Hesabım
    Altın Portakal'da Yarış Başlıyor!

    Altın Portakal Film Festivali'nde Uzun Metraj dalında 16, Kısa Film dalında 26, Belgesel Film dalında 25 film yarışmaya seçildi.

    Avrupa'dan Asya'ya geniş bir coğrafyadan film seçkisinin buluştuğu Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'na seçilen filmlerin tamamının 2008 ve 2009 yapımı olduğu belirtildi.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından organize edilen 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı, festivalde yarışmaya hak kazanan filmler ve jüri üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın ve AKSAV Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar'ın katıldığı, İstanbul Dedeman Otel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. 10-17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 46. Altın Portakal'da Uzun Metraj

    dalında 16, Kısa Film dalında 26, Belgesel Film dalında 25 film yarışacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise Asya ve Avrupa'nın önemli yönetmenlerinin imzasını taşıyan 10 film yarışacak.

    BÜYÜK JÜRİNİN BAŞKANI YÖNETMEN ERDEN KIRAL

    Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Jüri Başkanı Yönetmen Erden Kıral. Uzun Metraj jürisinde yer alan diğer isimler: İzzet Günay (oyuncu), Mustafa Altıoklar (yönetmen), Mustafa Ziya Ülkenciler (sanat yönetmeni), Nurgül Yeşilçay (oyuncu), Ömür Gedik (sinema yazarı), Sırrı Süreyya Önder (senarist), Yavuz Bingöl (müzisyen - oyuncu) ve Zeynep Oral (yazar).

    SİYAD ödüllerini belirleyecek jüri üyeleri Ulusal Yarışma için Seray Genç, Bural Göral, Deniz Yavuz; Uluslararası Yarışma için Ali Hakan, Ayla Kanbur, Kerem Sanatel olarak belirlendi.

    Ulusal Belgesel Film Yarışması'nın ana jürisinde şu isimler yer alıyor: Enis Rıza Sakızlı, Prof.Dr. Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Kemal Öner, Haşmet Topaloğlu.

    Kısa Film Yarışması'nın ana jürisi, Özcan Alper, Hilmi Etikan, Mehmet Açar, Aslı Selçuk ve Tülin Özen'den oluşuyor.

    ULUSAL DA NEFES NEFESE YARIŞ

    Abdullah Oğuz, Can Anamur, Cengiz Ergun, Prof.Dr. Latife Mamıkoğlu, Özgür Şeyben, Serdar Akar, Tuğrul Eryılmaz, Umur Bugay ve Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar'dan oluşan ön jürinin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına seçtiği 16 filmin ve yönetmenlerinin adları şöyle: Emre Şahin'in ilk filmi "40", Kutluğ Ataman'ın yönettiği "Aya Seyahat", Meriç Demiray'ın ilk filmi "Babam Büfe", İlksen Başarır'ın ilk filmi "Başka Dilde Aşk", Onur Ünlü'nün yönettiği "Beş Şehir", İnan Temelkuran'ın yönettiği "Bornova Bornova", Murat Saraçoğlu'nun yönettiği "Deli Deli Olma", Ümit Ünal'ın yönettiği "Gölgesizler", Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın birlikte imza attıkları ilk filmleri "İki Dil Bir Bavul", Yavuz Özkan'ın yönettiği "İlkbahar Sonbahar", Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach'ın birlikte kamera arkasına geçtikleri ilk filmleri "Kara Köpekler Havlarken", Zeki Demirkubuz'un yönettiği "Kıskanmak", Reha Erdem'in yönettiği "Kosmos", Miraz Bezar'ın ilk filmi "Min Dit", Bahadır Karataş'ın ilk filmi "Usta" ve Mahmut Fazıl Coşkun'un ilk filmi "Uzak İhtimal." Altın Portakal için yarışacak 16 filmin yarısı yönetmenlerin ilk filmi olma özelliğini taşıyor.

