Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 Eylül – 4 Ekim 2026 tarihleri arasında düzenlenecek olan 33. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Orhan Kemal Emek Ödülleri’nin sahibi olan isimler belli oldu. Edebiyatımızın usta kalemi Adanalı yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak hedefiyle her yıl sinema emekçilerine verilen bu saygın ödüller; bu yıl oyuncu Suna Selen, oyuncu, senarist ve yönetmen Macit Koper ile yönetmen, senarist ve yapımcı Aydın Sayman’a sunulacak. Festival Yürütme Kurulu, Türk sinemasına yıllardır hem kamera önünde hem de kamera arkasında çok yönlü emek veren bu üç usta sanatçıya ödül takdim etmekten büyük onur duyduklarını belirtti.
Ödülün bu yılki sahiplerinden tiyatro kökenli usta oyuncu Suna Selen, "Pamuk Prenses ve 7 Cüceler", "At", "Faize Hücum" ve "Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri" gibi unutulmaz sinema filmlerinin yanı sıra "Sihirli Annem" ve "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" gibi fenomen dizilerdeki karakteristik rolleriyle hafızalarda yer edindi. Sanatçının canlandırdığı her karaktere kattığı derinlik, istikrarlı kariyeri ve mesleğine kazandırdığı saygınlık ödülün kendisine verilmesinde ana etken oldu.
Hem oyuncu hem de senarist olarak Türk sinema tarihine yön veren Macit Koper ise "Anayurt Oteli", "Aaahh Belinda" ve "Hakkâri'de Bir Mevsim" gibi klasikleşmiş filmlerdeki unutulmaz performanslarının yanı sıra "Sarı Mercedes", "Rumuz Goncagül" ve "Zıkkımın Kökü" gibi önemli yapımların senaryolarına imza atması sebebiyle ödüle layık bulundu.
Sinematek yıllarından itibaren sektörün içinde yer alan bir diğer usta isim Aydın Sayman da "Sır Çocukları", "Güneşteki Leke" ve "Janjan" gibi filmlerde yönetmen, senarist ve yapımcı olarak toplumsal meseleleri beyaz perdeye taşıması ve kamera arkasındaki çok yönlü üretimleri nedeniyle ödüllendirildi. Orhan Kemal Emek Ödülleri, Türk sinemasının bu üç önemli ismine festivalin açılış töreninin gerçekleştirileceği 26 Eylül Cumartesi akşamı düzenlenecek törenle takdim edilecek.