Hesabım
    Bridges Europe ? Turkey Programı

    European Film Promotion (EFP), 3-18 Nisan 2010 tarihleri arasında 29'uncusu yapılacak İstanbul Film Festivali'nde yeni bir program gerçekleştirecek

    Bu kapsamda festivalde Avrupa'dan 10, Türkiye'den de 12 film gösterilecek.

    Projenin amacı, bu yılın Avrupa Kültür Başkenti'nde sinemaseverlerin dikkatini bu filmlere yöneltmek, film dağıtımlarının ülke sınırlarını aşmasını sağlamak ve uluslararası dağıtımı teşvik etmek. Bunun için, Avrupa'nın önemli film dağıtımcıları festivale davet edilerek Türk sinemasının en yeni filmlerini görmeleri sağlanacak. Öte yandan, Türk film endüstrisinin temsilcileri de Avrupa sinemasının en yeni ve yenilikçi çalışmalarıyla tanışma olanağını bulacak. Film endüstrisi çalışanlarına yönelik özel gösterimler de gerçekleştirilecek.

    ?Bridges Europe ? Turkey?, Avrupa Birliği'nin MEDIA International programı, EFP üyeleri ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştiriliyor.

    Festivale davet edilen yönetmen ve dağıtım şirketi temsilcileri, Avrupa ve Türkiye yapımı filmlerin farklı pazarlarda daha iyi dağıtılabilmesi için kültürlerarası diyalog ve görüşmeler gerçekleştirecek. ?Bridges Europe ? Turkey?, katılımcılara sunduğu diyalog ve ağ kurma olanaklarıyla filmlerin farklı pazarlarda dolaşıma sokulmasını teşvik eden bir zemin yaratmış olacak. Programda, film dünyasının temsilcileri için verilecek bir resepsiyon ve hem Avrupalı hem de Türk yönetmenlerin katılacağı bir sinema dersi de yer alacak.

    ?Bridges Europe ? Turkey? programı kapsamına alınan 10 Avrupa yapımı film arasında Urszula Antoniak'ın ödüllü filmi Nothing Personal / Özel Hayatlar da bulunuyor. Filmde başrolü EFP'nin bu yıl Hollanda'nın yükselen yıldızı olarak seçtiği Lotte Verbeek oynuyor. Özel Hayatlar, bir Macdara Kelleher (Fastnet Films, İrlanda) ve Reinier Selen (Rinkel Film & TV Productions, Hollanda) ortak yapımı. Genç yapımcılar bu filmi, EFP'nin Cannes'da gerçekleştirilen ?Producers on the Move 2008? programına birlikte katıldıktan sonra yaptılar.

    ?Bridges Europe ? Turkey? programının diğer bir Avrupalı filmi ise, bir Bosna, Avusturya, Almanya ve Hırvatistan ortak yapımı olan, yönetmen Jasmila Zbanic'in On the Path / Na Putu / Yolda adlı filmi. Başrolünü 2010'da Hırvatistan'ın yükselen yıldızı seçilen Zrinka Cvitesic?in oynadığı film, bu yıl Berlin Film Festivali'nin yarışma bölümünde gösterildi.

    Türkiye'den seçilen 12 film arasında yer alan filmlerden biri, 2010'da SİYAD ödüllerinde En İyi Senaryo ödülünü kazanan Bornova Bornova. İzmir'de geçen ve işsizlik ve etkilerini konu alan Bornova Bornova, Made in Europe ile 2008'de birçok ödül kazanan yönetmen İnan Temelkuran'ın ikinci filmi. Bölüm kapsamında yer alacak diğer bir film de Yağmur ve Durul Taylan'ın bir kasaba ailesinin öyküsünü anlattıkları son filmi Vavien.

    Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde bu yıl 111'i Avrupa'dan gelen 170 yabancı film gösterilecek. Türkiye'de sinemanın konumunu güçlendirmeyi amaçlayan festival, kaliteli filmlerin Türkiyeli izleyicilere ulaşmasına aracılık ediyor. Uluslararası filmlerden seçilen bazı filmler festivalin Altın Lale ödüllü yarışma bölümünde gösteriliyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top