Hesabım
    Türk Filmleri, Almanya'da 100 Milyon Euro Zarara Uğradı

    Türk filmleri, yurtdışında en çok izlendiği ülke olan Almanya'da iki yıl içinde 100 milyon Euro hasılat kaybına uğradı.

    Habertürk'ten Mehmet Çalışkan'ın haberine göre, Türk filmleri Almanya'da son iki yılda yaklaşık 100 milyon Euro zarara uğradı.

    Nüfusları hemen hemen aynı olan Almanya ve Türkiye'de, 2019 yılındaki, yani pandemi öncesindeki izleyici sayıları arasında yaklaşık iki kat fark vardı. 2019'da Almanya'da toplam 119 milyon bilet satılırken, Türkiye'de 56 milyon bilet satıldı. 2020'de, pandemi etkisiyle Almanya'da da bilet satışı azaldı fakat iki ülke arasındaki fark aynı oranda kaldı. 2020'de Almanya'da 38 milyon bilet kesilirken, Türkiye'de satılan bilet sayısı 17 milyona düştü. Türkiye ve Almanya'nın bilet satışı arasındaki fark, 2021 yılında ise yaklaşık dört katına çıktı. 2021 yılında Almanya'da toplam 34 milyon sinema bileti satıldı, Türkiye'de ise yalnızca 9 milyon. 

    Almanya'da film dağıtımcılığı yapan Ali Fidan, Habertürk'e verdiği röportajda, pandemi döneminde Türk filmlerinin yılda yaklaşık 50 milyon Euro zarara uğradığını açıkladı. Pandeminin, tüm dünyada olduğu gibi Almanya'da da sinema sektörünü kötü şekilde etkilediğini belirten Fidan, Almanya'da devletin ve kültür bakanlığının, sinema sektöründeki işten çıkarmaları ve iflasları önlemek için yardım paketlerinin uygulmaya alındığını ve tüm giderler için %80'e varan teşvikler verildiğini belirtti. Ali Fidan, sinema salonlarının açıldığı Temmuz ayından bu yana 34 milyon bilet satılmasının, Almanya'nın sinema sektörünün bu krizden çabuk çıkacağını gösterdiğini söyledi.

    Türk nüfusun yoğun olduğu Almanya, yerli filmlerin yurtdışında en çok izlendiği ülke. Almanya'da en çok hasılat elde eden filmler arasında Recep İvedik serisi, Fetih 14537. Koğuştaki Mucize gibi filmler bulunuyor. Türk filmlerinin Almanya'da, yılda yaklaşık 50 milyon Euroluk bir hasılat elde ettiğini belirten Ali Fidan, son iki yılda yerli filmlerin kaybının da 100 milyon Euro olduğunu açıkladı ve yeni yılda vizyona girecek yerli filmlerin bu açığı kapatmasını umduğunu söyledi. 

    Kaynak: Habertürk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top