Hesabım
    Eisenstein'a Göre Kısa Film

    Kısa Film Senaryosu kitabı Eisenstein'ın ders metinlerinden ve tartışmalarından oluşuyor!

    Kısa film çeken veya kısa film üzerine kafa yoran okurlarımıza önemli bir kitap önermek istiyoruz. Kısa film üzerine çok fazla kitabın basılmadığı Türkçe'de ciddi bir kaynak var artık.

    Usta sinemacı, kuramcı Sergei Eisenstein'ın öğrencilerine kısa film senaryosu üzerine anlattığı ders notları kitap olarak Agora Kitaplığı'nca yayınlandı.

    "Kısa Film Senaryosu" metninin kaynağı, 2. Dünya Savaşı başladığında 'kısa filmler hazırlama'nın Sovyet sinemasının karşısına bir görev olarak sunulmasına dayanıyor.

    Kendi saptamasıyla "Sovyet sinemasının önüne daha önce gelmemiş bulunan bu 'kısa film repertuarı hazırlama' görevi" karşısında Eisenstein, genç öğrencilere düzenli dersler vermekte olduğu Devlet Sinematografi Enstitüsü'nde 'büyük bir savaş sırasında' kısa film çekmenin temel özelliklerinin neler olması gerektiğine kafa yorar ve bu çabalarını öğrencileriyle paylaşmaya özen gösterir.

    "Kısa Film Senaryosu" kitabı Eisenstein'ın Nazilerin 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ni işgal etmelerinden sonraki aylarda verdiği iki derste yaptığı konuşmaların ve somut örneklerin analizi üzerinden öğrencileriyle yaptığı tartışmaların metninden oluşuyor.

    Einsenstein kitapta kısa film senaryosu yazmadan önce ilk başta ele alınması gereken, fikir üretme aşamasını aşılamaya çalışıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top