Hesabım
    9. Seattle Türk Film Festivali Başladı

    4 Aralık'ta başlayan 9. Seattle Türk Filmleri Festivali, sistem eleştirisini insan ilişkileri üzerinden ele alan filmleri Amerikan izleyicisiyle buluşturuyor.

    9. Seattle Türk Filmleri Festivali, 4 Aralık'ta başladı. Festival bu yıl, sistem eleştirisini insan ilişkileri üzerinden ele alan filmleri Amerikan izleyicisiyle buluşturuyor. Bankacılık, uyuşturucu kullanımı, göçmenlik, parasal sorunlar, bürokratik engeller, sektöre sonradan giren yönetmenlerin yanı sıra genç yönetmenler de yaptığı filmlerle bu yıl Amerika’da STFF’te izleyici karşısına çıkıyor.

    Festivalde gösterimi yapılacak filmler şu şekilde:

    İnsanlar İkiye Ayrılır

    Kapitalist sistem araçlarının eleştirildiği bu filmde yönetmen Tunç Şahin, temposu hiç düşmeyen bir bankacılık hikayesi anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosundaki Burcu Biricik, Pınar Deniz, Aras Aydın, Başak Daşman, Erdem Akakçe, Nezaket ErdenGökay Müftüoğlu ve Sabahattin Yakut, oyunculuklarıyla akılda kalacak bir filme imza atıyorlar. İnsanlar İkiye Ayrılır,57. Antalya Film Festivali'nde Tunç Şahin'e En İyi Senaryo, Nezaket Erden'e ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini getirdi.

    Bir Nefes Daha

    Bonzai gençlerin çok kolay ulaşabildikleri ve ucuz olması nedeniyle, özellikle yoksul mahallerde kullanımının hızla arttığı bir uyuşturucu. Bu bölgelerde gençlerin uyuşturucunun verdiği ataletin yanı sıra, rap müzik yoluyla çığlıklarını duyurma çabası Yönetmen Nisan Dağ’ın İstanbul'un kenar semtlerinden Karaçınar’da yaptığı gözlemler, konuştuğu gençler filmde can buluyor. Oyuncular Müfit Kayacan, Hayal Köseoğlu, Ushan ÇakırMerve Seyma Zengin bizleri filmde canlandırdıkları rollere ve yaşanılan ortama çekip rap müziği eşliğinde bu bölge insanının yaşamına tanıklık ettiriyorlar. Film 28. Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nde; En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo Ödülü,(Nisan Dağ), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Eren Çiğdem), Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü (Hayal Köseoğlu), Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülü  (Oktay Çubuk), Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülüne layık görüldü.

    9,75

    Uluç Bayraktar’ın yönetmenliğini yaptığı ve usta oyuncu Nejat İşler’in başrolünü paylaştığı 9,75 Seattle izleyicisi ile buluşuyor. Funda Eryiğit, Berkay Ateş, Menderes SamancılarŞebnem Bozoklu ve Ercan Kesal’ın da oyuncu kadrosunda yer aldığı film Mehmet Eroğlu’nun “9,75 Santimetrekare” romanından uyarlanmış. Almanya’nın en saygın bağımsız sinema festivali Snowdance’da 2021 En İyi Film ve En İyi Senaryo Ödülleri kazanan “9,75” Toplumdaki herhangi bir olayın ve sorunun ülkedeki her bireyi nasıl etkilediğini, Kürt sorunu ve gezi planını arka planda tutarak olaylara tepkinin kişiye göre nasıl değiştiğini anlatan bir film.

    Okul Tıraşı

    9. Seattle Türk Film Festivali’nin en gözde filmlerinden biri “Okul Traşı”. Anadolu'nun kırsal bölgesindeki bir okuldaki yaşanan, bürokratik engeller, çaresizlikler ve olanaksızlıkları konu alan filmde Samet Yıldız, Ekin Koç, Mahir İpek, başrolleri paylaşıyorlar. Ferit Karahan’ın yönetmenliğini yaptığı film, 58. Altın Portakal Ulusal Film Yarışmasında En İyi Film, En İyi Senaryo (Ferit Karahan & Gülistan Acet), En İyi Kurgu (Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyar) ve Ankara 32. Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, (Ekin Koç) ödüllerini kazandı.

