Hesabım
    Erken ve Zorla Evliliklere Dikkat!

    12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, erken ve zorla evliliklere dikkat çekecek...

    Uçan Süpürge, erken ve zorla evliliklere festivalde de dikkat çekecek. 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde gösterilecek 4 film, bu konuya odaklanıyor. Bu filmlerden biri, Yemenli yönetmen Khadija Al-Salami'nin 11 yaşında evlendirilen bir kız çocuğun gerçek yaşamını anlattığı ?Amina?. Yönetmen filminin gösterimi için festivalin konuğu olarak Ankara'ya gelecek ve bir söyleşi gerçekleştirecek.

    12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 7-14 Mayıs tarihlerinde Ankaralı sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu sene temasını ?80'ler? olarak belirleyen festival, dünyanın dört bir köşesinden kadın filmlerinin yanı sıra, sergi, söyleşi, panel gibi etkinliklerle de dopdolu bir program hazırladı.

    Bir kadın kuruluşu olan Uçan Süpürge, festivalinde de filmler ve etkinlikler aracılığıyla kadın sorunlarını gündeme taşımayı ihmal etmiyor. Son yıllarda erken ve zorla evlilikler konusunda da projeler yürüten Uçan Süpürge, bu toplumsal soruna bu sene festivalde göstereceği 4 filmle dikkat çekecek.

    Ortak hayatların filmi: Amina

    Bu filmlerden ilki, Yemenli yönetmen Khadija Al-Salami'nin ?Amina? adlı filmi. Ülkesinin ilk kadın yönetmeni olan Al-Salami, bir gazete haberi sayesinde haberdar olduğu Amina'nın öyküsünü anlatıyor bu filmde. 11 yaşındayken zorla evlendirilen, kocasını öldürmek suçundan ölüm cezasıyla yargılanan Amina'nın yaşadıklarını etkileyici bir dille aktaran yönetmen, bu filmiyle cezanın kaldırılmasını sağlamıştı. Tıpkı Amina gibi kendisi de 11 yaşında evlendirilen Khadija Al-Salami, böylece sinemanın gücünü göstermekle kalmayıp kadın dayanışmasının da simgelerinden biri haline geldi. Cezasının infazı için 9 yıl bekletilen, iki kez hapisten kaçıp ikisinde de geri dönen, kadın adalet bakanının cezaevini ziyaretiyle yaşamı birden değişen Amina'nın ?gerçek? öyküsünü anlattığı belgeseliyle birlikte festivale gelecek olan Khadija Al-Salami, filminin gösteriminde seyircileriyle söyleşecek.

    Yıkıcı geleneğe tanıklık

    Müjde Arslan'ın bu sene İstanbul Film Festivali'nde de gösterilen ?Ölüm Elbisesi: Kumalık? adlı belgeseli ise, 16 yaşındayken amcasının oğluna kuma giden Emine halasının yaşadıklarından yola çıkarak, kız çocukların küçük yaşta alınıp satıldığı kumalık ?geleneğini? sorguluyor. Kuma olarak evlendirilen kadınların anlatımlarıyla Türkiye'de halen çok yaygın olan bu yıkıcı geleneğe bir tanıklık, Arslan'ın belgeseli. ?Ölüm Elbisesi: Kumalık? da 12. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde gösterilecek.

    Erken evliliğin kısa filmleri

    Festivalde gösterilecek erken ve zorla evlilikler konulu iki de kısa film var. Bunlar; Uçan Süpürge'nin geçen yıl yürüttüğü Çocuk Gelinler projesi kapsamında çekilen ?Beni geri çağır hayat? ve ?Nefes al Alma, nefes al? adlı sözsüz kısa filmler. İlk gösterimleri geçen sonbaharda Ankara'da ve Hürriyet gazetesinin organizasyonuyla İstanbul'da yapılan bu filmler, festival seyircisiyle ilk kez buluşacak ve ücretsiz gösterilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top