Hesabım
    Yabancı Dilde En İyi 9 Film

    Mynet Beyazperde yazarı Ali Ercivan, Üç Maymun'un da aralarında bulunduğu 9 finalisti değerlendirdi!

    'Oscar ödülünü dağıtan Amerikan Sinema Bilimleri ve Sanatları Akademisi, bu yıl 81. kez düzenlenecek olan törende Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde yarışacak 5 filmi belirlemeye artık çok yakın. Bu dalda adayları belirleyen seçici kurul, ön elemeyi geçen 9 filmi açıkladı. Ve bizi en çok ilgilendiren, bir Türk filminin ilk kez bu listeye girmeyi başarmış olması.

    Nuri Bilge Ceylan'a Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü getirmiş olan Üç Maymun, yıllardır Oscar adaylığı elde etme hayali kuran ülkemize bu sevinci yaşatabilecek mi? Doğrusu, bu kadar muhafazakar bir seçici kurulla finalistler arasına girmesi bile bir sürpriz zaten...

    Özellikle yaş ortalamalarının çok yüksek olması ve klasikçi bakış açılarıyla bilinen, kararları da sıkça eleştirilen seçici kurula bu yıl bir önlem getirilmişti. Yılın en iddialı kimi filmlerini, beğenilerine uymadıkları için liste dışı bırakıp yine basına malzeme olmasınlar diye, bu yıl onlar sadece 6 finalisti belirlediler. Bir başka üst kurul ise, onların liste dışında bıraktığı ve bu yüzden Akademi'nin başını çok ağrıtabilecek 3 filmi bu listeye eklediler.

    Kim hangi filmleri seçti, bilmiyoruz. Ancak Fransa adına yarışan Sınıf ve bizi temsil eden Üç Maymun'un yüksek ihtimalle listeye sonradan eklenen o 3 film arasında olduğunu düşünebiliriz. Bu da her şeye rağmen esas seçici kurul tarafından belirlenecek olan 5 aday arasında yer almasının önünde bir engel. Ama umudumuz var.

    Yeni sisteme rağmen, bu yılın esas büyük favorisinin yine liste dışı kalmış olması ilginç. İtalya adına yarışan Gomorra, ödülü almaya en yakın filmlerden biri olarak kabul ediliyordu. Ama seçici kurul üyelerinin filme pek olumlu tepki vermedikleri de yazılıp çiziliyordu. Norveç ve Ürdün başvurularının da bu listede yer almamaları şaşırtıcı doğrusu.

    Almanya adına yarışan The Baader Meinhof Complex, Japonya temsilcisi Departures, İsrail adına bol ödüllü Waltz with Bashir ve bu ödüle muhtemelen dördüncü kez aday gösterilecek olan Jan Troell imzalı İsveç filmi Everlasting Moments, zaten bu finalistler açıklanmadan önce de adaylığa yakın gördüğüm filmlerdi.

    Şimdi bu listeye hangi filmler eklenir? Avusturya ve Türkiye adına yarışan modern ve sert filmlerden biri mi? Avusturya adına yarışan Revanche, dramatik yapısı çok sağlam ve etkileyici bir film gibi duruyor. Aday gösterilmesine hiç şaşırmam. Yoksa Kanada adına yarışan Eskimo filmi The Necessities of Life mı bir sürpriz yapar? Yönetmenin ilk filmi Atanarjuat'ı izlemiş olanlar, benim kadar umutludurlar herhalde... Belki de Meksika'nın eski moda siyasi dönem filmidir Akademi'ye göre olan. Şahsen, Fransa'ya bu yarışta fazla şans tanımıyorum. Sınıf, Akademi için muhtemelen biraz fazla çünkü...

    3 Maymun'un adaylık için hiç de küçümsenmeyecek bir şansı bulunduğunu ama ödülü kazanmaya en yakın ülkelerin İsrail ile İsveç olduğunu söyleyebiliriz şu aşamada. Ama bu kadarı da yüzümüzü güldürmeye yeter herhalde.'

    Ali Ercivan

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top