Hesabım
    Fransa'da 'Türkiye Mevsimi' Başladı

    Türkiye Dağ Filmleri Festivali, Fransa'da 'Türkiye Mevsimi' kapsamında onur konuğu olarak ağırlanıyor!<br /><br />

    Fransa'da Türkiye Mevsimi ile Türkiye, 1 Temmuz 2009-1 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 400'ü aşkın etkinlikle Fransa'nın konuğu olacak. Türkiye ve Fransa'nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının himayesinde, İKSV ve CulturesFrance'ın işbirliğiyle gerçekleştirilen Fransa'da Türkiye Mevsimi, tam dokuz ay boyunca Paris, Marsilya, Lille, Lyon, Strasbourg, Bordeaux ve daha birçok kentte Türkiye'nin kültür-sanat alanındaki enerjisini, yaratıcılığını ve çeşitliliğini yansıtacak.

    Fransa'da Türkiye Mevsimi'nin resmi açılışı 30 Haziran Salı günü Paris'te, iki ülkenin Kültür Bakanları Ertuğrul Günay ve Christine Albanel'in de katıldığı bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Mevsim'in, 4 Temmuz'da Paris'in ünlü Trocadéro Meydanı'nda halka açık düzenlenen ilk etkinliğinde, Mercan Dede'nin ardından Anadolu Ateşi sahne aldı.

    Mevsim kapsamında Türkiye Dağ Filmleri Festivali, Autrans Dağ ve Macera Filmleri Festivali'nin onur konuğu olacak ve festival kapsamında Türkiye Dağ Kültürü de Fransız'lara tanıtılacak. Türkiye'den dağ ve doğa belgeselleri ve kurmaca filmlerin toplu olarak gösterileceği etkinlikte Ersin ALOK küratörlüğünde bir karma fotoğraf sergisi de yer alacak.

    Autrans Dağ ve Macera Filmleri Festivali Fransa'daki tek dağ filmleri festivali konumunda bulunuyor. (www.festival-autrans.com) Dünyanın en iyi dağ ve doğa filmlerinin gösterildiği festival, belgesel yarışmaları, söyleşiler ve kitap sergilerini barındıran zengin içeriği ile her yıl tüm Avrupa'dan 200'den fazla profesyoneli ağırlayarak film alımları gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu özelliği ile festival, Fransız dağ ve doğa belgesel marketi konumunda bulunuyor. Bu yıl 26.sı düzenlenecek festivalin ilk düzenlendiği 1984 yılındaki açılış filmi de tanıdık bir film: Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı Derman.

    Türkiye Dağ Filmleri Festivali (www.dagfilmfest.org) her yıl Mart ayında İstanbul - Beyoğlu'nda düzenleniyor. Festival kapsamında 2000'in üzerinde dağ ve doğasever bir araya gelerek dağ, dağ ve doğa kültürü, doğa sporları, çevre ve doğa bilinci konulu yerli ve yabancı film ve belgeseller izliyor, önemli konuşmacılarla söyleşiler yapıyor, fotoğraf sergileri geziyor, kitap sergileri ve imza günlerine katılıyor. Festival kapsamında belgesel yapımcılarının dağ ve doğa belgeselciliğine olan ilgisini artırmak amacıyla bir de Ulusal Belgesel Yarışması düzenleniyor.

    Bu yıl Fransız Kültür Merkezi'nde 5.si düzenlenecek Dağ Filmleri Festivali'nde özel bir Fransız dağ filmleri seçkisi yer alacak ve Fransa'dan önemli konuklar söyleşilere katılacak. Festival bu yıl bir de uluslararası yarışma düzenleyerek dünya belgesel piyasasının ilgisini Türkiye'ye çekmeye çalışacak.

    Türkiye'den festival kapsamında gösterilerek dünya vitrinine çıkacak belgeseller ve karma fotoğraf sergisi için önümüzdeki günlerde duyuru yapılarak başvurular kabul edilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top