i annesinin vesayeti olarak Ejderha Kayası'na yerleştirdi. Maegor, Aenys'in hayatta kalan en büyük çocuğu Viserys'i sarayda yanında tuttu, yeğeni ve yeğeninin Ejderha Kayası'ndan kaçtığını öğrenince kısa süre sonra işkence edip öldürdü. Kısa bir süre sonra Maegor, yeğeni Rhaena'yı zorla karısı olarak aldı ve önceki evliliğinden olan kızının kendi varisi olmasını istedi. Jaehaerys, kız kardeşi Rhaena ve birçok Westeros lordunun davasına katılmasıyla Demir Taht üzerindeki iddiasını duyurdu. Maegor kısa bir süre sonra, ölümünden kimin sorumlu olduğu bilinmese de, bilekleri kesilmiş ve boğazı taht tarafından gerilmiş olarak Demir Taht'ta oturmuş ölü bulundu.

    Jaehaerys I Targaryen

    Maegor'un ölümünün ardından, Aenys'in oğlu Jaehaerys 14 yaşında taç giydi ve tarihi Demir Taht'taki dördüncü kral oldu. Jaehaerys, yaşının ötesinde bilge, bağışlayıcı, kararlı ve kral olmak için doğmuş biri olarak biliniyordu. Bunu yapmaması tavsiye edilmiş olmasına rağmen, Jaehaerys kız kardeşi Alysanne Targaryen'i karısı olarak aldı ve 13 çocuğu oldu: Aegon, Daenerys, Aemon, Baelon, Alyssa, Maegelle, Vaegon, Daella, Saera, Viserra, Gaemon, Valerion ve Gal. Aemon'un bir kızı Rhaenys vardı, Jaehaerys ise oğlu Baelon'u kızı Alyssa ile evlendirdi ve üç çocuğu oldu: Viserys, Daemon ve Aegon Targaryen. Baelon'un ani ölümünden sonra, Jaehaerys veraset çizgisine karar vermek için Büyük Konsey'i topladı ve lordlar sonunda Baelon'un en büyük oğlu Viserys'i varisi olarak seçti. Jaehaerys'in 55 yıllık, büyük ölçüde barışçıl saltanatı, 69 yaşındayken sona erdi.

    Viserys I/Rhaenyra/Daemon Targaryen

    Büyükbabasının ölümünden sonra, ejder binicisi Viserys I Targaryen, Jaehaerys'in barışçıl saltanatını sürdürerek Demir Taht'a yükseldi. Ancak Viserys'in saltanatı, en büyük kızı ve varisi Rhaenyra'nın en büyük oğlu Aegon ile savaştığı Ejderhaların İç Savaşı Evi'nin, Ejderhaların Dansı'nın tohumlarını atacaktı. Viserys ilk önce Rhaenyra'nın olduğu ilk kuzeni Aemma Arryn ile evlendi, ancak kraliçe ertesi gün ölen oğulları Baelon'u doğururken öldü.

    Rhaenyra, kendisini Demir Taht'ın varisi olarak gören küçük kardeşi Daemon'un yarışmasında bile, kısa süre sonra resmen Viserys'in varisi ilan edildi. Ancak Viserys, Alicent Hightower ile yeniden evlendiğinde, kral, Viserys'in FS 129'da ölümünden sonra Rhaenyra'nın iddiasına itiraz edecek bir oğlu, Aegon ve birkaç çocuğu daha oldu. Rhaenyra önce Laenor Velaryon ile evliydi, ardından üç oğlu oldu. Bu arada Prens Daemon'un karısı Laena Velaryon'dan iki kızı oldu. Kısa bir süre sonra, Rhaenyra ve Daemon Targaryen'in eşleri öldü ve yeğen ve amca hızla birbirleriyle evlenmeye başladı. Rhaenyra ve Daemon kısa süre sonra, daha sonra kendi varisi olacak olan Genç Aegon'u memnuniyetle karşıladılar. Bu süre zarfında Rhaenyra ve Alicent arasındaki düşmanlık büyüdü ve Targaryenler arasında "yeşiller" (Aegon II'nin destekçileri) ve "siyahlar" (Rhaenyra'nın destekçileri) olarak bilinen bir ayrılığa yol açtı. Viserys I'in ölümünün ardından Rhaenyra onun varisi ilan edildi, ancak yeşiller en büyük oğlu Aegon II Targaryen'in iddiasını desteklemeye karar verdi ve böylece Targaryen İç Savaşı'na yol açtı.

