İlker Çatak İmzalı “Sarı Zarflar” Oscar Aday Adayı Oldu

Akademi’nin yaptığı tarihi kural değişikliği sayesinde Berlin’den Altın Ayı ile dönen “Sarı Zarflar”, herhangi bir ülke onayı beklemeden doğrudan 2027 Oscar yarışına dahil edildi.

Bir Film

İlker Çatak’ın son filmi “Sarı Zarflar”, sinema dünyasının en yüksek mertebesi olan Oscar yolculuğuna alışılagelmişin dışında bir başlangıç yaptı. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin 99. Akademi Ödülleri için 1 Mayıs’ta yürürlüğe koyduğu yeni düzenleme, festival şampiyonlarının önündeki bürokratik engelleri kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, 76. Berlin Film Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazanan “Sarı Zarflar”, Almanya veya Türkiye’nin resmi seçimi olmasına gerek kalmaksızın doğrudan En İyi Uluslararası Film kategorisinde aday adayı statüsü kazandı.

Yeni kurallar sadece başvuru sürecini değil, ödülün felsefesini de değiştiriyor. Artık Uluslararası Film kategorisinde adaylık bir ülkeye değil, doğrudan filmin kendisine atfediliyor. Ödül töreninde heykelciği ülke temsilcileri değil, yaratıcı ekip adına yönetmen kabul edecek. Geçtiğimiz yıllarda “Öğretmenler Odası” ile büyük ses getiren İlker Çatak, bu yeni sistemle birlikte Oscar heykelciği üzerindeki plakette isminin bizzat yer alacağı tarihi bir fırsatın kapısını aralamış oldu.

Filmin başarısı sadece Oscar ile sınırlı değil. Almanya’nın “Oscar”ları olarak bilinen Lola Ödülleri’nde (Alman Film Ödülleri) tam 9 dalda aday gösterilen yapım, teknik başarısının yanı sıra oyunculuk performanslarıyla da göz dolduruyor. Türkiye’nin sevilen oyuncularından Özgü Namal’ın En İyi Kadın Oyuncu ve Tansu Biçer’in En İyi Erkek Oyuncu adaylıkları, filmin uluslararası arenadaki gücünü perçinliyor.

Bir Film

Etik Bir Hesaplaşmanın Hikayesi

Senaryosu İlker Çatak, Ayda Meryem Çatak ve Enis Köstepen tarafından yazılan film; idealleri ile hayatta kalma arzusu arasında sıkışan bir çiftin etik ve politik yol ayrımlarını konu alıyor. Almanya, Fransa ve Türkiye ortak yapımı olan bu sarsıcı drama, şu an Türkiye’de Bir Film dağıtımıyla sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

facebook Tweet
Benzer Haberler