Hesabım
    60. Antalya Altın Portakal film Festivali İptal Edildi

    Altın Portakal Film Festivali bu yıl yapılmayacak.

    .

    "Kanun Hükmü" adlı belgesel film üzerinden başlayan tartışmalar sonucunda bu yıl 60. kez düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, X ve Instagram üzerinden paylaştığı bir video ile konuyla ilgili açıklama yaptı. Aynı zamanda festival başkanı olan Böcek; son tartışmaların ardından, 7-14 Ekim arasında gerçekleştirilmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini duyurdu.

    Festival Krizi Nasıl Başladı?

    İlk olarak "Kanun Hükmü" adlı belgesel, “filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği” gerekçesiyle 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci belgesel hakkında verilen kararı “sansür” olarak nitelendirdi. Kararın ardından festivalin 20 jüri üyesi belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceğini açıkladı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan 27 filmin yönetmen ve yapımcısı da filmlerini festivalden çekme kararı aldıklarını duyurdu.

    Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden Yönetmenler de Çekildi: "Kanun Hükmü" Yoksa Biz de Yokuz!

    Karara yoğun tepki gösterilirken Altın Portakal Film Festivali’yse baskıların ardından geri adım attı. Festivalin sosyal medya X hesabından yapılan açıklamada ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verildiğini duyurulurken, “Filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin” belgelenmesi gerekçe olarak gösterildi. Filmin geri alındığının açıklanmasından kısa süre sonra ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, festivalden çekildiğini duyurdu. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çekti. Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, daha sonra belgeselin tekrar seçkiden çıkarıldığını açıkladı. Son olarak Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanı Demet Akbağ, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

    Antalya Film Festivali Jürisinden Kamuoyuna Duyuru: "Kanun Hükmü Seçkiye Geri Alınmazsa.. "

    Altın Portakal Film Festivali, bu kararla, 1979 ve 1980 yıllarından sonra 3. kez iptal edilmiş oldu. 1979'da düzenlenecek olan festivalde sansür kurulunun Yavuz Pağda'nın yönettiği 'Yolcular', Ömer Kavur'un yönettiği "Yusuf ile Kenan" ve Yavuz Özkan'ın yönettiği "Demiryol" filmlerini yasaklayıp, yapımın bazı bölümlerini de kesmek istemesi üzerine yapımcılar, yönetmenler, jüri üyeleriyle birlikte festivalden çekilme kararı alınca festival iptal edilmişti. 13- 20 Eylül 1980 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan festival ise 12 Eylül Askeri Darbesi nedeniyle gerçekleştirilememişti. 2011 yılında düzenlenen 48. Altın Portakal Film Festivali'nde ise 1979 ve 1980 yıllarında düzenlenemeyen festivallerin filmlerine "Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri" verilmişti.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top