Hesabım
    Bir Yılbaşı Masalı!

    Noel Baba'yı bir de böyle izleyin...

    Noel Baba miti, her yılbaşı ortaya çıkan ve artık ikonlaşmış bir popüler kültür malzemesi artık. Her Noel gecesinde çocuklara hediye bıraktığına inanılan bu efsanevi kişilik, 2003 yılında çekilen Finlandiya yapımı bir kısa filmle gerçek kimliğinden, yani bizim bildiğimiz o kır saçlı, uzun sakallı, sevimli, göbekli, tonton yaşlı Noel Baba'dan çok farklı bir şekilde arzı endam ederek herkesi şaşırtmayı başarmıştı.

    "Bu efsaneye haydi bir de şu yönüyle bakalım" diyen yönetmen Jalmari Helander'in 'Rare Exports Inc.' (Nadir İhracat A.Ş.) projesi, bilinen kalıpların dışında, Noel Baba'nın Laponya'nın balta girmemiş ormanlarının derinliklerinde yakalanıp bir ihraç malzemesi olarak dünyaya dağıtıldığı o üretim sürecini ironik bir dille anlatıyordu.

    Haliyle günün anlam ve önemine binaen bu 'nadir' eseri, hazır yine yönetmenin kendisi tarafından uzun metraja dönüştürülmüşken anmamak olmaz. Her yerde şirin Yılbaşı derlemeleri yayınlanırken, bu filmi es geçmek ayıp olurdu. Korku-komedi-gerilim karışımı, tüm klişeleri altüst eden 'Rare Exports', Finlandiya-Rusya sınırında yaşanan bir peri masalının modern dünyada can çekişen gerçek bir uyarlaması. Yaratıcı bir reklamcılık fikrinden yola çıkarak, modern zamanlara dair alaycı bir güzelleme sunan film, eğer bir gün bacanızdan evinize giren bir Noel Baba'yla karşılaşırsanız ne yapmamanız gerektiğine dair yaşamsal ipuçları taşıyor... Kaçırmamak olmaz!

    Mutlu Yıllar!

    Kısalar, filmlerin resmi internet sayfasından izlenebilir:

    http://www.woodpeckerfilm.fi/rareexports/

    Filmin fragmanı:

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top