    Aegon II Targaryen

    Viserys'in ölümü üzerine Aegon II tahta çıktı ve iddiasına kız kardeşi Rhaenyra itiraz etti. Targaryenlerin ikisi de Ejderhaların Dansı'nda can vererek diyarı savaşlarının ortasında böldüler. Aegon kızkardeşi Helaena ile evlenmişti ve her ikisi de savaş sırasında genç birer erkek çocukken ölen iki oğlu vardı. Çocuklarının ölümünün ardından Aegon'un varisi Rhaenyra ve Daemon'un oğlu Aegon III Targaryen oldu. Böylece II. Aegon ölünce Demir Taht yeğenine geçmiştir.

    Aegon III Targaryen

    Ejderhaların Dansı'nı bitiren Genç Aegon, annesi Rhaenyra ve amcası Aegon II'nin ölümünün ardından Demir Taht'a yükseldi. Aegon'un saltanatı, İç Savaştan sonra kardeşi ve Kral Eli, Ejderhanın Viserys Evi'nin yardımıyla Yedi Krallık'ta birlik gördü. Sevinçsiz kral, İç Savaş sırasında gençliği tarafından yaralanmıştı, 26 yıllık kuralı, bir ejderhadan söz edilmediği sürece çok az duyguyla işaretlendi, bu da hükümdarlığı sırasında ejderhalar öldüğü için onu bir öfkeye gönderecekti. Aegon III ilk önce kuzeni Jaehaera ile evlendi ve iki yıl sonra görünüşe göre intihar ederek öldü. Daha sonra Daenaera Velaryon ile evlendi ve ondan beş çocuğu oldu: Daeron, Baelor, Daena, Rhaena ve Elaena. Genç Aegon 36 yaşında tüketimden öldüğünde, Demir Taht en büyük oğlu 14 yaşındaki Daeron I Targaryen'e geçti.

    Daeron I Targaryen

    Daeron I, Targaryen Hanesi'nin tarihinde sekizinci kral olarak tahta çıktı. Kısa saltanatı, Dorne prensi ve çeşitli lordların nihayet diz çökmesiyle sona eren dikkate değer Dorne istilasıyla damgasını vurdu. Genç Ejderha'nın Dorne'u fethi, kısa süre sonra 18 yaşındaki kralın düzinelerce düşman tarafından öldürüldüğü Dorne isyanına yol açtı. Kendi çocuğu olmayan Daeron'un tahtı küçük kardeşi Baelor'a geçti.

    Baelor I Targaryen

    17 yaşında, Baelor I Targaryen, daha çok Kutsanmış Baelor olarak hatırlanır, Westeros Kralı olarak taç giydi. Baelor'un ilk eylemi, kardeşinin katillerini affetmek oldu, bu da birçok Westerosi lordunun feryat etmesine neden oldu. Baelor kısa süre sonra kuzeni Daeron'u House Martell'den Dorne Prensesi ile evlendirerek Dorne Prensi ile barıştı. Dindarlığıyla tanınan Baelor, kısa sürede fuhuş eylemlerini yasakladı, büyük septi inşa etti ve bir rahibe oldu. 40 gün oruç tuttuktan sonra öldü, bu yüzden varisi olarak çocuğu olmayan Demir Taht, Rhaenyra ve Daemon Targaryen'in küçük oğlu olan babasının kardeşi Viserys II'ye geçti.

    Viserys II

    Daha önce iki yeğenine Kral Eli olarak hizmet eden II. Viserys, seleflerinden çok daha fazla deneyim ve yönetim bilgisi ile tahta çıktı. Westeros'ta Viserys'in Demir Taht'ı kazanmak için Baelor'u zehirlediği söylentileri vardı, bu yüzden Viserys'in mirası Game of Thrones'un tarihinde sevgiyle anılmadı. Ancak, Viserys ani bir hastalıktan öldüğü için saltanatı sadece bir yıl sürecekti.