    KISA FİLM DE UZUN KOŞU

    Kısa film dalında yarışmaya 234 kısa metraj film başvuru yapmış, bu filmlerden 26'sı ön eleme sonunda finalde yarışmaya hak kazanmıştı. Ön jüri tarafından 8 film yarışma dışı gösterim için seçilmiştir. Jürinin "En İyi Film" olarak belirlediği kısa film, Altın Portakal Heykeli ve 10 bin TL para ödülüyle ödüllendirilecek.

    Kısa film dalında ikinci bir ödül de DFA (Digital Film Academy) Ödülü. Işıl Özgentürk, Selen Uçer ve Prof.Dr. Akın Yıldız'dan oluşan ön jürinin yarışmaya seçtiği kısa filmler şunlar: Araf (Yılmaz Deniz Aydemir), Artı 5 Derece (Şenol Çöm), Aşkın El Hali (Demet Öztürk), Ateş Böcekleri (Mehmet Güven), Beş Lira (İmdat Serhat Karaaslan), Dalga Teorisi (Deniz Tarsus- Gökhan Okur), Defin (Göksel Ergene), Döldöş (Gözde Sukmenyıldız), Dönek (Eli Kasavi), Geri Dönüşüm Günlüğü (Efe Conker), Gördüm (Murat Uğurlu), İki Asker (Altan Yücel), İnce İnce İşledim (Nazlı Eda Noyan), İnsansılar (Akın Andırın), Kayıp Aranıyor (Ozan Yıldırım), Kırmızı İp (Mehmet Ali Baran), Kısır Döngü (Aksel Zeydan Göz), Köy (Mustafa Dok), Salıncak (Bilal Çakay), Sapak (Fırat Mançuhan), Tamirci Çırağı (Cahit Çeçen), Un Ya Da İrmik Helvası (Övünç Anğun), Uyuyan Günah Da İşlemez (Veysel Çelik), Üçte Bir (Ferit Katipoğlu), Vol (Hüseyin Bulut), 2932 (Veysel Çelik).

    BELGESELDE 25 FİLM YARIŞACAK

    46. Festival'de Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 92 belgesel film başvuru yapmış, bu filmlerden 25'i yarışmaya hak kazanmıştır. Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda birinci gelen belgesel filme Altın Portakal heykelinin yanı sıra 15 bin TL para ödülü verilecek. Bu arada 'En İyi İlk Belgesel Film'de 5 bin TL para ödülünün sahibi olacak.

    Hakan Aytekin, Fatih Orbay ve Hüseyin Çimrin'den oluşan ön jürinin değerlendirmesi sonunda Altın Portakal için yarışacak belgeseller: Alamet-İ Üstüvane (Serdar Güven), Ben Ve Nuri Bala (Melisa Önel), Beyoğlu Kontu Giovannı Scognamıllo (Beste Demirel Çobanoğlu), Çanlar İplikler Ve Mucizeler (Marianna Economou), Çürüğüm Askerim Reddediyorum (Aydın Öztek), Dönüş (Soner Yıldırım- Mehtap Köseoğlu), Kağıthane (Oğuz Karabeli- Belgin Cengiz), Kaptan Kemal Bir Yoldaş (Fotos Lamprınos), Kara Altından Altın Mikrofona (Metin Avdaç), Kelebeğin Göçü (Merve Tutaşı), Kıvırcık Saçlı Bir Adam (Tekin Timoçin- Abdurrahman Öner), Kocaoğlan'ı Kurtarmak (Savaş Karakaş), Lady Muhtar (Didem Şahin), Mezra Ezidiya (Rodi Yüzbaşı), Ölüm Elbisesi Kumalık (Müjde Arslan), Özgürlüğe Mahkum (Nurullah Dinçer), Sahipsiz İstanbul (Öykü Yağcı), Sokağın Sesi (Mihriban Sezen), Son Değirmenler (Aygün Filiz), Şairin Ölümü (Elif Ergezen), Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir (Murat Şeker), Ustanın Sırrı (Nesrin Aktolun), Ziyaretçiler (Melis

    Birder), 100 Bin Kişiydiler (Metin Kaya), 5 Nolu Ceza Evi (Çayan Demirel).

