Hesabım
    Türkiye Sineması Bir Dönüm Noktasında Mı?

    Türkiye Sinema Konseyi İcra Kurulu, sinemamızın son aylardaki gelişmeleri ile ilgili bülten yayınladı...

    Türkiye Sinema Konseyi İcra Kurulu imzalı bültende 1995'lerde fiilen başlayan yeniden yapılanma sürecinin 2003 yılında ilk kez Kültür Bakanlığı ve hükümet nezdinde de fark edildiğinden bahsediliyor.

    Aradan geçen yıllar içinde Türkiyeli filmlerle, Türkiye kökenli Avrupa vatandaşlarının çektiği filmlerin, uluslararası alanda bütün dikkatleri üzerine toplamayı başardığı, tüm bu gelişmeleri taçlandıran olgunun ise, dizi ihracatımızın, Balkan ülkeleri ve Ortadoğu'da dış politika ve dış ticarette etkinliğimizi artıran bir rol oynadığının fark edilmesi olduğu söyleniyor.

    Böylece sinemanın stratejik bir endüstri olduğuna değinen bültende,

    2010 yılının, Türkiye sinemasının bu konumunu yeni bir siyasete çevirme yılı olabileceğinden bahsediliyor.

    Konsey, Türkiye sineması'nın filmleri ve dizileri ile küresel endüstri içinde önemli bir yer edinmesinin, ülke ekonomisine ciddi bir kaynak yaratmasının mümkün olduğunu, bu gelişmelerin bir sonucunun Fransa Ulusal Sinema Kurumu yöneticilerinin Türkiye Sinema Konseyi'ne yaptığı davet olduğu haberini veriyor.

    16 - 19 Aralık 2009 tarihleri arasında Paris'te yapılan ilk tur görüşmelerde Fransa'nın Türkiye Sineması ile stratejik ortaklık kurmak istediği anlatılıyor.

    Bu ortaklık mekanizmalardan birisi Türkiye Senaryo Yazarları Loncası'nın, Fransa Yazarlar Loncasıyla iki yol önce tasarladığı kalıcı ortak üretim platformu "Yazarlar Köprüsü" (Writers' Bridge) projesi.

    Diğeri ise; kalıcı bir "yapımcılar net work'ü ve pitching"in kurumlaştırılması.

    Gelişmelerin bir sonucu da İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile başlayan işbirliği süreci.

    İTO Başkanı ve yöneticileri ile ortak bir çalışma grubu oluşturulması, "sinemanın stratejik bir endüstri olduğu" gerçeğinin hükümete ve 400 bin üyelerine anlatılması için bütün lobi güçlerini harekete geçirmeleri konusunda mutabakata varılmış.

    Tüm bu gelişmelerden bağımsız olmayan bir motivasyonun da Kültür Bakanlığıcephesinde yaşanmakta olduğu bildirilen bülten, bütün bu çalışmaların başarısının bizlerin dil ve güç birliğine bağlı olduğunu söyleyerek, hepimiz aynı gemideyiz diyerek noktalanıyor..

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top