    Dirlik Düzenlik

    STFF’nin bu yılki bir başka filmi de 2006’da “Annem Sinema Öğreniyor” kısa filminin ardından 2014’te “Toz Ruhu” filmi ile adını duyuran Nesimi Yetik’ten. Çanakkale’de geçen film bir anne ve iki kızı arasındaki ilişkileri, aynı çatı altında nasıl farklı hayatlar yaşanabileceğini anlatıyor. Filmin senaryosunu Nesimi Tetik’le birlikte yazan Betül Esener aynı zamanda başrol oyunculuklarından birini paylaşıyor. Diğer oyuncular ise Dudu Yetik ve Asiye Dinçsoy. Film bu iki oyuncuya 57. Antalya Film Festivali’nde “Cahide Sonku” ödülünü kazandırdı. Ayrıca Asiye Dinçsoy 40. İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.

    Çatlak

    Aslında fizik mühendisi olan ve 2009’da yaptığı kısa filmle sektöre giren Fikret Reyhan’ın ikinci uzun metraj filmi Çatlak bu yıl STFF gösterim listesinde. Film, Fatih'in (Hakan Emre Ünal) İngiltere’de çalışırken maddi olarak sıkıntıya düşüp Ayhan'dan (Görkem Mertsöz) aldığı borcu ödeyememesi sonucu, Ayhan’ın aile evine gidip parasını istemesi ile başlar. Ailenin borcun ödenmesi etrafında şekillenen konuşmaları, hesaplaşmaları filmin temposunu hiç düşürmeden “gerçeğin ta kendisi” dedirtecek bir ustalıkla kurgulanmış. Film Fikret Reyhan’a 40. İstanbul Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülünü getirdi. Ayrıca, 32. Ankara Film Festivali'nde SİYAD En İyi Film ve 57. Altın Portakal Film Festivali'nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödüllerini kazandı.

    Kumbara

    Orhan (Murat Kılıç), eşi Ayfer (Gülçin Kültür Şahin) ve çocuğunun (Mert Ateş) ihtiyaçlarını karşılaması yanı sıra, hasta annesiyle de ilgilenmektedir. Yanlış kararları sonucu ekonomik olarak günden güne daha zor bir hayata sürüklenen Orhan para kazanmak için çok farklı yollar deneyecektir. Yönetmenliğini Ferit Karol’un yaptığı film 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Behlül Dal En İyi İlk Film ödülüne layık görüldü.

    Omar ve Biz

    Yönetmenliğini Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in paylaştığı filmin başrol oyuncuları Cem Bender, Taj Sher YakubMenderes Samancılar ve Hala Alsayahnej. Son yılların en önemli sorunlarından biri olan zorunlu göç konusunu ele alan film 26 farklı festivalden ödüllerle döndü. Önyargıların, klişelerin, politik bakış açısının, öğretilerin, bireysel kararlarımızda ne kadar etkin olduğunu anlatan film Omar ve Mariye’nin üzerinden anlatılıyor.

    2021 STFF KISA FİLM YARIŞMASI SONUÇLARI

    STFF’in her yıl düzenlediği ve tanınırlığı hızla artan Kısa Film Yarışmasına bu yıl da 200'e yakın kısa film katıldı. Birbirinden iyi filmler arasından seçilen 10 kısa film festival süresince izleyiciye ulaşacak. 

    2021 STFF Kısa Film Yarışması Jüri Özel Ödülü, yönetmenliğini Emre Sert ve Gözde Yetişkin’in yaptığı Kısmet filmine verildi. 

    2021 STFF Kısa Film Yarışması Birincisi: Büyük İstanbul Depresyonu (Zeynep Dilan Süren)

    2021 STFF Kısa Film Yarışması İkincisi: Aynı Gecenin Laciverti (Nuri Cihan Özdoğan)

    Festival süresince izlenebilecek Kısa Film Listesi:

    Güzel Havalar - Okan Akgün

    Brigitte Bardot - Çağıl Bocut

    Her Şey Olması Gerektiği Gibi  - Onat Esenman

    Kısmet - Emre Sert, Gözde Yetişkin 

    Leylak - Scott Aharoni, Dennis Latos

    Aynı Gecenin Laciverti - Nuri Cihan Özdoğan

    Madun - Ali Cabbar

    Susam - Sami Morhayim

    Suçlular - Serhat Karaaslan

    Büyük İstanbul Depresyonu - Zeynep Dilan Süren

    Festival TACAWA organizasyonunun bir faaliyetidir.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top