Hesabım
    'Bornova Bornova' ve 'Made in Europe' DVD'de!

    İnan Temelkuran'ın filmleri Baykuş Müzik tarafından DVD olarak yayınlandı...

    Geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden En İyi Film, En İyi Kurgu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu; Sinema Yazarları Derneği En İyi Ulusal Film ödüllerini alan Bornova Bornova, Temelkuran'ın ikinci uzun metraj filmi. Anlatım dili, senaryosu ve oyuncuları ile dikkat çeken film sinema yazarlarından da oldukça olumlu eleştiriler aldı. Film bir mahalle hikayesi anlatıyor. Günlerini bakkalın önünde geçiren, sakatlandığı için futbolcu olma hayallerine veda edip taksici olma hayali ile yaşayan Hakan, mahalle sakinlerinin korku ile baktığı, yasadışı işlere bulaşmış esrar satıcısı Salih, felsefe doktorası yaparken hayatını kazanmak için erotik hikayeler yazan Murat ve "liseli" kız Özlem... aynı mahallede yaşayan bu insanların sıradan ama kabuğundan çıkmaya çalışan hayatları, gittikçe umut etmeyi imkansız hale getiren ve akıl sağlığını korumayı zorlaştıran ilişkiler... Bornova Bornova, 12 Eylül'ün insan hayatına etkilerine işaret eden bir film. Hayallerin küçülmesi, "sıradan"ın karanlık, gittikçe küçülen ve umutsuzluğa götüren bir hale bürünmesinin nedenlerini ve sonuçlarını sorgulatıyor.

    Bornova Bornova filminin DVD'si, filmin yanı sıra, "En Heyecanlı Yeri", "Fotoğraf Galerisi", "Fragman", "Meraklısına Bir Sahne Çözümlemesi", "TV'de Bornova Bornova" başlıklarını ve İngilizce, Almanca, Fransızca altyazı seçeneklerini içeriyor.

    Temelkuran'ın DVD'si yayınlanan diğer filmi "Made in Europe" ise yönetmenin ilk uzun metraj filmi. Made in Europe, televizyonda ABD'nin Afganistan'a girdiği haberi yayınlanırken Avrupa'nın üç kentinde Paris, Madrid ve Berlin'de yaşayan Türk göçmenlerin hayatlarından kısa ama konsantre bir kesit sunuyor. Madrid'de, çıkardığı sorunlar nedeni ile çalıştığı kebapçıdan kovulan ve iltica başvurusu reddedildiği için İspanya'da son gecesini yaşayan Ali arkadaşları ile bir gece geçirirken, Paris'te antikacıda hamallık yapan bir grup arkadaş Celal'in işten kovulması ve Türk kahvehanesinde yapılan şaibeli sohbetlere uzanan bir gece yaşar. Berlin'de ise gece bir yatakhanede başlayıp, dönerci dükkanında devam eder..."Made in Europe" bir taraftan Avrupa'da yaşayan göçmenlerin hayatlarına ışık tutarken bir taraftan da onların kadınlar, aileleri ve yaşadıkları ülkelerle kurdukları ilişkiyi yansıtıyor, göçmenlerin dünyasının şizofrenik doğasını sergiliyor.

    Bornova Bornova gibi, Made in Europe da katıldığı festivallerden ödüllerle dönmüştü. Film 2007 yılında Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Yönetmen, Yılmaz Güney Juri Özel Ödülleri yanı sıra tüm erkek oyuncuları ile de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Yine aynı yıl Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Umut Veren Yönetmen ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödüleri'nde de Umut Vaad Eden Sanatçı ödülüne değer bulunmuştu.

    Made in Europe filminin DVD'sinde Türkçe, İngilizce, İspanyolca altyazı seçenekleri, "Berlin Çözümü", "TV'de Made in Europe", "En Heyecanlı Yeri", "Fragman", "Fotoğraf Galerisi" ve Temelkuran'ın kısa filmi "Madrid'de Bir Türk Düğünü" seçimleri yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top