DC Evreni Bir Hata Mıydı? Zack Snyder'dan Marvel Hakkında Dikkat Çeken İtiraf!

DC Sinematik Evreni’ni kurarken Marvel’ı kopyalamaktan kaçınan ünlü yönetmen Zack Snyder, yıllar sonra yaklaşımı hakkında öz eleştiride bulundu.

DC
Yazan: İdil Hazal Acar

Sinema dünyasının en çok tartışılan yönetmenlerinden biri olan Zack Snyder, DC Sinematik Evreni vizyonu ve sinematik tercihleri hakkında yıllar sonra dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Marvel Sinematik Evreni 2013 yılında Iron Man 3 ve Thor: The Dark World gibi devam filmleriyle küresel çapta bir gişe devine dönüşmüşken, Snyder aynı yıl vizyona giren Man of Steel ile yeni bir DC evreninin temelini atmıştı. Daha sonra, 2016 yapımı Batman v Superman: Dawn of Justice ile geniş bir evren yaratılmış ancak tonu nedeniyle sinemaseverleri ikiye bölmüştü.

Marvel’ın aksine popüler eğlenceyi, mizahı ve yüksek tempolu aksiyonu merkeze almak yerine Superman ve Batman gibi kahramanları tanrısal, mitolojik figürler olarak ele almayı tercih eden Snyder, Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yaptığı son açıklamalarda bu yaklaşımını yeniden değerlendirdi.

"Marvel Bir Hız Treni Gibiydi, Belki de İzlemem Gereken Yol Oydu"

Yeni filmi The Last Photograph’ın dünya prömiyeri vesilesiyle The Hollywood Reporter’a konuşan 60 yaşındaki yönetmen, DC dönemine ve rakipleri Marvel’ın başarısına açıklıkla değindi. Marvel’ın sinemaseverlere sunduğu formülü bir lunapark hız trenine benzeten Snyder, şu ifadeleri kullandı:

"Marvel adeta bir hız treni gibi, değil mi? Yükselişler, düşüşler, öylece süzüldüğünüz anlar ve sonra yeniden ani bir düşüş... Günün sonunda kendinize 'Vay canına, bu çılgıncaydı, harikaydı.' dersiniz. Dürüst olmak gerekirse benim böyle bir şeye hiçbir zaman ilgim olmadı. Ama bilirsiniz, belki de bu bir hataydı."

Yıllardır DC üçlemesindeki (Man of Steel, Batman v Superman, Zack Snyder's Justice League) karanlık ve mitik yapıyı savunan yönetmenin ilk kez bu kadar açık bir öz eleştiride bulunması sinema dünyasında geniş yankı uyandırdı. Snyder, klasikler arasına giren "patlamış mısır sineması" mantığı eksik olduğu için DC evreninin Marvel seviyesinde kitlesel bir başarı yakalayamamış olabileceğini dolaylı olarak kabul etti.

Kendi Tarzından Vazgeçmiyor: Yeni Filmi "The Last Photograph" Dağıtımcı Bulmakta Zorlanıyor

Snyder, söz konusu durumun bir "hata" olabileceğini kabul etse de kendi sinematik üslubundan pişman olmadığını da ekledi. Klasik eğlence formüllerini uygulayamadığını belirten ünlü yönetmen, "Ben böyle düşünemiyorum, bunu yapamam. Ben hikayenin arkasındaki mitolojiyle ilgilenmeyi tercih ediyorum. Belki bu yaklaşım izleyici için o kadar da eğlenceli değildir." sözleriyle kendi vizyonuna sadık kaldığını vurguladı.

Şu an DC ile yolları tamamen ayrılan ve koltuğu devralan eski dostu James Gunn’ı desteklediğini belirten Snyder, kendi yeni bağımsız projesi The Last Photograph ile meşgul olduğu için henüz Gunn’ın yeni Superman filmini izleyemediğini söyledi.

Ancak Snyder'ın bu ağır tonlu anlatım tarzı, yeni projesinde de karşısına bir engel olarak çıkıyor. Toronto Film Festivali'nde gösterilen The Last Photograph, eleştirmenlerden son derece olumsuz tepkiler aldı. Henüz hiçbir yayıncı veya dağıtım platformu tarafından satın alınmayan film için gösterim öncesi şaka yapan Snyder, salondaki izleyicilerin filmi izleyecek tek insanlar olarak kalabileceğini esprili bir dille ifade etti.

İdil Hazal Acar
İdil Hazal Acar
-İçerik Editörü
Sanat filmleri ithal ederek başladığı kariyerinde, farklı formatlarda sinema içerikleri üretmeyi sürdürüyor. ODTÜ’de aldığı Felsefe eğitimini; romancı, eleştirmen ve senarist kimlikleriyle harmanlayarak gişe rekortmeni filmler ve festival seçkileri arasında aynı tükenmeyen merakla mekik dokuyor.
Benzer Haberler