Hesabım
    Documentarist'e Destek!

    22 - 27 Haziran'da düzenlenen DOCUMENTARIST dünyanın dört bir yanından gelen konuklarını evlerde ağırlamaya hazırlanıyor...

    22 - 27 Haziran'da üçüncü yılını kutlayacak olan DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri, Kültür Bakanlığı'ndan ve İstanbul 2010'dan bu yıl da destek alamadı. Etkinliğe 3 hafta kala küçük bir gönüllü grubu, festivali konsoloslukların verdiği küçük katkılarla kotarmaya çalışıyor. Balkanlardan Hindistan'a çoğu uçak biletini cebinden ödeyen festival konukları, arkadaş evlerinde ağırlanıyor. Kimisi için, ilgili konsolosluklar diplomatlara ayrılmış misafirhanelerinde yer ayırıyor. Bu konukların bir kısmı, kendi ülkelerinde göstermek üzere Türkiye'den belgesel seçmeye gelen festival yöneticileri ile Türkiyeli sinemacılarla işbirliği olanakları yaratmak için yeni projeler arayan Balkan yapımcılardan oluşuyor.

    Festivaldeki ana başlıklardan birini, "kent ve sinema" ilişkisi üzerine 20'ye yakın filmin toplandığı kapsamlı bir bölüm oluşturuyor. DOCUMENTARIST organizatörleri, 8 aydır üzerinde çalıştıkları bu "kent" programıyla birlikte sene başında İstanbul 2010'a başvurdu; ancak bu talepleri yanıtsız kaldı. Ardından festivalleri desteklemekle yükümlü olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne yapılan destek talebi başvurusu, gerekçe bildirilmeden "desteklenmeye uygun bulunmamıştır" denilerek reddedildi.

    Üç yıldır dünyanın en saygın belgesellerini İstanbul'a getiren ve kısa sürede büyüyen etkinlik, bu sene 120'yi aşkın filmi seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu yılki programın odağında Balkanlar var. Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Kosova'dan filmlerin buluşacağı program için bölgeden pek çok konuk da geliyor. Etkinlik kapsamında Balkanlarda belgesel yapımının ortak sorunları ve işbirliği olanakları üzerine bir panel de düzenlenecek. Ayrıca, bu yaz Sofya'da ve Priştina'da düzenlenecek belgesel atölyeleri için proje çağrısı yapılacak.

    İlk yılında BBC'nin belgesel patronu Nick Fraser'ı, geçen yıl da Finlandiya'lı ünlü yapımcı Iikka Vehkalahti'yi sinema dersi vermek üzere İstanbul'a getirten DOCUMENTARIST'in bu seneki onur konuğu, İsrail devlet politikasını yerden yere vuran filmleriyle tanınan ünlü belgeselci Eyal Sivan. Sivan, "Yafa, Portakalın Otomatiği"nin gösterimine katılmak ve bir sinema dersi vermek üzere Haziran sonunda İstanbul'da olacak.

    DOCUMENTARIST'in film gösterimleri ve yan etkinlikleri bu sene Pera Müzesi Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Sismanoglio Megaro (Yunan Konsolosluğu), Dutch Chapel ve Tütün Depo'su olmak üzere altı mekana yayılacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top