Hesabım
    Duayen Sinema Araştırmacısı ve Yazarı Agah Özgüç Hayatını Kaybetti

    Türk sinemasına sayısız eser ve arşiv bırakan Agah Özgüç, 90 yaşında hayatını kaybetti.

    "Türlerle Türk Sineması, "Türk Sinemasında İstanbul", "Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü", "Afişlerle Türk Sineması" gibi sayısız esere imza atan sinema araştırmacı, arşivci ve yazar Agah Özgüç, bugün sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Özgüç'ün ölüm haberi, Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) sosyal medya hesabından duyuruldu.

    1932 yılında İstanbul'da doğan Özgüç, 1961'de profesyonel olarak gazeteciliğe başladı. Döneme damgasını vuran sinema ve magazin dergileri Artist, Sinema, Ses ve Perde'nin yanı sıra; Hafta Sonu, Ekspres, Akşam, Yeni Gazete, Milliyet gibi gazetelerde de yazılar yazdı. İlerleyen yıllarda Gelişim Sinema, Albüm, Öküz, Cumhuriyet Dergi, Antrakt, Popüler Sinema, Popüler Tarih gibi birçok mecrada yazıları yayınlandı.

    Geniş sinema arşiviyle, Türk sineması hakkındaki birçok kitap, belgesel ve sergi çalışmalarında danışmanlık yapan Özgüç, "Türk Sinemasında İlkler", "Türk Sinemasında Cinselliğin Tarihi", "Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney", "Türkan Şoray", "Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü (1914-2014)" gibi eserlerle Türk sinema araştırmalarına büyük katkı sağladı. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top