    5 KITADAN YANSIMALAR

    Bu yıl festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından örnekler izlenecek. Yarışma dışı bölümde beş kıtadan yapıtlar yer alacak. Macaristan'dan, İngiltere'ye, Bulgaristan'dan Fransa'ya, Ermenistan'dan Sırbistan'a, Hollanda ve İsveç'ten Slovakya'ya uzanan çok geniş bir coğrafyadan bir film seçkisi "Uluslararası Yarışma" kapsamında 10- 17 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturulacak.

    UNUTULMAYAN FİLMLER YENİDEN SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR

    Bu yıl, Altın Portakal'ın da doğduğu yıllar olan 1960'ların Türk sinemasına odaklanacağız. Türk sinemasının en verimli yılları olan o yılların on yönetmeninden birer örnekle Türk sinemasının 60'lı yıllarına doğru yolculuğa çıkacağız.

    Altın Portakal olarak bu yılın onur ödülü alan sanatçılarını da birer filmleriyle selamlarken; Türk sinemasının usta oyuncularından Kadir İnanır, sinemada 40. sanat yılını Altın Portakal'da kutlayacak. Festival çerçevesinde Vadullah Taş'ın hazırladığı "40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi" afiş sergisi düzenlenecek.

    Festival çerçevesinde arka arkaya kaybettiğimiz Aykut Oray, Ersin Pertan, Salih Dikişçi ve Yücel Çakmaklı birer filmleriyle "Sevgiyle Anıyoruz" adıyla yer alacak.

    SİNEMANIN MÜZİĞİ MÜZİĞİN SİNEMASI

    "Sinemanın Müziği Müziğin Sineması" başlığı altında sinema-müzik ilişkisini irdeleyen yapıtlar yer alıyor. Müziğin sinemayla buluşmasını, müzisyenlerin yaşamlarını konu alan dünyanın farklı ülkelerinden filmler bu tema altında izleyicilere sunulacak. Tarihteki iki ünlü yaratıcının aşkını konu alan "Coco Chanel ve Igor Starvinsky"nin yönetmenliğini Han Kounen yapıyor. "Rüzgar Yolculukları - Los Viajes del Viento"nda, gezgin akordeoncu Ignacio Carrillo, son yolculuğunda Karayip kültürünün bilinmeyenlerine uzanırken; "Tandoori Love" farklı kültürden gelen iki insanın aşkına değinen bir müzikal.

    Alessandro Baricco'nun ilk filmi olan "Ders 21 - Lezione 21", seyirciyi 9. Senfoni'nin Viyana'daki ilk performans gecesinden günümüze uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. "Dağları Yerinden Oynatan İhtiyar Adam - Yugong Yishan", bölümün 2008 yapımı belgesel çalışması olarak dikkat çekiyor. Yönetmenin kendi deyimi ile bir "pop-art opera" olan "Cherbourg Şemsiyeleri - Les Parapluies de Cherbourg", usta yönetmen Jacques Demy'e bir saygı sunuşu niteliğinde.

    DÜNYANIN HALLERİ

    Festivalin en kapsamlı bölümlerinden biri olan "Dünyanın Halleri", geçmişten günümüze dünyanın farklı köşelerinden toplumsal çalkantılara ışık tutuyor. Pavel Lungin'in "Çar"ı Korkunç Ivan ve Philip arasındaki çatışmaya odaklanırken; Warwick Thornton'ın senaryosunu yazıp yönettiği "Samson&Delilah", izole bir aborjin köyünde yaşayan iki gencin dış dünyayı keşfini anlatıyor. Raya Martin, "Independencia"da, özgün bir dekor anlayışıyla Amerikalılar'ın Filipinleri işgal sürecini anlatıyor. Haile Gerima'nın yönettiği "Teza", Afrikalı bir entelektüel olan Anberber'in eğitim gördün),ğü Almanya'dan, Marksist, baskıcı bir rejimin hüküm sürdüğü Etiyopya'ya dönüşünü ve yaşadıklarını beyazperdeye yansıtıyor. Christina Goda imzalı "Zafer Çocukları - Children of Glory" ise, Melbourne Olimpiyat Oyunları'nda Macar ve Sovyet takımları arasında oynanan ve tarihe 'en kanlı su topu maçı' olarak geçen maçı konu ediniyor. Yönetmenliğini Annemarie Jacir'in yaptığı "Bu Denizin Tuzu - Salt of this Sea", büyükbabasının sürgüne gönderildiği sırada dondurulmuş banka hesabının olduğu keşfeden Filistinli Soraya'nın hikayesini aktarıyor. Yalnız ve utangaç güvenlik görevlisinin, aynı markette çalışan temizlik görevlisi genç kıza saplantı haline dönüşen aşkını anlatan "Gigante" Adrian Biniez imzasını taşıyor. Aida Begic Zubcevic'in yönettiği "Kar - Snow", Bosna'daki savaşın izlerini küçük bir köyde sürüyor. Veit Hemler bize çok tanıdık gelen bir davayı 'şalvar' davasının bir versiyonunu "Absurdistan" ile sinemaya aktarırken; Artan