    Aegon The Unworthy

    II. Viserys'in yerine geçen en büyük oğlu Aegon IV Targaryen, Değersiz Aegon olarak bilinir. Game of Thrones tarihindeki en kötü Targaryen krallarından biri olarak kabul edilen Aegon IV, en çok aşırı yaşam tarzı, kötü yönetimi ve birçok kötü manevrasıyla tanınıyordu. 49 yaşındayken Aegon'un morbid obezitesi sayısız sağlık sorunlarına neden oldu ve bu da kralın acımasız bir ölüme maruz kalmasına neden oldu. Ölümünden önce Aegon IV Targaryen, Daemon I Blackfyre (kuzeni Daena ile birliktedir) ve Brynden Rivers'ı (Üç Gözlü Karga) içeren öksüz çocuklarını meşrulaştırmıştır.

    Daeron II Targaryen

    Aegon IV Targaryen'in tek gerçek oğlu olan Daeron II, Blackfyre İsyanı olarak bilinen, yakın zamanda meşrulaştırılan öksüz kardeşleri tarafından birçok meydan okumada tahta çıktı. Daeron II, Yedi Krallığı birleştirerek diyara barış getirdiği için Game of Thrones'un en iyi krallarından biri olarak hatırlanır. Myriah Martell ile evlendikten sonra Daeron II'nin dört oğlu oldu: Baelor, Aerys, Rhaegel ve Maekar Targaryen. Daeron II'nin saltanatının sonuna doğru Baelor, yedi kişinin yargılanması sırasında yanlışlıkla kardeşi Maekar tarafından öldürüldü. Daha sonra varisi Baelor'un oğlu Valarr oldu, ancak Daeron ve Valarr'ın ikisi de Büyük Bahar Salgını'nda ölecek ve Aerys'i varisi olarak bırakacaktı.

    Aerys I Targaryen

    Daeron II'nin ikinci oğlu Aerys I Targaryen, Westeros Kralı oldu ve burada kitaplara ve irfana olan ilgisiyle tanındı. Aerys, öğrenimi sırasında amcası Brynden Rivers'ı Kral Eli olarak atadı ve onun yerine kendisinin yönetmesine izin verdi. Aerys'in Game of Thrones tarihindeki saltanatı, Blackfyre İsyanları ile savaş sorunlarıyla dikkat çekiyordu. Ölümü üzerine Aerys'in çocuğu olmayan tacı küçük kardeşi Maekar Targaryen'e geçti.

    Maekar I Targaryen

    Daeron II'nin en küçük oğlu I. Maekar, sert muhakemesi, sabırsızlığı ve bir ordu komutanı olarak başarısıyla dikkat çekiyordu. Maekar'ın saltanatı büyük ölçüde kısa barışçıl dönemiyle hatırlanmasına rağmen, daha savaşçı bir tarzda dövülmüş yeni bir tacı vardı. Maekar'ın altı çocuğu vardı: Daeron, Aerion, Aemon, Daella, Aegon V ve Rhae Targaryen. Maekar'ın varisi, en büyük iki oğlunun hem ondan önce ölmesi hem de yönetmeye uygun olmayan çocukları bırakmasıyla bir krize girdi. Daha sonra, Maekar'ın ölümü üzerine üçüncü oğlu Game of Thrones'un Üstadı Aemon ile tahtı reddederek tahtın küçük kardeşi Egg'e verilmesi gerektiğini ilan eden bir Büyük Konsey toplandı.

    Aegon V Targaryen

    “Egg” olarak bilinen Aegon V Targaryen, Game of Thrones'un sevilen Üstat Amon'un küçük kardeşiydi. Aegon taç giydi ve ilk işi Gece Nöbetçileri'ne gönderdiği Kanlı Kuzgun'u tutuklamak oldu. Bu sefer kardeşi Aemon'un daha sonra Jon Snow ile yakın bir bağ kuracağı Üstat olarak Gece Nöbeti'ne katıldığını da gördü. Aegon'un saltanatı, başka bir Blackfyre İsyanı ve birçok ayaklanma gördü, ancak kral, lordları kızdıran birçok reforma yol açan küçük halkın hayatlarını iyileştirmeye önemli ölçüde odaklandı. Aegon'un karısı Betha Blackwood'dan beş çocuğu vardı: Duncan, Jaehaerys II, Shaera, Daeron ve Rhaelle Targaryen. Duncan, Demir Taht'ın varisi olarak tahttan feragat ettiği Eskitaşlı Jenny ile düğünüyle tanınacaktı. Targaryen'in ensest öyküsünden hoşlanmamasına rağmen, Aegon'un oğlu Jaehaerys, Aegon'un ölümü üzerine Demir Taht'ı devralacak olan kızı Shaera ile gizlice evlendi.

