Hesabım
    Juliette Binoche ve Marion Cotillard, İran'daki Kadınlar İçin Saçlarını Kesti

    Aralarında Juliette Binoche ve Marion Cotillard'ın da bulunduğu Fransız oyuncular, Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolara destek olmak için saçlarını kesti.

    Mahsa Amini'nin ölümünün ardından bir araya gelen Fransız kadın sanatçılar, devam eden protestolara desteklerini göstermek için sembolik olarak saçlarını kestiler. 22 yaşındaki Amini, başörtüsünü "düzgün" takmadığı için ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra 16 Eylül'de polis nezaretinde öldü.

    Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara, dünyanın dört bir yanından destek geldi. Amini'ye desteklerini göstermek ve İslam Cumhuriyeti'nin katı teokratik yönetimi altında yaşayan İranlı kadınlarla dayanışmak için #HairForFreedom sloganıyla saçını kesen kadınlara ünlü oyunculardan da destek geldi. 

    Instagram'da viral olan videoda saçını kesen isimler arasında Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle HuppertIsabelle Adjani ve Charlotte Gainsbourg yer alıyor. "Özgürlük için" diyen Binoche ile başlayan videoda görünen son sanatçı ise 2007 tarihli "Persepolis" filminin yazar ve yönetmeni Marjane Satrapi. Strapi'nin otobiyografik grafik romanından uyarladığı film, 1979'daki İran Islam Devrimi'ni genç bir kızın gözünden anlatıyor. 

    Videonun açıklamasında, "Mahsa'nın 16 Eylül'deki ölümünden bu yana, kadınların başını çektiği İran halkı, canları pahasına protesto ediyor" deniyor. "Bu insanlar yalnızca en temel özgürlüklere erişmeyi umuyorlar. Bu kadınlar, bu erkekler bizim desteğimizi istiyorlar."

    Bu gönderiyi Instagram'da gör

    SOUTIEN FEMMES IRAN (@soutienfemmesiran)'in paylaştığı bir gönderi

    Açıklama şöyle devam ediyor: "Cesaretleri ve haysiyetleri bizi hareket etmeye mecbur ediyor. Bu korkunç baskıyı tekrar tekrar kınamamak mümkün değil. Aralarında çocukların da olduğu onlarca ölüm oldu. Tutuklamalar, halihazırda yasadışı olarak tutulan ve sıklıkla işkence gören mahkumların sayısını artırıyor. Bize gelen çağrıya saçlarımızı keserek cevap vermeye karar verdik."

    Girişim, uluslararası insan hakları avukatı Richard Sedillot tarafından Fransız avukatlar Julie Couturier ve Christiane Feral Schuhl ile işbirliği içinde başlatıldı. Video kampanyası, İran'daki protestoları destekleyen 1000'den fazla Fransız sineması üyesinin imzaladığı bir açık mektubu takip etti.

    Lea Seydoux, Catherine Corsini, Audrey Diwan, Julia Ducournau, Eva Husson, Alice Winocour, Rebecca Zlotowski, Jacques Audiard, Nicolas BedosBertrand Bonello ve Dany Boon'un yanı sıra Cannes Film Festivali başkanı Thierry Frémaux'nun da aralarında bulunduğu isimler AFP'ye gönderdikleri bir açıklamayla "İran'daki kadın isyanına destek" çağrısında bulunmuştu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top