    Minarolli yine bize çok tanıdık gelen 'kan davası'na "Alive" ile Arnavutluk'tan bakıyor.

    USTALARIN GÖZÜNDEN

    Dünya sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin 2009 yapımı son ürünlerine yer veren "Ustaların Gözünden" bölümü günümüz dünyasına ilişkin çarpıcı gözlemler, etkileyici öyküler içeriyor. Costa Gavras'ın günümüz Avrupası'nın en önemli sorunu olan göçmenliğe değinen filmi "Cennet Batıda - Eden a l'Ouest"ten, Angelopoulos'un dünya tarihinin önemli olaylarına farklı bir kurguyla eğilen yapıtı 2009 Altın Palmiye ödüllü "Beyaz Kurdela - White Ribbon"a kadar uzanan ustaların son yapıtları, festivalin en görkemli bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

    Ken Loach'un son filmi "Hayata Çalım At - Looking for Eric", yıldız futbolcu Eric Cantona'yı ağırlarken, Jane Campion'un "Parlak Yıldız - Bright Star"ı 1821 yılında tüberkülozdan ölen şair John Keats'ın dokunaklı aşk hikayesini konu ediniyor. Stephen Frears, 1920'li yılların başlarındaki Paris'in üst kesimlerini konu alan "Aşkım-Cheri"da ünlü aktrist Michelle Pfeiffer ile çalışıyor. Türkiye'de "Old Boy - İhtiyar Delikanlı" ile çok sevilen yönetmen Chan-Wook Park "Kan Arzusu - Thirst" ile toplumsal göndermeler içeren modern bir vampir hikayesi anlatıyor. Sürdürdüğü elit hayatı daha bohem bir yaşam için terk etmeye kararlı bir New Yorklu'nun hayatına eğilen "Kim Kiminle Nerede - Whatever Works" ilginç karakterleriyle tipik bir Woody Allen yapıtı olarak dikkat çekiyor. Sokakta yaşayan çocukların dünyasını anlatan Kira Muratova'nın "Melodiya Dlya Sharmanki - The Melody For A Street Organ" isimli filmi de yine 10-17 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilecek.

    AVRASYA SİNEMALARI

    Avrasya ülkelerinde çekilmiş önemli filmlerin yer aldığı "Avrasya Sinemaları", uluslararası alanın bir başka konu başlığı. Kırgız dağlarında yasak bir aşk hikâyesini konu alan "Tengri: Blue Heavens" (Mavi Cennet), Batı Moğolistan'da bir çocuğun büyüme serüvenine tanıklık eden "The Eagle Hunter's Son" (Kartal Avcısının Oğlu) ve Kırgız yönetmen Marat Sarulu'nun 2008 yapımı filmi "Songs From Southern Seas / Güney Denizinden Şarkılar) Avrasya Sinemaları bölümünde izleyici ile buluşacak olan yapımlar.

    YENİ DALGA VE SONRASI

    Sinemaya kazandırdığı yeni anlatım imkanları ile tüm dünya sinemalarını etkileyen Fransız Yeni Dalga akımının 50'nci yılını taçlandırmayı amaçlayan "Yeni Dalga ve Sonrası" uluslararası özel gösterimleri arasında yer alan bir diğer bölüm başlığı. Bu bölümde Jean Luc Godard'ın "Serseri Aşıklar"ı, François Truffaut'nun "Penceredeki Kadın"ı, Agnes Varda'nın "Toplayıcılar"ı, Claude Chabrol'un "Bir Kadın Meselesi" ve "Madam Bovary"si izleyiciyle buluşacak.

