Hesabım
    Scarlett Johansson, ChatGPT'nin Sesini Kopyaladığı İddiasıyla Yasal İşlem Başlattı

    Johansson, daha önce gelen teklifleri reddetmesine rağmen, kendi sesine benzer bir ses kullananan OpenAI şirketine karşı yasal süreci başlattı.

    .

    Hollywood'un en ünlü yüzlerinden biri olan Scarlett Johansson, son günlerde sesiyle gündemde. Oynadığı onlarca filmin yanı sıra, "Her" filminde bir yapay zeka işletim sisteminin sesi olarak da hafızalarda yer eden Johansson, sesini rızası dışında kullandığı iddiasıyla yapay zeka şirketi OpenAI'a karşı yasal işlem başlatıyor.

    OpenAI'ın kısa süre önce tanıttığı sesli sohbet robotu ChatGPT-4o’nun Sky adlı yeni sesi kısa süre içinde Johansson'ın "Her"deki sesine benzetildi. Oyuncunun kendisi de kendi sesine "korkunç derecede benzer" bir ses kullanılması karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını belirtti.

    OpenAI'dan, bunun Johansson'ın sesini taklit etme amacı taşımadığını, robotun kullandığı seslerin işbirliği yapılan seslendirme sanatçılarından alındığını söyleyen bir açıklama yapıldı. Fakat Johansson, şirketi ve CEO'su Sam Altman'ı, sesini izinsiz olarak kopyalamakla suçluyor.

    Yıldızın avukatları, OpenAI seslerinin nasıl geliştirildiğine dair resmi bir açıklama talebiyle yasal harekete geçiyor. OpenAI ise bu süreçte söz konusu ses seçeneğini kaldırdı.

    Daha Önce Teklif Gelmişti!

    Scarlett Johansson'ın belirttiğine göre, Altman aylar önce, yapay zeka kişisel asistan sesini türetmek için Johansson'ın sesini kullanıp kullanamayacağını sordu. Teklifi reddettiğini belirten oyuncu şunları söyledi:

    "Altman, eğer bu sistemi seslendirirsem, teknoloji firmalarıyla yaratıcı sektörler arasındaki mesafenin kapanması için bir köprü olabileceğimi, yapay zekayla ilgili kaygıları olan kullanıcıların daha rahat hissetmesine yardımcı olabileceğimi söyledi. Benim sesimin insanlar için rahatlatıcı olabileceğini düşündüğünü iletti."

    Johansson ayrıca, Sky kullanıma açılmadan iki gün önce Altman'ın kendisine tekrar ulaşmak istediğini ve "kararını gözden geçirmesini istediğini" belirten bir mesaj ilettiğini söyledi.

    Şimdi avukatları aracılığıyla şirketten sesin nasıl üretildiğinin açıklanmasını talep eden oyuncu şunları söylüyor:

    "Deepfake ile boğuştuğumuz ve benliğimizi, işlerimizi korumaya çalıştığımız bu günlerde, sorduğumuz soruların tam bir açıklamayı hak ettiğini düşünüyorum."

    Johansson'un OpenAI'ya karşı davası, yapay zeka kullanımının etiğine ilişkin süregelen tartışmadaki pek çok konudan sadece biri. Sesleri yeniden yaratmak, medyada özel bir endişe konusu haline geldi ve tartışma Morgan Neville'in merhum şef Anthony Bourdain'in sesini taklit etmek için yapay zekayı kullanan "Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain" adlı belgeseline kadar uzanıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top