Hesabım
    "Top Gun: Maverick"e İntihal Davası Açıldı!

    Paramount Pictures’ın 36 yıl sonra gelen devam filmi için orijinal hak sahibine ödeme yapmadığı iddia edildi.

    Joseph Kosinski'nin yönettiği ve Tom Cruise'un yıllar sonra, gençliğinde canlandırdığı ikonik Pete "Maverick" Mitchell karakteriyle izleyici karşısına çıktığı "Top Gun: Maverick" geçtiğimiz hafta vizyona girdi ve dünya çapıda başarılı bir gişe yolculuğu sürdürüyor.

    Cruise'un uzun yılları kapsayan kariyerindeki en iyi açılış hasılatına imza attığı film, hem eleştirmenlerden hem de izleyenlerden olumlu yorumlar aldı. Ancak Paramount'un yüzünü güldüren film, şimdi intihal iddiası ile birlikte anılıyor. 

    1986 tarihli orijinal film, yani "Top Gun", Ehud Yonay’ın 1983 yılında yayımlanan "Top Guns" başlıklı makalesinden esinlenerek yazılmıştı. İddiaya göre, Paramount Pictures, devam filmi için telif hakkı anlaşmasını yenilemedi. 

    2012'de hayatını kaybeden Ehud Yonay’ın çocukları Shosh ve Yuval Yonay, çekimlerin başladığı 2018 yılında Paramount Pictures’a telif haklarını içeren bilgilendirme metni gönderdiklerini ancak şirketin telif haklarını hiçe saydığını iddia ediyorlar.

    Paramount ilk filmin çekildiği dönemde makalenin haklarını satın aldı fakat 2020 yılında telif hakkı yeniden Yonay ailesine döndü. Aile, filmin Mayıs 2021'de yani telif hakkı kendilerine geçtikten sonra tamamlandığını öne sürüyor; Paramount ise filmin o zamana kadar çok büyük ölçüde tamamlandığını belirtiyor. "Top Gun: Maverick" aslında 2020 yazında izleyici ile buluşacaktı ancak pandemi nedeniyle vizyon tarihi birkaç kez ertelendi. 

    Yonay ailesi, zararlarının karşılanmasını ve şimdiye kadar küresel çapta 546 milyon dolar hasılat elde eden filmden hak ettikleri gelirin kendilerine verilmesini istiyor.  Paramount yetkilileri ise fikri mülkiyet haklarının ihlali iddialarının yersiz olduğunu söylüyor ve "kendimizi şiddetle savunacağız" ifadelerini kullanıyor.

    Davadaki kilit soru, "Top Gun: Maverick"in telif hakkı söz konusu olan makaleden esinlenip esinlenmediği olacak. Davayı inceleyen eğlence sektörü avukatı Mark Litwak, IndieWire'a verdiği demeçte şu ifadelerle bu konuya dikkat çekti: "Makale senaryo değil ve Paramount makalenin temelde sadece bir hikaye fikri olduğunu ve başka bir şey olmadığını iddia edebilir. Fikirler telif hakkına tabi değildir. Bir fikrin yeterince süslendiğinde, bir fikirden daha fazlası olduğunda, bir yazarlık eseri olduğu her zaman açık değildir. Bu net bir çizgi değil." Litwak buna rağmen, devam filminin orijinal makaleyle hiçbir ilgisi olmadığını söylemenin zor olabileceğini belirtti. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top