Hesabım
    2023'ün Dev Bütçeli Filmlerinden Yalnızca Biri Kâr Elde Etti!

    Yeni bir rapora göre, 2023 yılında vizyona giren ve bütçesi 200 milyon dolar ve üstü olan filmlerden yalnızca biri gişede kar elde etti.

    .

    Bu yıl vizyona giren stüdyo filmlerinin çoğunun, halihazırda yüksek olan yapım maliyetleri, pandemi dönemi gecikmeleri ve enflasyonun birleşimiyle iyice şişti. Sonuç olarak, 2023'te gösterime giren toplam 14 filmin yapım maliyeti 200 milyon dolar veya daha fazla oldu.

    Bu filmler arasında "Hızlı ve Öfkeli 10", "Indiana Jones ve Kader Kadranı", "Küçük Deniz Kızı", "Mission Impossible - Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm", "The Marvels", "The Flash", "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", "Elemental", "Dolunay Katilleri" ve "Transformers: "Rise of Beasts" yer alıyor.

    Vizyona daha yeni giren "Dilek" ve "Napolyon" da bütçesi 200 milyon doların üstünde olan filmlerden. Aynı kategoride yer alan "Aquaman ve Kayıp Krallık" ise Aralık ayında vizyona girecek.

    IndieWire'ın raporuna göre, şimdiye kadar yayınlanan 13 filmden yalnızca "Galaksinin Koruyucuları 3" kâr elde etmeyi başardı. James Gunn'ın yazıp yönettiği üçlemenin son filmi olarak pazarlanan Marvel filminin bütçesi 250 milyon dolar olarak belirlendi ve gişede 845 milyon dolar hasılat yaparak yılın en çok hasılat yapan dördüncü filmi oldu.

    Filmlerinin çoğunnun ortalamanın üstünde kazanç elde etmesine rağmen, yalnızca bir filmin kârlı hale geçmesi, büyük bütçeli filmlerin modern sinema ortamında ne kadar zorlanmaya başladığının altını çiziyor. Bu durum tüm stüdyolarda aynı ancak daha çok devam filmleri ve yeniden yapımlarla sınırlı. Martin Scorsese'nin "Killers of the Flower Moon"u listedeki az sayıdaki franchise dışı filmden biri, ancak muhtemelen gişede 200 milyon dolarlık bütçesini telafi edemeyecek.

    2023'ün en çok hasılat yapan üç filmi olan "Barbie", "Süper Mario Kardeşler Filmi" ve "Oppenheimer"ın her birinin yapımı 150 milyon doların altında bir maliyete sahip; bu kesinlikle küçük bir bütçe değil, ancak kâr elde etmeye çok daha yardımcı. Üç film de mevcut bir film serisinin parçası değildi ve "Barbie" ve "Oppenheimer" örneğinde, gerçek izleyici ilgisi üzerine inşa edilen "Barbenheimer" fenomeni, her iki filmin de gişe getirilerine fayda sağladı.

    "Galaksinin Koruyucuları 3", 2023'te kâr elde eden tek büyük bütçeli film olsa da, Marvel'ın bu yılki diğer iki filmi "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" ve "The Marvels", maliyetini çıkarmakta bile zorlandı. Büyük bütçe stratejisi şu anki haliyle açıkça mantıklı bir strateji olmadığını ortaya koyuyor ve Hollywood'un büyük kayıplarla sonuçlanmaya başlayan geleneksel bilgeliğini yeniden değerlendirmesi gerekiyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top