Hesabım
    İnsan Hakları Belgesel Haftası Başladı!

    "Hangi İnsan Hakları?" başlıklı belgesel etkinliği 14 Aralık Pazartesi günü, ABD'nin en tanınmış mahkumu Mumia Abu-Jamal'in hikayesini anlatan bir belgeselle açılıyor.

    DOCUMENTARIST tarafından 14-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen ?Hangi İnsan Hakları?? başlıklı etkinlik, dünya çapında yankı yapmış bir belgeselle açılıyor. ?Ömrüm Hapiste Geçti? (In Prison My Whole Life), Kara Panterler üyesi radikal gazeteci Mumia Abu'Jamal'in 28 yıldır süren tutsaklığının ve tartışmalı bir yargılamayla ölüm cezasına çarptırılışının ibret verici öyküsünü aktarıyor.

    ABD'li ünlü oyuncu Colin Firth'ün yapımcı olarak destek verdiği belgesel, Mumia Abu-Jamal'in yaşadıklarını, tam da cinayet suçlamasıyla yakalandığı gün doğmuş olan bir gencin, Willim Francome'in gözünden aktarıyor. Francome, çocukluğundan beri adını duyduğu, kendi yaşı kadar hapis yatmış olan ve her an ölüm cezasının infaz tehdidi ile yüzyüze yaşayan bu siyah aydının başına gelenleri öğrenmeye çalışırken, Noam Chomsky, Alice Walker, Howard Zinn, Snoop Dogg gibi tanınmış simalarla konuşuyor. Canlı bir kurguyla ilerleyen bu dinamik ve sarsıcı film boyunca, bir anlamda bizi ABD'nin arka bahçesinde gezdiriyor.

    Mumia Abu-Jamal tam 28 yıl önce, gazeteciliğin yanısıra ek iş olarak geceleri taksi şoförlüğü yaparken, 9 Aralık 1981 tarihinde Philadelphia'da bir polisi öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınıyor ve sadece 15 gün süren bir yargılama sonucunda ölüm cezasına çarptırılıyor. O gün bugündür demir parmaklıklar arkasında yaşayan Mumia Abu-Jamal, yazdığı kitaplar ve köşe yazıları kadar, onun masum olduğuna inanan destekçilerinin düzenlediği kampanyalarla sürekli gündemde kaldı ve ABD hukuk sisteminin içine yuvalanmış ırkçı zihniyete karşı verilen mücadelenin sembolü haline geldi.

    Ana teması ?cezaevi? olarrak belirlenen ?Hangi İnsan Hakları?? etkinliğinde gösterilecek bir başka çarpıcı tutuklu hikayesi, geçen yıl En İyi Avrupa belgeseli seçilen ?René?. Yapımı 20 yıl süren bu benzersiz belgeselde, hayatı sürekli içeri girip çıkarak geçen bir karakterin dramatik hikayesi anlatılıyor. 17 Aralık'a kadar sürecek etkinlikte, 15 önemli belgesel seyirciyle buluşacak; ayrıca söyleşi ve panel etkinlikleri de gerçekleşecek. Etkinlikler Hollanda Başkonsolosluğu'na bağlı Dutch Chapel'de ve Tütün Deposu'nda ücretsiz olarak izlenebilir.

    Ayrıntılı bilgi için: www.documentarist.org/insan

    İletişim adresİ: info@documentarist.org

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top