Hesabım
    Nuri Bilge Ceylan İstanbul Modern'de!

    İstanbul Modern, yeni müze binasındaki ilk fotoğraf sergisinde Nuri Bilge Ceylan’ın "Başka Bir Yerde" sergisini ağırlıyor.

    İstanbul Modern

    İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, açılış sergisinde günümüz sinemasının en özgün yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan’ın izleyiciyle ilk kez buluşacak fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor. Ceylan, filmlerindeki güçlü sinema dilini fotoğraflarına da taşıdığı çalışmalarıyla izleyicinin hayal dünyasını harekete geçiriyor. “Başka Bir Yerde” sergisi, yönetmenin filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız “başka bir yerde” olmayı arzulayan karakterlerine de gönderme yapıyor.

    Karakterlerin içinde yaşadıkları doğa ve yapılı çevreyle kurduğu ilişkiler, özenle kurgulanmış fotografik atmosfer, dramatik ışık kullanımı, renklerin birbirleriyle diyaloğu, abartısız duygular ve sakin yüz ifadeleri sergideki fotoğrafların tipik özellikleri olarak dikkat çekiyor.

    Nuri Bilge Ceylan

    Ceylan’ın çalışmaları yaşamlarımızın yaşadığımız coğrafyadan ayrı değerlendirilemeyeceğini akla getirmekle birlikte, aynı zamanda bizi birbirimize bağlayan insani deneyimlerin derinliğine de işaret ediyor.

    İnsanların sürdürdüğü hayat mücadelelerini, yalnızlıklarını, zaman zaman can sıkıntılarını ve melankolilerini görünür kılan Ceylan, coğrafyalar arasındaki farklılıklardan ziyade ortak duygulara odaklanıyor. Ceylan’ın fotoğraflarında gördüğümüz kendine özgü biçimsel dil, hayal gücümüzü harekete geçirerek gitmediğimiz ve deneyimlemediğimiz coğrafyalara ve insanlara yakınlık hissetmemizi sağlıyor.

    “Beyoğlu’nda Tramvaylar, İstanbul” ve “İstanbul’da Bir Kış Akşamı” gibi 2004 tarihli önemli çalışmalarıyla İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alan Nuri Bilge Ceylan’ın sergisinin küratörlüğünü İstanbul Modern Fotoğraf Küratörü ve Bölüm Yöneticisi Demet Yıldız Dinçer üstleniyor.

    Nuri Bilge Ceylan

    İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, sergiyle ilgili olarak şunları söyledi:

    "Müzemiz için bir dönüm noktası oluşturan yeni binamızın açılışını Nuri Bilge Ceylan’ın özel anlara tanıklık eden eşsiz fotoğraflarıyla gerçekleştirmek bizim için çok anlamlı. Türkiye’nin bağımsız bir fotoğraf bölümüne sahip tek müzesi İstanbul Modern’in Fotoğraf Koleksiyonu’nda bugün 10 binin üzerinde çalışma bulunuyor. Dünyadan ve ülkemizden birçok fotoğraf sanatçısının çalışmalarından oluşan bu geniş koleksiyon, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından çalışmalar da dahil olmak üzere, tarihsel öneme sahip eşsiz fotoğrafları da bünyesinde barındırıyor. Sinemada olduğu gibi fotoğraf alanında da özgün çalışmalara imza atan Ceylan’ın dünyanın farklı noktalarında çektiği fotoğraflarla bize kapılarını açtığı hayal dünyası, yeni binamızdaki fotoğraf galerimizin sanatseverlere sunacağı deneyime özel bir katkıda bulunacak."

    Nuri Bilge Ceylan

    Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç ise şu ifadelerde bulundu:

    "Burgan Bank olarak, bankacılık sektöründe en iyi müşteri deneyimine ve yenilikçi teknolojilere yatırım yaparken, kültür-sanat alanında da çeşitli projeleri destekleyerek toplumsal gelişmeye katkı sağlamaya önem veriyoruz. Sinemamıza çok değerli eserler ve ödüller kazandıran Nuri Bilge Ceylan’ın, dünyanın farklı yerlerinden insan portrelerini bizlerle buluşturduğu ‘Başka Bir Yerde’ sergisinin bir parçası olmaktan ve sanatseverlerle buluşmasına destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Farklı coğrafyalara ve kültürlere yakınlık hissetmemizi sağlayan bu sergiyi heyecanla karşılıyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz."

    "Kültür değişse de insanın özü değişmiyor"

    İlk kez izleyiciyle buluşan fotoğrafların Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği portreleri içerdiğine dikkat çeken serginin küratörü Demet Yıldız Dinçer, “Sanatçının “kültür değişse de insanın özü değişmiyor duygusunun bir yansıması olan sergideki çalışmaları, yerel kültürleri aşan evrensel insani tecrübelere odaklanıyor. Filmlerinde ülkesinin insanlarının diğer yerlerde yaşayanlardan karakter olarak farklılıklarını değil ortak noktalarını ortaya koymaya çalışan Ceylan, bu defa başka ülkelere giderek fotoğraf aracılığıyla aynı amaca ulaşmayı hedefliyor” dedi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top