Hesabım
    !f²: İstanbul'dan Canlı, İlke İmza Attı!

    Sinema tarihinde bir ilk gerçekleşti. İstanbul'a kilometrelerce uzakta yaşayan sinemaseverler sorularını dijital ortamda canlı olarak sordular.

    !f İstanbul bu yıl yalnızca İstanbul ve Ankara'da değildi, festival 15 kentteki sinemaseverleri örgütledi ve yeni bir sinema ağı kurarak sessiz sedasız bir devrime imza attı. Dijital teknoloji sayesinde, filmlerin daha önce gidemedikleri yerlerde gösterilmelerini sağlayacak yeni bir dağıtım modeli kuruldu.

    Dünyada ilk defa, festivalin 5 en gözde filmi Fas'tan Anadolu'ya, Kıbrıs'tan Filistin'e kadar geniş bir coğrafyada İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı katkılarıyla gerçekleşen "!f ²: Istanbul'dan Canlı" projesi ile 15 şehirde 3000'den fazla izleyiciye ulaştı.

    Gösterimler için ABD kökenli The Auteurs sinema sitesinin altyapısı kullanılarak filmlerin internet üzerinden dijital olarak gosterilebilmesi sağlandı ve filmler her lokasyonda farklı boyuttaki salonlarda ve perdelerde izlendi.

    Gosterimler icin kimi şehirde sinema salonu, kimi şehirde gençlik merkezi, kimi şehirde ise mimarlık ofisi kullanıldı. Film gösterimleri sonrasında yönetmenlerle yapılan soru-cevap seansları tüm şehirlerde web sitesinden canli olarak izlenebildi.

    Etkinlik kapsamında gösterilen 5 filmin ardından gerçekleşen soru/cevap bölümleri ve son olarak uluslararası katılımcılarla gerçekleşen ve internet üzerinden çift dilde izlenebilen konferans büyük ilgi gördü. İstanbul'a kilometrelerce uzakta yaşayan sinemaseverler akıllarına gelen tüm soruları festival konuklarına dijital ortamda canlı olarak sordular.

    !f İstanbul böylece sessiz sedasız sinema tarihinde bir ilke imzasını atmış olmanın mutluluğunu yaşıyor.

    Oscar adaylığı bulunan Yeraltı Peygamberi, Aptallar Çağı, kendi ülkesinde filmleri yasaklanan yönetmen Bahman Ghobadi'den Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok, Hisham Zaman'dan Bawke + Kış Ülkesi ve ödüllü Çinli, yazar Xiaolu Guo'dan O, Bir Çinli filmleri iki gün boyunca aralarında Tanca, Ramallah, Gümrü, Lefkoşa, Diyarbakır ve Van'ın da bulunduğu toplam 15 şehirde dijital ortamda eş zamanlı olarak gösterildi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top