Hesabım
    Xavier Dolan Kariyerini Noktaladı: "Kendini Sinemaya Adamak Zaman Kaybı"

    Ödüllü yönetmen artık film çekmeyeceğini açıkladı.

    .

    Kanadalı yönetmen Xavier Dolan, yönetmenlik kariyerini noktaladığını ve artık film çekmeyeceğini açıkladı. Çocuk yaşlarda oyuncu olarak başlayan kariyerinde henüz 20 yaşındayken yazıp yönettiği "Annemi Öldürdüm" ile dikkat çeken Dolan, "Hayali Aşklar", "Laurence Anyways", "Mommy" ve "Tom Çiftlikte" gibi filmlere imza attı.

    Dolan sinemayı bırakma fikrini ilk olarak geçen yıl, arkadaşları ve ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istediğini söyleyerek ortaya atmıştı. Bu hafta İspanyol El Pais gazetesine verdiği bir röportajda bu kararını doğruladı:

    "İnsanların zar zor gördüğü bir projeye iki yılımı taahhüt etmek içimden gelmiyor. Bu hayal kırıklıklarını yaşamak için çok fazla tutku ortaya koydum. Bu, yönetmenliğimin kötü olup olmadığını merak etmeme neden oluyor ve öyle olmadığını biliyorum."

    Yönetmen, sorunun bir kısmının dünyanın ne kadar değişken hale geldiği ve hoşgörüsüzlüğün neden olduğu bir "iç savaş" tehdidi olduğunu öne sürdü. Eşcinsel olduğunu açıkalyan ve filmlerinde sıklıkla kuir temaları kullanan Dolan, "çevremizdeki her şeyin dağıldığı" bir zamanda, hikaye anlatmanın bir amacını olmadığını düşünüyor: "Sanat işe yaramaz ve kendini sinemaya adamak zaman kaybı."

    Sevilen bir kült yönetmen olmaya devam etse de, Dolan'ın kariyeri son yarım on yılda daha sıkıntılı bir sürece girdi. 2016'da "Alt Tarafı Dünyanın Sonu" ile Cannes Film Festivali'nde büyük ödülü kazandı, ancak film oldukça kutuplaşmış eleştirilerle karşılandı. 2018'de yayınlanan "The Life & Death of John F. Donovan" filmi geniş çapta eleştirildi. 2019 tarihli son filmi "Matthias & Maxim" ise biraz daha başarılıydı, ancak yine de önceki filmlerine kıyasla eleştirel anlamda bir zafer değildi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top