Hesabım
    Akademi'den 50 Yıl Gecikmeli Özür

    Oscar töreninde Marlon Brando yerine sahneye çıkan yerli Amerikalı Sacheen Littlefeather'dan özür dilendi.

    Oscar Ödül Töreni’ni düzenleyen Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 1973 yılında Marlon Brando yerine sahneye çıkan yerli Amerikalı Sacheen Littlefeather’ın karşılaştığı ırkçılık nedeniyle özür diledi.

    "Baba" filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına layık görülen Marlon Brando, ödülü almayı reddetmiş ve sinema endüstrisinde yerli Amerikalıların temsiline ilişkin sorunları vurgulayarak 26 yaşındaki Sacheen Littlefeather'dan kendisinin yerine sahneye çıkmasını istemişti. 

    Littlefeather'ın, Brando'nun talimatı üzerine Oscar heykelciğine dokunmaması ve törenin yapımcısı Howard Koch'un emri gereğince konuşmasının 60 saniyeyi aşmaması gerekiyordı. Koch, konuşmayı uzatırsa onu tutuklamak için güvenliği harekete geçireceğini belirtmişti. 

    Ödülün açıklanmasının ardından sahneye çıkan Littlefeather, Brando'nun hazırladığı 8 sayfalık metni okumak için zamanı olmadığını biliyordu ve doğaçlama konuşmasında "[Brando] bu çok cömert ödülü ne yazık ki kabul edemez. Ve bunun nedenleri, bugün film endüstrisinin Amerikan Kızılderililerine muamelesi ve ayrıca Wounded Knee'deki son olaylardır." ifadelerinde bulundu. Bu sırada salondaki davetliler Littlefeather'ı yuhalamaya başladılar.

    (Törenden bir ay önce, aktivist örgüt Amerikan Yerlileri Hareketi, yerlilerin gördüğü kötü muameleyi protesto etmek için South Dakota kasabası Wounded Knee'yi işgal etmişti ve bu çıkmaz, ABD Adalet Bakanlığı'nın dayattığı medya karartması altındaydı.)

    Daha sonra yaptığı açıklamalarda, konuşması sırasında John Wayne'in kendisine fiziksel olarak saldırmak üzere sahneye yöneldiğini ve zorla durdurulduğunu anlatan Littlefeather, o döneme kadar birkaç filmde rol almıştı. Ancak Oscar töreninden sonra federal hükümetin kendisini yayına sokan her türlü talk-show'u veya prodüksiyonu bitirmekle tehdit ettiğini bu nedenle sektörde iş bulamadığını belirtmişti. 

    Littlefeather'dan 50 yıl gecikmeli bir şekilde özür dileyen Akademi, 75 yaşındaki Littlefeather'ı 17 Eylül'de düzenlenecek olan Amerikan yerlileri kutlama törenine onur konuğu olarak davet etti. 

    Dönemin Akademi Başkanı David Rubin, 18 Haziran tarihli özür mektubunda, "Bu açıklama nedeniyle maruz kaldığınız suistimal yersiz ve haksızdı. Yaşadığınız duygusal yük ve sektörümüzdeki kendi kariyerinizin maliyeti onarılamazlar. Çok uzun zamandır gösterdiğin cesaret kabul görmedi. Bunun için hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlığımızı sunuyoruz." ifadelerinde bulundu. Özür bildirisinin tamamı, Akademi Yerli İttifakı eş başkanı yapımcı Bird Runningwater ile söyleşiye katılacak olan Littlefeather'ı onurlandıran 17 Eylül Akademi Müzesi etkinliğinde okunacak.

    THR'ye verdiği röportajda "Şaşkına döndüm. Bunu duyacağım, bunu deneyimleyeceğim günü göreceğimi hiç düşünmemiştim." diyen Littlefeather, "1973'te hiçbir övgü için sahneye çıkmadım. Ben sadece atalarım yanımda olduğu için orada durdum ve doğruyu söyledim." dedi. Metastaz yapmış meme kanseriyle mücadele eden Littlefeather ayrıca "Evet, yapılması gereken bir özür vardı. Yerli topluluktaki arkadaşlarımın dediği gibi, geç kalındı, şimdiye kadar ölmüş olabilirdim." ifadelerinde bulundu. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top