Hesabım
    Sinema'da Kürt Açılımı!

    Kültür Bakanlığı, İki Dil Bir Bavul isimli filme 50 bin TL destek verdi.

    Akşam'ın haberine göre; Kültür Bakanlığı, bir köy öğretmeninin Kürtçe konuşan çocuklara Türkçe öğretme çabalarını konu alan İki Dil Bir Bavul filmine 50 bin TL destek verdi. Bu, bakanlığın Kürtçe diyalogların geçtiği bir filme ilk desteği.

    Kamuoyu tarafından dikkatle takip edilen Kürt açılımı, sanat dünyasında da etkisini hissettirmeye başladı. Devlet Tiyatroları, Kürtçe oyunlarla 1 Ekim'de perdelerini açmaya hazırlanırken, sinemada da ilginç bir gelişme yaşandı.

    Kültür Bakanlığı'na bağlı Sinema Destekleme Kurulu, Kürtçe konuşmalara da yer veren 'İki Dil Bir Bavul' isimli filme 50 bin TL destek vermeyi kararlaştırdı. Sinema sektörüne mali yardım sağlamak amacıyla oluşturulan Kültür Bakanlığı'na bağlı Sinema Destekleme Kurulu'nun bu kararını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da onayladı.

    Kürt açılımının yanısıra, Türkçe bilmeyen çocuklara Kürkçe bilmeyen öğretmen arasındaki zaman içinde gelişen iletişimin anlatıldığı film, önemli başarılara da imza atıyor. Bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali'nde SİYAD Ödülü ve Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü'nün de sahibi olan İki Dil Bir Bavul, Altın Portakal Film Festivali'ne de katılacak ve 8-17 Ekim tarihleri arasında Abu Dabi'de düzenlenecek olan The Middle East International Film Festivali'nde de yarışacak. Film, 23 Ekim'de vizyona girecek.

    Filmin Konusu: Türk öğretmenin, uzak bir Kürt köyündeki bir yılı. Öğretmen Kürtçe bilmez, çocuklar Türkçe. Öğretmen ilk kez gördüğü bu coğrafyada, bir yılını çocuklara Türkçe öğretmekle geçirir. Bir yılın sonunda çocuklar Türkçe öğrenebilecekler mi?

    İki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır.

    Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar.

    FİLMİN KÜNYESİ İÇİN TIKLAYIN!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top