Hesabım
    Hollywood'da Senaristlerin Büyük Grevi Başladı!

    Senaristler Birliği en son 2007-2008 yıllarında greve gitmişti.

    .

    Amerikan Yazarlar Birliği (Writers Guild of America - WGA), daha iyi çalışma koşulları talebiyle geniş çaplı bir greve gidiyor.

    Grev kararı resmi Twitter hesabından "WGA West Yönetim Kurulu ve WGA East Konseyi, üyeliklerinin kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, 2 Mayıs Salı günü saat 12:01'den itibaren geçerli olmak üzere oy birliğiyle grev kararı aldı." ifadeleriyle açıklandı.

    Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP) Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, görüşmelerin sona erdiğini ve WGA ile bir uzlaşıya varamadıklarını belirtmişti.

    AMPTP, yazarlar için tazminat ücretlerinde cömert artışların yanı sıra dijital platform çalışmalarında iyileştirmeler" içeren "kapsamlı bir paket teklifi" sunduklarını ve bu teklifi geliştirmeye hazır olduklarını; WGA'nın ise "bir şirketin, bir programı, belirli bir süre boyunca belirli sayıda yazarla yürütmesi" de dahil olmak üzere çeşitli tekliflerde ısrar etmeye devam ettiğini açıkladı.

    20 Mart'tan bu yana süren görüşmelerde çeşitli maddeler gündeme getirildi ve 17 Nisan'da 9 binden fazla WGA üyesi eğer 1 Mayıs gece yarısı itibariyle anlaşmaya varılamazsa greve gitmek için liderlerine yetki verdi.

    Hollywood'da senaristlerin son grevi bundan 2007 Kasım'ında başlamıştı. 100 gün süren grevin Amerikan eğlence endüstrisine maliyeti 2.1 milyar doları bulmuş, bu süreçte pek çok film ve dizi projesi iptal olmuş, diziler ve TV programları final yapmak zorunda kalmışlardı.

    Stüdyolar, potansiyel olarak yazarsız da üretilebilecek senaryoları stoklamış olsa da, yapım sırasında sahneler hakkında danışmak veya yeniden yazmak için yazarlara ihtiyaç duyulduğundan grev devam ettiği sürece yapımların büyük çoğunluğu durdurulacak.

    Yaklaşık iki ay sürebileceği tahmin edilen grevin ilk büyük etkisi gece yayınlanan "The Tonight Show with Jimmy Fallon", "Jimmy Kimmel Live", "Late Show with Steven Colbert" gibi talk showlar üstünde olacak. Bu programların yeni bölümleri çekilmeyecek ve yayıncılar tekrar bölümlerini yayınlayacaklar.

    Eğer grev süresi uzarsa, sonbaharda başlayacak olan yeni diziler ve sezonlar da kaçınılmaz olarak etkilenecek ve ertelenmek zorunda kalacaklar.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top