    ALTIN PORTAKAL'IN BELGESELLERİ

    Altın Portakal, belgesel ustası Joris Iven'e saygı niteliği taşıyan "Joris Ivens" ve günümüz belgesel sinemasının önemli örneklerini izleyiciyle buluşturan "Dünya Belgeselleri" bölümü ile belgesel sinemaya özel bir önem veriyor. Ivens'in farklı dönemlerine ait kısa ve uzun metrajlarından bir seçki niteliği taşıyan bölümde "The Seine Meets Paris", "For the Mistral", "17th Paralel" ve "A Tale of the Wind" gösterilecek.

    Sadece belgesel film festivallerinde değil dünyaca ünlü diğer festivallerde de ilgiyle karşılanan belgesel sinemanın önemli örneklerine de festival kapsamında yer verilecek. Bu bölümün filmleri arasında Michael Moore'nun merakla beklenen filmi "Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi - Capitalism: A Love Story", Peter Kerekes'in farklı bir bakış açısı getiren "Tarihi Pişirenler - Cooking History", Philippe Cosson'un Laos'daki yerel halkı yok etmeye yönelik Birleşik Devletler saldırılarını konu alan filmi "Şeytan'ın Yağmuru - Devil's Rain", Hans Christian Schmid'in yönettiği "The Wondrous World of Laundry", kamerasını Yunan mahkeme salonlarında dolaşan Marco Gastine'nin yönettiği "Themis" ve Osman Okkan ve Simone Sitte'nin yönettiği "Barış İçin Sürülenler" yer alıyor.

    İLK KEZ 'İLK FİLM ÖDÜLÜ'

    46'ncı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. "En İyi İlk Film" kategorisinde verilecek ödül ise hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenlerini ilgilendiriyor. "En İyi İlk Film", 50 bin TL parasal ödülün yanı sıra Altın Portakal heykeli alacak. 46'ncı Festival'in yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şöyle sıralanıyor: "En İyi Film 300 bin TL, En İyi İlk Film 50 bin TL, En İyi Yönetmen 50 bin , En İyi Senaryo 30 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin , En İyi Müzik 30 bin, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü ile ödüle layık görülenlere Altın Portakal heykeli verilecek.

    Festival yönetimi, gençleri sinema sanatına özendirmek için bu yıl "gençlik jürisi" oluşturdu. Gençlik Jürisi, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden oluşuyor. Gençlik Ödülü, uluslararası yarışma filmlerinden birine verilecek.

    Festival çerçevesinde verilecek Seyirci Ödülü ise, Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Komisyonu tarafından oluşturulan jüri üyeleri tarafından belirlenecek. Seyirci Ödülü, ulusal yarışma filmlerinden birine verilecek.

    ALTIN PORTAKAL'IN 'ONUR' VE 'EMEK' ÖDÜLLERİ

    46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Onur Ödülleri', 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ve 'Emek Ödülü'nün bu yılki sahipleri açıklandı. Senarist Yazar Vedat Türkali, Yönetmen Ülkü Erakalın, Besteci Yalçın Tura ve Sinema Sanatçısı Sevda Ferdağ "Onur Ödülü"ne; Erol Günaydın "Yıldırım Önal Anı Ödülü"ne değer görülürken; "Emek Ödülü" set işçisi Halil Dede'ye verilecek.

    PORTAKAL'IN AFİŞİ ALTIN BAKIŞLI

    46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin afişi hazırlandı. Türkiye'nin en köklü sinema etkinliği olan Altın Portakal'ın yeni afişinde turuncu bir gözbebeği ile bakışacağız. Afiş, aynı zamanda sinemanın "görme" ve "gösterme" sanatı oluşuna atıfta bulunuyor.

    Altın Portakal'ın bu yılki görsel konsepti İlyas Başsoy imzasını taşıyor. Grafik yapı Emre Koç'un. Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz'ın çektiği fotoğrafın "retouch" işlemlerini Erol Güneş yaptı.