    Jaehaerys II Targaryen

    Jaehaerys II Targaryen, saltanatı sırasındaki en önemli olay Blackfyre İsyanlarının sonuncusu olan Dokuz Kuruşluk Kralların Savaşı'yla, sadece üç yıllık bir saltanat için tahta çıktı. Game of Thrones'un şövalyesi Sör Baristan Selmy, savaşta Canavar Maelys'i öldürerek isyanı sona erdirdi, ardından Jaehaerys onu Kral Muhafızları'na atadı. Ölümünün ardından Jaehaerys'in yerine, kızı Rhaella ile zorla evlendirilen oğlu II. Aerys geçer.

    Aerys II (The Mad King)/Rhaegar/Viserys Targaryen

    Game of Thrones'un zaman çizelgesinden doğrudan önce gelen olaylar, krallıkta daha iyi Mad King olarak bilinen Kral Aerys II Targaryen'in saltanatını içerir. Aerys, paranoyası ve kendisinin zehirlenmesinden ya da çocuklarının hayatını tehdit etmekten korkmasıyla biliniyordu, en ufak bir meydan okuma eylemini kendisine karşı bir komplo olarak görüyordu. Kısa süre sonra ateşe ve orman yangınına ilgi duyan Aerys, suçluları diri diri yakarak cezalandıracaktı.

    Aerys ve kız kardeşinin birkaç çocuğu vardı, bunlardan sadece üçü yetişkinliğe kadar yaşadı: Rhaegar, Viserys ve Daenerys Targaryen. Aerys II'nin krallıkta çekiciliği ve savaş yeteneğiyle tanınan en büyük oğlu Rhaegar, kısa süre sonra Elia Martell ile evlendi. Rhaegar ve Elia'nın iki çocuğu, Game of Thrones dünyasında, Rhaegar'ın Robert Baratheon'la nişanlı olan Lyanna Stark'ı görünüşte kaçırmasından sonra başlayan Robert'ın İsyanı ayaklanması sırasında öldürüldü. Rhaegar daha sonra onu Üç Dişli Mızrak Savaşı'nda öldüren Robert Baratheon tarafından savaşta öldürülecekti. İsyan, Aerys II'nin önemli lordların ölümlerini emrettikten ve Kral'ın Şehri'nin tüm şehrini yakmayı planladıktan sonra, Aerys'in çok geçmeden Kral Muhafızı şövalyesi Jaime Lannister tarafından katledilmesiyle şekillendi. Aerys'in küçük çocukları Viserys ve Daenerys Targaryen, Robert Baratheon'un Demir Taht'ı ele geçirmesinden sonra orada kaldıkları Pentos'a sürgün edildi. 

    Daenerys Targaryen/Jon Snow

    Demir Taht'ı geri almak isteyen Viserys ile Game of Thrones'taki planı, kız kardeşi Daenerys'i Jason Momoa'nın Khal Drogo'su ile evlendirmesiyle başladı. Ancak Drogo, kısa süre sonra Viserys'i kafasına erimiş altın dökerek öldürdü ve Daenerys'i Demir Taht'ın son Targaryen varisi olarak bıraktı. Essos'ta büyük bir taraftar kazandıktan sonra Targaryen kraliçesi, Jon Snow, Tyrion Lannister ve Lord Varys'ten destek aldığı Westeros'ta Demir Taht'ı talep etmeye çalıştı. Daenerys, şehri yakıp yıkarken binlerce masumu öldüreceği King's Landing'i görevden aldıktan kısa bir süre sonra Westeros'un Kraliçesi olarak adlandırılacaktı. Öfkesi Jon Snow'un onu Demir Taht'ın önünde öldürmesine neden oldu ve ardından ejderhası Drogon tarafından kaçırıldı. Daenerys, Demir Taht'a yükselmeden kısa bir süre önce, Jon Snow'un aslında Rhaegar Targaryen ve Lyanna Stark'ın gerçek oğlu olduğu ortaya çıktı ve onu Aegon VI Targaryen olarak gerçek varis yaptı. Bununla birlikte, Bran Stark'ı Westeros Kralı olarak adlandıran ve Targaryen saltanatına bir kez daha son veren bir Büyük Konsey çağrıldı ve Game of Thrones sona ermesi onu Duvarın Ötesinde özgür halkla yaşamak için gönderdiğini gördü.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top