    KORTEJ HER ZAMANKİNDEN RENKLİ

    Halkın, beyazperdenin ünlü yüzleri ile buluşma ve kucaklaşma şöleni olarak tanımlanan geleneksel Festival Korteji, 11 Ekim Pazar günü saat 16:30'da başlayacak. Sanatçılar kortej araçlarından halkı selamlarken; Anadolu Ateşi'nin 120 davulcusu festival kortejine eşlik edecek. Cahide Sonkular, Sadri Alışıklar, Muhterem Nurlar, Ayhan Işıklar, Adile Naşitler, Aykut Oraylar da aramızda olacak. Türk sinemasının unutulmaz yüzlerinden yapılan maskeler, korteji izleyen Antalyalılara dağıtılacak.

    Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenin ardından başlayacak kortej, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önünde Anadolu Ateşi davulcularının gösterisi ve kokteyl ile sona erecek.

    SERGİLERDEN BİR DEMET

    46. Festival'de 7 ayrı mekanda sergi düzenlenecek. Alican Sekmeç'in hazırladığı 60'lı yılların filmlerini, şarkılarını, repliklerini sinemaseverlerle buluşturan; o yılları temsil eden "en özgün", "en sevimli", "izleyenleri şenlendirecek" 50 kareden oluşan "Bir Şenliktir Yeşilçam" adlı sergi ANSAN Sanat Galerisi'nde; 60'lı yıllar Türk Sineması'nda öne çıkan 21 yönetmenin çeşitli filmlerinden kamera arkası görüntülerini günümüz izleyicisiyle buluşturan Agah Özgüç'ün "60'ların Kamera Arkası" adlı sergisi AKM Fuaye'de; Müjdat Gezen, Mustafa Alabora, Yaman Tüzcet'in ve 2007 yılında yaşamını yitiren sanatçı Savaş Dinçel'in eserlerinin yer aldığı, Banu Zeytinoğlu'nun hazırladığı "4 Aktör Ressam Rolünde" adını taşıyan sergi Suna - İnan Kıraç Müzesi Sergi Salonu'nda; Vadullah Taş'ın hazırladığı, "40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi Afiş Sergisi" Özdilek AVM'de; FİLMSAN Vakfı'nın desteğiyle Bülent Umut'un hazırladığı; sinema danışmanlığını sinema tarihçisi Alican Sekmeç'in, fotoğraf danışmanlığını Prof. Dr. Sabit Kalfagil'in üstlendiği Türk sinemasının karakter oyuncularının fotoğraflarından oluşan "Benim Yüzüm Sinema" adlı sergi, Muratpaşa Belediyesi Sergi Salonu'nda; Kamil Masaracı'nın konusu sinema olan ve 40 karikatürden oluşan "10 Dakika Ara" adlı sergisi Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda; Ali İhsan Görmez'in siyah-beyaz eski Antalya fotoğraflarından oluşan "Eski Antalya Fotoğrafları" sergisi Değirmenönü Sergi Salonu'nda izleyicilerle buluşacak.

    PANELLER, SÖYLEŞİLER

    Türkiye Sinema Platformu temsilcilerinin katılımı ile "Sinemamızda Reform Arayışları"; eser sahipleri (yönetmenler, senaristler), komşu hak sahipleri (yapımcılar, oyuncular) ve Bakanlık temsilcilerinin katılımıyla "Dünya'da ve Türkiye'de Sinema Sektöründeki Fikri Mülkiyet Hakları"; FİYAB, Eurimages'ın katılımıyla "Avrupa ve Türkiye'de Ortak Yapım Stratejileri"; Avni Özgürel, Berhan Şimşek, İsmail Güneş, Atilla Dorsay'ın katılımıyla "Sinema ve Siyaset"; World Cinema Alliance'ın katılımıyla "Avrupa'da Sinema Politikaları" konulu paneller festival programı içinde düzenlenecek.

    "60'ların Kült Bestecisi Metin Bükey" adlı söyleşisinde Necip Sarıcı, Metin Bükey'le yapılmış kayıtla Metin Bükey'i anlatacak. Sarıcı ayrıca Metin Bükey'in parçalarından da örnekler dinletecek.

    Festival çerçevesinde SENDER işbirliği ile "Senaryo Atölyesi" ve Işıl Özgentürk'ün "Kısa Film Atölyesi" düzenlenecek. Festivalin son günü "IN PRODUCTION - YAPIM AŞAMASINDA" başlığı altında sinemamızın en yeni ürünleri ve projelerine ilişkin bir sunum yapılacak.

    FESTİVAL YAYINLARI

    Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın bu yıl yayınlayacağı festival kitapları arasında onur ödülü alan Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ; bir süre önce aramızdan ayrılan AKSAV Kurucu Üyesi sinema sanatçısı Aykut Oray adına yayınlanacak kitaplar; "Sinemamızın 60'lı Yılları" ve "Türk Sinema Tarihi" adlı kitaplar yer alıyor.

    "Sinemamızın 60'lı Yılları"nı Giovanni Scognamillo ve Atilla Dorsay'ın önsözleriyle Altyazı Sinema Dergisi, "Vedat Türkali" kitabını Ahmet Soner, "Ülkü Erakalın" kitabını Ülkü Erakalın ve Alican Sekmeç, "Sevda Ferdağ" kitabını Burçak Evren, "Yalçın Tura" kitabını Prof. Evin İlyasoğlu, "Aykut Oray" kitabını Özgür Şeyben hazırladı. Ayrıca Fikret Hakan'ın yazdığı "Türk Sinema Tarihi" İnkilap Yayınları işbirliği ile yayımlanacak.

    AMATÖR SİNEMACILARA 'HALKIN PORTAKALI'

    Antalya'yı ve Antalyalıyı sinema ile bütünleştirme hedefine yönelik hazırlanan "Halkın Portakalı" programı içinde, Antalyalıların kendi filmlerini çekmesi sağlanacak. Antalyalıların senaryosunu yazacağı, yöneteceği ve rol alacağı amatör filmler için önce başvurular alınacak. 10 kişilik ekipler oluşturulacak ve işinin uzmanları tarafından bu ekiplere eğitim verilerek filmler çektirilecek.

    ALTIN PORTAKAL OKULLARA GİRECEK

    Festival bünyesinde okullarda ve kahvelerde sinema sanatçıları ve yönetmenlerimizin katıldığı söyleşiler düzenlenecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Akaydın ve Altın Portakal konuklarının katılımıyla Antalya merkez ve ilçelerindeki okullarda "eğitim kiti" dağıtılacak. Eğitim kitinde, kırtasiye malzemelerinin yanı sıra Antalya'nın kuruluşunu anlatan animasyon filmi ve "Antalya'ya Koş" parçasının cd'si yer alacak. Bu eğitim kitinin materyalleri sinema sanatçılarımızın imzalarıyla çocuklara sinema sevgisinin ilk kıvılcımını aşılayacak.

    ANTALYA'NIN DÖRT BİR YANI SİNEMA

    "Sinemamızın 60'lı Yılları"yla birlikte "Sinema ve Müzik" temasının ele alınıp işleneceği; 60'lı yıllarda Türk Sinemasına emek vermiş tüm starların Antalya'da olacağı, 60'ların kült yönetmenlerinin kült filmlerinin sinema izleyicisiyle buluşacağı 46'ncı festivalde Türk ve dünya sinemasından 160 civarında filmin gösterimi yapılacak. Ülkemizin en önemli sinema etkinliklerinden biri olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türk Sinemasının dünya sineması ile iletişiminin güçlendirilmesi çabalarını bu yıl da sürdürecek.

    Festivalin Antalya halkının en geniş kesimlerine ulaştırılması ilkesi doğrultusunda, 10- 17 Ekim tarihleri arasında, festival sinemalarının yanı sıra kentin dört bir yanında açık hava sinemaları yaratılacak, etkinlik mekanlarına ulaşma kolaylığı sağlanacak, bilet fiyatları ucuzlatılacak. Antalyalıların bir hafta boyunca sinema coşkusunu paylaşması sağlanacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top